Αρχίζει η δίκη για την τραγωδία της Μαρφίν

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει  στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό της Marfin, το Μάιο του 2010, όταν κατά τη διάρκεια πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η τράπεζα δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ , με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα.

Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση ( ο ένας για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο Ιανός)   βαρύτατα αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση , έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα  ο ένας από τους δύο  επιτέθηκε σε βάρος του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου και ο άλλος σε βάρος του βιβλιοπωλείου «Ιανός».

Αναφέρεται στο βούλευμα ότι : «ομάδα νεαρών που αποτελείτο από περίπου 12 άτομα τα οποία έφεραν ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, η μία από τις οποίες κατευθύνθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin».

Κατά τους δικαστές και οι δύο επιθέσεις έγιναν βάση εκπονημένου σχεδίου που είχε σκοπό τη «δια εκρήξεως και πυρκαγιάς, φθορά και παντελή αχρησία των ανωτέρω καταστημάτων, αλλά και το θάνατο των εντός αυτού ευρισκόμενων υπαλλήλων και ετέρων προσώπων». Όσον αφορά μάλιστα τον εμπρησμό της Marfin, το βούλευμα αναφέρει πως, ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου», δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε, δεν οφείλεται, λένε οι δικαστές, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια.

Απ’ την πλευρά τους οι δύο κατηγορούμενοι  αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση και μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι  με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα).

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκαν ,πρωτόδικα, τρία στελέχη της Μαρφιν για τις ευθύνες της τράπεζας σε σχέση με την τραγωδία.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Σε ίδια ποινή καταδικάστηκε ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκης, ενώ η διευθύντρια του υποκαταστήματος Αννα Βακαλοπούλου καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 1 μήνα. Αθώα κρίθηκε η υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου. Η απόφαση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα  ενώ οι δύο πρώτοι από τους κατηγορούμενους κλήθηκαν να καταβάλουν εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ εντός 40 ημερών. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των τεσσάρων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν κατά την αποδεικτική διαδικασία  τη μοιραία εκείνη ημέρα δεν δόθηκε από τη διοίκηση η εντολή να φύγουν οι εργαζόμενοι παρά τους φόβους για σοβαρά επεισόδια. Το υποκατάστημα δεν ήταν σωστά θωρακισμένο απέναντι σε επιθέσεις βανδάλων παρότι είχε δεχθεί επιθέσεις κατά το παρελθόν. Επισημάνθηκε η έλλειψη εξόδων κινδύνου και άλλες παραλείψεις που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, συνέβαλλαν στο να χαθούν τρεις ζωές και να κινδυνέψουν δεκάδες ακόμα.

Διαβάστε επίσης