bpbg
bpbg

Πηδούν από το βυθιζόμενο καράβι

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα αποτινάσσουν από πάνω τους οποιαδήποτε σχέση έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ - Ακόμη και οι πρώην αντιπεριφερειάρχες της Ρένας Δούρου τώρα προτιμούν την ανεξαρτησία τους

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Λένε ότι ένα πλοίο που βουλιάζει, οι πρώτοι που το εγκαταλείπουν είναι τα ποντίκια. Και στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών τόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και συνεργαζόμενα με το κυβερνών κόμμα, που ήταν σε θέσεις-κλειδιά, έτρεξαν πρώτοι και καλύτεροι να εγκαταλείψουν το πλοίο τώρα που έχει μπατάρει και κινδυνεύει με βύθιση.

Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, όταν δύο από τους αντιπεριφερειάρχες της Ρένας Δούρου, ο Γιώργος Καραμέρος (Βόρειος Τομέας) και ο Πέτρος Φιλίππου (Ανατολική Αττική) γνωστοποίησαν ότι δεν θα διεκδικήσουν δεύτερη θητεία στην περιφέρεια Αττικής, μετά την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Ο μεν Καραμέρος ανακάλυψε τη «γοητεία» του Αμαρουσίου (εκεί έχει μεγαλώσει), του δε Φιλίππου του έλειψε ο δήμος Σαρωνικού, από τον οποίο αποχώρησε το 2014 για την Περιφέρεια με όνειρα για ανέλιξη. Η βιβλική καταστροφή στο Μάτι δεν επέτρεπε τέτοια όνειρα, κι έτσι οι δύο αντιπεριφερειάρχες προτίμησαν την τοπική θαλπωρή έχοντας κατά νου το γνωμικό «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τίποτα στην πόλη».

Έλα, όμως, που υπολόγισαν δίχως τον… ξενοδόχο. Που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Κουμουνδούρου, η οποία έσπευσε να ανακοινώσε τη Δευτέρα τους δημάρχους που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Και από τους πρώτους που έσπευσαν να αποτινάξουν το χρίσμα από πάνω τους ήταν οι δύο πρώην αντιπεριφερειάρχες και νυν υποψήφιοι δήμαρχοι σε δήμο Αμαρουσίου (Καραμέρος) και δήμο Σαρωνικού (Φιλίππου).

Ο κ. Καραμέρος, με ανακοίνωσή του, η οποία τιτλοφορείται: «Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί κομματικής στήριξης του συνδυασμού μας», τονίζει χαρακτηριστικά: «Για πολλοστή φορά ως ανεξάρτητο Ενωμένο Μαρούσι και με αφορμή ανακοινώσεις και δημοσιεύματα περί υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Είμαστε Ενωμένο Μαρούσι. Συσταθήκαμε και πορευόμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από το επίσημο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας που είναι πολυσυλλεκτικό. Σεβόμαστε την πολιτική ταυτότητα όλων, δε διεκδικήσαμε, δε θέλουμε και δεν έχουμε χρίσμα από κανέναν. Θέλουμε την υποστήριξη των δημοτών. Η αγωνία των κομματικών επιτελείων να απλώσουν τα δίχτυα τους στο Μαρούσι δεν μας αφορά. Το βράδυ των δημοτικών εκλογών δεν θα υπάρχει κομματικό χρώμα δίπλα στο Ενωμένο Μαρούσι και τον Γιώργο Καραμέρο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα κόμματα στις ευρωεκλογές».


Κι εάν για τον Καραμέρο υπάρχει μία δικαιολογία, καθώς προέρχεται από τους συνεργαζόμενους με τον ΣΥΡΙΖΑ Πράσινους-Οικολόγους τι να πεις για τον Πέτρο Φιλίππου. Ο υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού απέδωσε τη στήριξη σε δημοσιεύματα και όχι στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που είναι ανακρίβεια, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανακοίνωσε όλα τα ονόματα: «Δημοσιεύματα φέρουν την παράταξη “ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” (Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου) να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο συνδυασμός ξεκαθαρίζει: Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο “ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική. Ως εκ τούτου διαψεύδουμε κατηγορηματικά, όποιο ή όποια κόμματα δηλώνουν ή δηλώσουν στήριξη. Εμείς επιζητούμε και επιδιώκουμε μόνον τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και οι Δημήτρης Λουκάς (δήμος Λαυρεωτικής) και Ευάγγελος Μπουρνούς (δήμος Ραφήνας). Και οι δύο εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν αποδέχονται τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη. Ο κ. Λουκάς (Λαυρεωτική) επεσήμανε: «Συνιστούμε προς όλους να σεβαστούν τόσο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, όσο και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Παράταξής μας και να μην μας εμπλέκουν σε παιχνίδια κομματικής κυριαρχίας για να εξυπηρετήσουν τους όποιους κομματικούς τους σχεδιασμούς».
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μπουρνούς (Ραφήνα), ο οποίος την εποχή της καταστροφικής φωτιάς στο Μάτι χλευάστηκε κατά κόρον από την Κουμουνδούρου, ξεκαθάρισε πως «παραμένω ανεξάρτητος, δεν πουλώ τους συμπολίτες μου σε κομματικά επιτελεία. Ως επικεφαλής δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ζήτησα στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε ρωτήθηκα και ουδέποτε βάζω αυτοδιοικητικές ταμπέλες».

Ακόμη, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, δηλώνει ότι ναι μεν στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παράταξή του συμμετέχουν υποψήφιοι και από άλλους κομματικούς χώρους.

 

Πολλές αντιδράσεις

Κι εάν αυτές είναι οι κορυφαίες, υπάρχουν και άλλοι πολλοί που ήδη προέβησαν σε… επιστροφή χρίσματος, φοβούμενοι ότι θα τους «μαυρίσει» ο κόσμος στις εκλογές. Έτσι, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται και ο υποψήφιος δήμαρχος Παιανίας, Κώστας Μπουλμέτης, καθώς και η υποψήφια δήμαρχος Σιντικής Σερρών, Όλγα Φυταγκουρίδου. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται να κινείται και ο υποψήφιος δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κερασιώτης, αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης. Το ίδιο κάνει, με ανακοίνωσή του, και ο συνδυασμός του δημάρχου Άργους Ορεστικού και εκ νέου υποψηφίου, Πάνου Κεπαπτσόγλου, αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου. Τη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει και ο υποψήφιος δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Γιάννης Πολίτης. Ακόμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας στην Αχαΐα, Δημήτρης Καλογερόπουλος, αλλά και ο Γιώργος Αραπίτσας, υποψήφιος δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων στη Βοιωτία.

Στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού η σύζυγος του Δημήτρη Παπαδημούλη, η Νάντια Σουμπασάκη, δεν βρήκε ανθρώπους για να κατεβάσει αυτόνομο συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αποφάσισε να κατέλθει με έναν εκ των άλλων υποψηφίων που προέρχεται ιδεολογικά από τον χώρο της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τη Δευτέρα συμπεριέλαβε και τον κ. Κανελλάκη στους υποστηριζόμενους, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένταση με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, που δεν θέλουν να ακούν για το κυβερνών κόμμα.

 

Έλλειψη ανθρώπων

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί με δανεικούς ψηφοφόρους (από το ΠΑΣΟΚ) να κέρδισε τις εκλογές το 2015, αλλά τα αυτοδιοικητικά του στελέχη είναι στην κυριολεξία άγνωστα στην πολυκατοικία τους. Και μπροστά στη συντριβή, η Κουμουνδούρου αποφάσισε να επιλέξει να στηρίξει δημάρχους και περιφερειάρχες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και άλλους όμορους χώρους. Οπότε, όποιο κι εάν είναι το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δικαιολογία. Σε συντριβή θα τα φορτώσει στα πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, εάν υπάρχει νίκη θα τρέξει να βαπτίσει όλους τους νικητές ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ σε περίπτωση απλά αρνητικού αποτελέσματος και όχι συντριβής, θα ανασύρει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μία δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου από το μακρινό 1986. Τότε το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριβή στις δημοτικές χάνοντας τους τρεις μεγάλους δήμους. Στην Αθήνα είχε εκλεγεί ο Μιλτιάδης Έβερτ, στη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Κούβελας και στον Πειραιά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Τότε ο αείμνηστος Παπανδρέου περιχαρής δήλωσε ότι στις εκλογές κέρδισε «το ΠΑΣΟΚ, και… άλλες δημοκρατικές δυνάμεις!».

Κάτι ανάλογο σκέφτονται και στο Μαξίμου, όμως δεν υπολόγισαν στις αρνήσεις και στην επιστροφή των χρισμάτων. Προφανώς διότι έχουν λησμονήσει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και το 2014. Τότε οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είχαν απαρνηθεί το κόμμα τους, προτιμώντας την… ανεξαρτησία τους. Τώρα είναι η σειρά να αποτάξουν από πάνω τους οτιδήποτε θεωρούν ως τοξικό. Και αυτή την εποχή, στην κοινωνία τοξικός θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης