«Άριστος και πετυχημένος Περιφερειάρχης ο Κουμουτσάκος»

Με κολακευτικά σχόλια μίλησε ο Γιάννης Μιχελάκης για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, με το χρίσμα της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο. «Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν είναι μόνο μια καλή υποψηφιότητα, αλλά θα είναι ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

«Ο κ. Κουμουτσάκος είναι ένας άριστος και πετυχημένος Περιφερειάρχης για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Αποδείχτηκε ότι τα κατάφερε σε όποια αποστολή ανέλαβε μέχρι σήμερα: διπλωμάτης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και ευρωβουλευτής. Έχει τη γνώση και την ικανότητα να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα κοινοτικά πλαίσια για να αντιμετωπιστούν βασικά προβλήματα της Αττικής και να βελτιωθούν οι συνθήκες που αφορούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της», πρόσθεσε ο Γιάννης Μιχελάκης, ενώ για τον Γιάννη Σγουρό επανέλαβε πως «θεωρώ ότι απέτυχε στο έργο που ανέλαβε. Ο κ. Σγουρός «εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής».

Σχετικά με τις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία βλέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές με άλλο πρίσμα. Κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Γι’ αυτό άλλωστε είχαμε προτείνει και την αλλαγή του σχετικού νόμου έτσι ώστε οι δημότες να μπορούν να επιλέγουν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ακόμη και απο διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις. Στην ίδια κατεύθυνση του απεγκλωβισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινήθηκε και η απόφαση να μην δοθούν από τη Νέα Δημοκρατία χρίσματα, αλλά να βρεθούμε στο πλευρό ανθρώπων ικανών και άξιων, ανθρώπων που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα ζητούμενα των τοπικών κοινωνιών. Δεν απαξιώνουμε, όμως -και το είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς- κανέναν υποψήφιο».

Για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές

Για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές είπε ότι «είναι μια απόφαση δημοκρατίας που δίνει τον πρώτο λόγο στην κοινωνία. Ο πολίτης μπορεί έτσι να μετέχει πιο ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, να απαιτεί πιο άμεσα την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και να επιλέγει αδιαμεσολάβητα τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι έτσι ο πολίτης κατακτά ουσιαστικά ένα ακόμη πολιτικό δικαίωμα. Και η κατάκτηση αυτή σηματοδοτεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα ποιοτικό άλμα της Δημοκρατίας μας. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα ενδυναμώσει το δημόσιο διάλογο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Και αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις».

«Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Όσον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις εθνικές εκλογές, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. «Πιστεύω ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε όλες οι προτάσεις να μπουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει σε διαβούλευση την καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του θα απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, την ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, την θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες του Πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών, την ψήφο των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών», συμπλήρωσε.

Για το ζήτημα μείωσης του αριθμού των βουλευτών

Για το ζήτημα μείωσης του αριθμού των βουλευτών δήλωσε: «Όπως ξέρετε το Σύνταγμα, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο και δεν μπορεί να είναι ούτε μικρότερος των 200 ούτε μεγαλύτερος των 300. Μπορεί λοιπόν ακόμη και τώρα να ψηφιστεί νόμος που θα περιορίζει τον αριθμό των βουλευτών στα όρια αυτά. Θα ήταν ωστόσο προτιμότερο, αλλά και ασφαλέστερο, εάν οποιαδήποτε αλλαγή θεσπιζόταν στο πλαίσιο μιας τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης. Θα ήταν άλλωστε επιβεβλημένη η μείωση του αριθμού των βουλευτών εάν αποφασιζόταν η θέσπιση Γερουσίας. Και βέβαια θα είναι επιτακτικά αναγκαία εάν θεσπιστεί ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «βασική μας θέση είναι η εξισορρόπηση και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στο σημερινό πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα του. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε συγκροτήσει η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει, ανάμεσα στ’ άλλα, την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του απευθείας από το λαό».

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογικού νόμου, αλλά μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ακόμη, μιλώντας για το απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως είναι μια θέση που κατ’ αρχήν τον βρίσκει σύμφωνο και πρόσθεσε πως «Ανταποκρίνεται στην αρχή περί διάκρισης των εξουσιών. Βγάζει από τη νομοθετική λειτουργία εκείνους που μετέχουν στην εκτελεστική. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικά πρακτικά ζητήματα και ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, και ασυμβίβαστο μεταξύ Πρωθυπουργού και βουλευτού; Διότι αν ισχύει για τον υπουργό πώς να μην ισχύει για τον Πρωθυπουργό; Και έπεται τι θα γίνεται με τον υπουργό που εγκατέλειψε τη βουλευτική έδρα και σ’ ένα επόμενο ανασχηματισμό μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος;».

Τέλος, όσον αφορά στη διαδημοτική κινητικότητα δήλωσε:

«Το μέτρο της εθελοντικής αυτοδιοικητικής κινητικότητας είναι ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού της κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού στους ΟΤΑ. Αυτό θα το πετύχουμε μέσα από τη μετακίνηση εργαζομένων από τους δήμους που αποδεδειγμένα έχουν πλεονάζον προσωπικό στους δήμους που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Η διαδικασία προχωρά κανονικά και εάν κάποιοι φοβούνται, προφανώς έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Τονίζω ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει διαδικασίες ΑΣΕΠ, οι οποίες διασφαλίζουν όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα διαφάνειας και αξιοκρατίας. Όσο για την υποχρεωτική ένταξη των ενδιαφερομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα, αυτή γίνεται προκειμένου οι εν λόγω εργαζόμενοι να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, κάτι που αποτελούσε δέσμευση της χώρας μας. Ωστόσο οι υπάλληλοι αυτοί δεν διατρέχουν απολύτως κανέναν κίνδυνο απόλυσης. Όλοι τους θα επανατοποθετηθούν».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα