Άρση της ασυλίας Λαγού αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Aνοίγει ο δρόμος για τη σύλληψή του από τις βελγικές Αρχές και την έκδοσή του στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού ψήφισε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ψηφοφορία της ολομέλειας του σώματος, σχετικά με την άρση της ασυλίας του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής , η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, έχουμε 658 ψήφους υπέρ και 25 κατά. Ως αποτέλεσμα, ο δρόμος ανοίγει για τη σύλληψή του από τις Βελγικές Αρχές και την έκδοσή του στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Ντέιβιντ Σασσόλι, από τους συνολικά 693 ψηφίσαντες ευρωβουλευτές, 658 τάχθηκαν υπέρ της άρσης, 25 κατά, ενώ 10 ευρωβουλευτές απείχαν. Στη συνέχεια ο ίδιος ο Πρόεδρος, βάση διαδικασίας, θα ενημερώσει τώρα τον ευρωβουλευτή όσο και τις ελληνικές αρχές, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν στην άμεση έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

 

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ για την αίτηση άρσης της ασυλίας του Ιωάννη Λαγού ήρθε έπειτα από εισαγγελικό αίτημα  που υπέβαλε στις 23 Οκτωβρίου 2020 ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με σκοπό την επιβολή ποινής φυλάκισης δεκατριών (13) ετών και οκτώ (8) μηνών, κρίνοντας τον ένοχο για την ιδιότητα του μέλους και της ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης, της κατοχής όπλων και άλλων αδικημάτων.

Η αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων στην απόφαση της, που εξέδωσε στις 22 Απριλίου είχε ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του Ιωάννη Λαγού με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ποινή που εκδόθηκε από το εφετείο της Αθήνας είναι άμεσα εκτελεστέα, με την μόνη διαφορά ότι απολαμβάνει επί του παρόντος ασυλία ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ομόφωνα ένοχα για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα και με το ΒΗΜΑ, ο Γιάννης Λαγός είχε καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια τελεσιδίκησε και η απόφαση για την φασιστική επίθεση στο Συνεργείο το 2013. Το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Γιάννη Λαγό ως ηθικό αυτουργό επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Παρ’ όλα αυτά «κρύφτηκε» πίσω από την ασυλία της θέσης που είχε ως ευρωβουλευτής.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν οργανωθεί κινητοποιήσεις στις Βρυξέλες για την άρση ασυλίας του και οι πόλη γέμισε με αφίσες που έλεγαν ότι η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή και όχι στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά ο ίδιος για ακόμα μία φορά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει απειλές κατά αυτών που τον «κατηγορούν άδικα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα