Αρνήθηκαν να βοηθήσουν 11χρονο με ειδικές ανάγκες

Υποτίθεται ότι ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι μη κερδοσκοπικός και φιλανθρωπικός και για αυτό άλλωστε έχουν λάβει σωρεία δωρεάν παροχών από την Πολιτεία. Έχουν ως αποστολή τους να συνδράμουν τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και να συμβάλλουν στην ψυχοκινητική και εκπαιδευτική εξέλιξη παιδιών αλλά και ενηλίκων με ειδικές ανάγκες. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της λιτότητας όμως, φαίνεται πως όλα πλέον μπορούν να συμβούν. Ακόμη και ο αποκλεισμός ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες από πρόγραμμα που το βοηθά στην ψυχοσωματική του εξέλιξη!

Ο λόγος για σωματείο -μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες, μέλος της Πανελλήνιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. καθώς και μέλος της διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία F.T.I., των νοτίων προαστίων, το οποίο «πέταξε» εκτός 11χρονο αγόρι, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ψυχική του υγεία, μόνο και μόνο γιατί οι γονείς του δεν ήταν σε θέση να καταβάλλουν στο ακέραιο το ποσό που είχαν συμφωνήσει αρχικά.

Πλέον, μπροστά στον κίνδυνο η υγεία του παιδιού τους να επιδεινωθεί τραγικά, οι δυο γονείς απέστειλαν εξώδικο στους υπευθύνους του σωματείου καλώντας τους να συμμετάσχει ο γιος τους στο πρόγραμμα με την καταβολή του ποσού των 500,00 ευρώ από μέρους τους, έως ότου καταφέρουν να βρουν ένα νέο χώρο για την εκπαίδευσή του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι γονείς του 11χρονου αγοριού στο εξώδικό τους, ενημερώθηκαν από το σωματείο ότι ο γιος τους εφεξής θα συμμετέχει στο πρόγραμμα του μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Και αυτό διότι -όπως τους ενημέρωσαν -τα χρήματα που τους κατέβαλαν καλύπτουν ελάχιστο χρόνο.

«Αν και έχουμε περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, εν τούτοις σας καταβάλλουμε μηνιαία με τη βοήθεια φίλων και συγγενών το ποσό των πεντακοσίων 500,00 ευρώ (σ.σ. το ποσό της μηνιαίας καταβολής ανέρχεται στα 850 ευρώ) και αυτό διότι, η συμμετοχή του Λ. (σ.σ. του γιου τους) είναι απολύτως αναγκαία στο πρόγραμμα και η έστω και μία μέρα διακοπή του από αυτό, σημαίνει όχι την στάσιμη, αλλά την αρνητική ψυχοκινητική και εκπαιδευτική του εξέλιξη» αναφέρουν στο εξώδικό τους οι δυο γονείς και σημειώνουν πως τα μέλη του σωματείου γνωρίζουν πως η κρατική μηνιαία επιχορήγηση από τον ΕΟΠΥΥ έχει σταματήσει τους χορηγείται από τον Μάιο του 2012.

Τελεσίγραφο

Στο εξώδικό τους οι γονείς του 11χρονου αγοριού αφού υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει δόλος στις κινήσεις τους, αναφέρονται σε «τελεσίγραφο» της μιας ημέρας που τους έθεσαν, όπως λένε, οι αρμόδιοι του σωματείου, προκειμένου να συμφωνήσουν ο 11χρονος γιος να παρακολουθεί το πρόγραμμα μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Αφού οι γονείς δεν απάντησαν μέσα σε μια ημέρα, τότε οι αρμόδιοι του σωματείου τους ενημέρωσαν ότι το σχολικό δεν θα παραλάβει το παιδί τους!.

Πράγματι, το σχολικό δεν παρέλαβε ποτέ το 11χρονο αγόρι, παρά το γεγονός ότι οι δυο γονείς του είχαν δεσμευτεί για την καταβολή των 500 ευρώ κάθε μήνα μέχρι να βρεθεί άλλος χώρος για το παιδί τους. Έτσι, οι ίδιοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μόνοι τους το γιος τους στο χώρο του σωματείου, αλλά ένας εκ των αρμοδίων τους απαγόρευσε την είσοδο του σε αυτό, με αποτέλεσμα ο πατέρας του 11χρονου να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Οι δυο γονείς καλούν τους αρμοδίους να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο και να δεχθούν τη συμμετοχή του παιδιού τους «στο σωματείο με την καταβολή του ποσού των 500,00 ευρώ από μέρους μας έως ότου βρεθεί νέος χώρος για την εκπαίδευση του». Αν δεν δοθεί λύσει τότε θα προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη ….

Διαβάστε επίσης