Άρχισαν τα… θριλεράκια

Πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση προσπάθησε να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι η εποχή των μνημονίων ολοκληρώθηκε και ότι είναι αποφασισμένη με την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους να απαλλαγεί οριστικά από τον βραχνά της τρόικας. Όμως μέχρι να γίνει αυτό έχουμε αρκετά πράγματα να υλοποιήσουμε και μια τρόικα που ως συνήθως βάζει όρους. Και επειδή ακόμη δεν έχουμε «απεξαρτηθεί» οριστικά με τις… δόσεις που χρειαζόμαστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκουν το πάτημα για τα δικά τους παιχνίδια.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Σύμφωνα με τους τροϊκανούς, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να καλύψει τα προαπαιτούμενα των υποδόσεων του 1+1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου, αν δεν θέλει να βρεθεί με άδεια ταμεία απέναντι σε λήξεις ομολόγων, οι οποίες αθροιστικά από τον Ιούνιο έως τις 20 Αυγούστου φτάνουν τα 4,395 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου και θα παραμείνουν μέχρι τις 18 του επόμενου μήνα, με στόχο να τεστάρουν την υλοποίηση του προγράμματος. Αν έως τότε δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε καν τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις, είναι σαφές ότι το σκηνικό της μακράς και επίπονης διαπραγμάτευσης για την πέμπτη –αυτή τη φορά– αξιολόγηση ενδεχομένως μόλις θα έχει αρχίσει να στήνεται.

Τα περιθώρια είναι μάλλον σε βάρος της Ελλάδας. Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια που δεν επιτρέπει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην έλευση των δόσεων. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα, τα προαπαιτούμενα θα καλυφθούν στην ώρα τους και οι δόσεις θα έρθουν ontime! Για το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και να αναγκαστεί το υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει κεφάλαια με έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, η απάντηση που δίνεται αρμοδίως είναι ενδεικτική: «Δεν θέλουμε να στεγνώσουμε την αγορά». Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, βέβαια, η κυβέρνηση θα επισπεύσει την έξοδο στις αγορές.

 

Οι ανάγκες

Τα λεφτά είναι πολλά. Από τον Ιούνιο έως τις 20 Αυγούστου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να έχει ταμειακά διαθέσιμα 4,395 δισ. ευρώ μόνο για λήξεις ομολόγων καθώς:

# Μέχρι το τέλος Ιουνίου απαιτούνται 902 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα 853 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα που οι ιδιώτες κάτοχοί τους αποφάσισαν να μην τα εντάξουν στις διαδικασίες του PSI και λήγουν στις 25 Ιουνίου.

# Συνολικά 623 εκατ. ευρώ χρειάζονται εντός Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου λήγουν ομόλογα αξίας 84 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, ενώ στις 5 του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν 538 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες που δεν δέχτηκαν το PSI.

# Τον Αύγουστο είναι η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγου. Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της 2,17 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τις λήξεις των ελληνικών τίτλων. Επίσης, μέσα στον μήνα θα πρέπει να καταβάλει και περίπου 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ταμείο.

 

Τι χρειάζεται

Όπως γίνεται αντιληπτό, για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους με τη βοήθεια των δύο δόσεων θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, ώστε να προχωρήσουν μία σειρά ζητημάτων όπως:

# Οι λαϊκές αγορές αναμένεται να δοκιμάσουν το νέο δίδυμο Ν. Δένδια –  Γ. Γιακουμάτου στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή δεν προχώρησε στον διαχωρισμό πωλητών και παραγωγών όπως απαιτούσε η τρόικα. Ταυτόχρονα ήδη το ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε να το ψηφίσει, αλλά εάν η τρόικα επιμείνει τι θα γίνει. Πώς θα αντιδράσει το αταίριαστο δίδυμο του υπουργείου;

# Στο υπουργείο Υγείας ο Μάκης Βορίδης έχει να λύσει τον γρίφο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

# Στο υπουργείο Οικονομικών η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή χρημάτων στους ένστολους μπορεί να ανατρέψει –όπως ανέφεραν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου– τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς. Ήδη αναζητούνται τρόποι αφενός μεν να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, αφετέρου δε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κι άλλες επαγγελματικές ομάδες να κερδίσουν ανάλογες προσφυγές.

 

Το μήνυμα

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα προσπαθούν να βρουν άμεσες λύσεις, στις Βρυξέλλες στέλνουν μηνύματα με στόχο να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι αξιωματούχος της Κομισιόν έσπευσε να δηλώσει ότι η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι 12. Έξι για τη δόση του Μαΐου και έξι για τη δόση του Ιουνίου. Για τη δόση του Μαΐου απαιτούνται:

1] Η ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.

2] Η ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

3] Η συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

4] Η ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

5] Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

6] Η ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου, αυτά είναι τα ακόλουθα:

1] Η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2] Η ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3] Η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4] Η κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5] Η ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

6] Η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα