Βγάζουν τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Παρά τις αγωνιώδεις συντονισμένες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελένης Τουλουπάκη φθάνει η ώρα για να βγάλουν τις κουκούλες οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες, πάνω στις μαρτυρίες των οποίων στήθηκε η σκευωρία της Novartis.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης αποφάσισαν στην συνεδρίαση της Προκαταρκτικής, όπως οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis θα καταθέσουν χωρίς τις κουκούλες. Κάτι που αναμένεται να να πυροδοτήσει εξελίξεις, αφού η αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων ενδέχεται να αποκαλύψει τις αντιφάσεις στις καταθέσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να έχουν καταθέσει και με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά στις καταθέσεις αυτές να μην έχουν πει κουβέντα για χρηματισμό πολιτικών, γεγονός που βάζει σε σκέψεις και δημιουργεί απορίες και ερωτήματα για την βασιμότητα των όσων έχουν καταθέσει υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Προειδοποιεί το ΚΚΕ

Όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στην κατάθεση των «Σαράφη» και «Κελέση» χωρίς διακριτικά με το ΚΚΕ μάλιστα να προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποχωρήσει από τις εργασίες της επιτροπής. Πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας υποστήριξε ότι ο νόμος για την προστασία μαρτύρων λέει ότι πρέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.
Νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης φέρεται να είπε ότι “η Ν.Δ. επιθυμεί να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά”.

Ο Σπύρος Λαππας ( ΣΥΡΙΖΑ) αντέτεινε δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι οτι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.

Είχαν αρνηθεί

Νωρίτερα οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ζητήσει με επιστολές του να μην βγάλουν τις κουκούλες, λίγες ημέρες μετά από ανάλογο αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη προς την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή. Μάλιστα ο “Μάξιμος Σαράφης” στην επιστολή του αναφέρει ότι εάν βγάλει την κουκούλα θα κινδυνεύσει από αντίποινα από τους θιγόμενους (προφανώς εννοεί δικαστικά). Η δε “Αικατερίνη Κελέση” απέστειλε την επιστολή της και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας να μην εμφανιστεί καθόλου.

Των επιστολών των δύο προστατευόμενων μαρτύρων είχε προηγηθεί εντονότατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική εξέταση τους «πρόσωπο με πρόσωπο». Μάλιστα το θέμα έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Στέλιο Κούλογλου να καταθέτει ερώτηση ζητώντας την προστασία τους την ίδια στιγμή που μιλούσε για ευθεία παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Βουλευτές της Ν.Δ. εξέφραζαν την άποψη ότι η αντίδραση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων αποδεικνύει ότι η επιτροπή έφτασε στον πυρήνα της υπόθεσης. Εκτιμούσαν ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς καθώς όπως έλεγαν κάποιοι είναι φανερό ότι δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

 

Διαβάστε επίσης