Άρης: Διαφορετική η περίπτωση του Βοτανικού

Ο Άρης προωθούσε την  κατασκευή νέου γηπέδου στον ανατολικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Η ΠΑΕ είχε πλάνο για την περιοχή του Φοίνικα, το οποίο θα χρηματοδοτούσαν ιδιώτες επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη οργανωτικά στους κόλπους της.

Έκανε, όμως στροφή 180 μοιρών. Με βάση το αρχικό σχέδιο που μέχρι πρότινος ήταν στο τραπέζι, το κόστος της διπλής ανάπλασης είχε υπολογιστεί στα 200 εκατ. ευρώ, τα μισά που αναλογούσαν στον Άρη γι’ αυτό καθ’ αυτό το γήπεδο και τα άλλα μισά για την ανάπλαση στη Χαριλάου και τις δημόσιες δομές στο νέο γήπεδο, χρήματα που θα εξασφάλιζε μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Άρης όμως πλέον ζητά να υπάρξει αποζημίωση της ιδιοκτησίας του στου Χαριλάου (γη και γήπεδο) από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου. Θέλει από το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει το επιπλέον κόστος στη λογική πως θα διασφαλιστεί για τους πολίτες η δημιουργία δύο σημαντικών χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Και ζητάει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία όμως έχουν σχεδόν διατεθεί, ενώ υπάρχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την αξιοποίησή τους. Και πώς θα υπάρξει ταύτιση με αυτή του Παναθηναϊκού, όταν οι δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές; Διότι μπορεί να βασίζονται σε ανταλλαγή ακινήτων, αλλά για τα δεδομένα της Αθήνας το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βρίσκεται στην περίμετρο του κέντρου της πόλης, ενώ το «Κλεάνθης Βικελίδης» σε μια περιοχή εκτός κέντρου. Η διαφορά σε οικονομική αξία είναι τεράστια.  Και το σημαντικότερο, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού αφορά δύο οικόπεδα που αμφότερα βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων, ενώ στο σχέδιο ανταλλαγής οικοπέδων που προωθείται για τον Άρη, το νέο γήπεδο βρίσκεται στην Πυλαία, εκτός των ορίων του ωφελούμενου δήμου Θεσσαλονίκης που θα πάρει την έκταση του σημερινού γηπέδου στη Χαριλάου. Και, επιπλέον, η έκταση του νέου γηπέδου ανήκει σε κρατικό φορέα (ΟΑΕΔ) ο οποίος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας την κατασκευή γηπέδου για λογαριασμό ιδιώτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα