Άρης: Χρυσή ευκαιρία να πατήσει στην τρίτη …ευρωπαϊκή θέση

Αν τριτώσει το καλό στη Λεωφόρο την Πρωτομαγιά, για τους κίτρινους του Μπούργος, τότε δύσκολα θα χαθεί το Conference. Αχίλλειος πτέρνα τα τελευταία χρόνια η γραμμή κρούσης με λανθασμένες επιλογές παρά τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν

Του Νίκου Συνοδινού

 

Χρυσή ευκαιρία να πατήσει γερά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας που προσφέρει Ευρωπαϊκό εισιτήριο θα έχει την Πρωτομαγιά ο Άρης. Οι κίτρινοι δοκιμάζονται στη Λεωφόρο(19:00), απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το ματς αυτό είναι κομβικής σημασίας και θα πιστοποιήσει αν η ομάδα του Μπούργος θέλει και μπορεί να εξασφαλίσει και τη νέα σεζόν θέση στο Conference League.

O Άρης προέρχεται από δυο σημαντικές νίκες 1-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και βρίσκεται σε θέση οδηγού πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος. Πίσω του σε απόσταση δυο πόντων βρίσκονται Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Με όπλο την αμυντική του λειτουργία ο Άρης θα δώσει μάχη να σταθεί όρθιος στην καυτή Λεωφόρο. Αν μάλιστα τριτώσει το… καλό και νικήσει, τότε θα ξεφύγει πέντε πόντους του «τριφυλλιού» και θ’ απομένουν τέσσερα παιχνίδια. Παράλληλα η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην Τούμπα και αν χάσει θα μείνει επίσης πέντε βαθμούς μακριά, ενώ με ισοπαλία τέσσερεις.

Την Πρωτομαγιά μπορεί να διαμορφωθούν δεδομένα τα οποία θα δώσουν στον Άρη το πάνω χέρι. Ο στόχος να φθάσει τους 53 βαθμούς στον α’ γύρο των play offs επιτεύχθηκε, καθώς απέκτησε προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου όπου τα εντός έδρας παιχνίδια του είναι λιγότερα.

Η παρουσία του Χερμάν Μπούργος στον πάγκο προκάλεσε προσδοκίες κι αισιοδοξία, καθώς η ομάδα έδειξε πολύ καλά στοιχεία μ’ εξαίρεση την κακή παρένθεση του αγώνα της Θεσσαλονίκης, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το μεγάλο πρόβλημα του γκολ

Ο Άρης με διοικητικό ηγέτη τον Θοδωρή Καρυπίδη έχει αναστηθεί. Από κει που είχε καταντήσει να παίζει στα… ξερά της Γ΄ Εθνικής, πλέον όχι μόνο επέστρεψε στη φυσική του θέση, την μεγάλη κατηγορία, αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτή την προσπάθεια στηρίζεται κυρίως στην άμυνά του. Η γραμμή κρούσης είναι η Αχίλλειος πτέρνα των Θεσσαλονικέων. Με μόλις 32 γκολ σε 31 αγώνες, είναι απορίας άξιο πώς καταφέρνει ο Άρης να βρίσκεται στο γκρουπ των πρωτοπόρων, όταν ο ΠΑΟΚ έχει 53 γκολ, ο Ολυμπιακός 51, η ΑΕΚ 48 και ο Παναθηναϊκός 45.

Η μικρή παραγωγικότητα των επιθετικών στους οποίους πόνταρε η ομάδα τα τελευταία χρόνια φανερώνεται μέσα από τους αριθμούς και τη συνεισφορά του εκάστοτε φορ στο παιχνίδι της ομάδας.

Από τη σεζόν 2018-19, ο Άρης έχει ποντάρει σε 10 επιθετικούς, απ’ τους οποίους πήρε λίγα έως ελάχιστα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν και η ΠΑΕ πλήρωνε κάθε σεζόν περίπου τρία εκατ. ευρώ για επιθετικούς, δεν απόλαυσε την… παραγωγικότητά τους. Επί της ουσίας, η διοίκηση έχει προχωρήσει σε κινήσεις που ενώ τις πλήρωσε ακριβά δεν βγήκαν κι έτσι είδε την εκάστοτε επένδυσή της να μην πιάνει τόπο.

Η αγορά ποιότητας στην οποία προχώρησε ο Άρης, με τις επιλογές που έκανε, δεν αποσβένεται στο γήπεδο με αποτέλεσμα το επόμενο καλοκαίρι η απόκτηση φορ να εξελιχθεί πάλι σε μόνιμο αντικείμενο συζήτησης.

Από τα 250.000 ευρώ συμβόλαιο του Χαμζά Γιουνές, ο Άρης έφθασε στις 800.000 ευρώ του Αμπουμπακάρ Καμαρά το χρόνο.

Ο Γιουνές τη σεζόν 2018/19 ολοκλήρωσε την παρουσία του στον Άρη με εννέα γκολ σε 29 συμμετοχές. Την επόμενη σεζόν έγινε η υπέρβαση με τη μεταγραφή του Μπράουν Ιντέγε με συμβόλαιο περίπου 600.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Νιγηριανός φορ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες παρά τα 10 γκολ σε 31 συμμετοχές.

Τη σεζόν 2020/21 έγινε η προσθήκη του Κριστιάν Λόπεθ, με την προσδοκία ότι ο Ισπανός θα δώσει τη λύση στο σκοράρισμα. Ένας φορ που βρισκόταν και τα προηγούμενα χρόνια στο μεταγραφικό ραντάρ της ομάδας, αλλά στην πράξη η μεταγραφή του αποδείχθηκε λανθασμένη, σε σημείο, που παρότι αποκτήθηκε με την προοπτική να αποτελέσει τον βασικό φορ δόθηκε δανεικός στα μέσα της σεζόν, ενώ με τον Μπούργος στον πάγκο ο Λόπεθ δεν έχει πάρει δευτερόλεπτο συμμετοχής!

Από τη συνολική επένδυση σε επιθετικούς αυτά τα χρόνια, που ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τα μισά αφορούν στους Αμπουμπακάρ Καμαρά και Κώστα Μήτρογλου.

Ο δεύτερος, με αμοιβή 650.000 ευρώ το χρόνο, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά έφτασε σε σημείο να βάλει το όνομά του στις χειρότερες μεταγραφές του συλλόγου. Ο δε Καμαρά, με ετήσιες απολαβές σχεδόν 800.000 ευρώ, μπορεί να είναι απαραίτητος στο επιθετικό παιχνίδι του Άρη και να κάνει πολλές δουλειές στο χώρο δράσης του αλλά εξ αρχής διαπιστώθηκε ότι δεν είναι σέντερ φορ, αλλά περιφερειακός επιθετικός.

Συμπληρωματικά έχουν περάσει από το ρόστερ και οι Διαμαντόπουλος, Ναζλίδης, Μάνος, Ντουρμισάι και Αλί, ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται στις ισχυρές επενδύσεις.

Οι κίτρινοι τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανήσει πολλά χρήματα για την ενίσχυση της συγκεκριμένης θέσης χωρίς αντίκρισμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα