«Ας έλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε το νέο θεσμικό άλμα»

Συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ στη Χίο για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος τόνισε πως «δεν αρκεί, όμως, να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία. Είναι ανάγκη και να ολοκληρωθεί από τη σημερινή Βουλή, ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική. Αλλιώτικα η αναθεώρηση θα πάει μετά το 2021. Θα χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος και μια ακόμα ευκαιρία. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Δεν μπορεί να χάνει ως τότε τον καιρό της».

«Είναι ανάγκη να βάλουμε τέλος σε ό,τι υπηρετούσε την ατιμωρησία και τη φαυλότητα. Να ξεμπερδέψουμε μια και καλή από τα θεσμικά αδιέξοδα. Ας έλθει και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις το νέο θεσμικό άλμα. Να προχωρήσουμε με διάλογο και συναίνεση. Να ξεκινήσουμε τώρα αυτά που χρειάζεται ο Τόπος και ζητούν οι πολίτες», τόνισε και ανέφερε συγκεκριμένες προτάσεις που «μπορούν να συμπεριληφθούν στο διάλογο και να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια θεσμικής και όχι μόνο μεταρρύθμισης της χώρας».

Μεταξύ άλλων πρότεινε:
*** Την αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος.
*** Την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
*** Την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης ώστε να επιλύονται το ταχύτερο δυνατόν, οι όποιες διαφορές και να προχωρούν γρήγορα οι νόμιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
*** Την αναθεώρηση του άρθρου 16, για να ξεκινήσει η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
*** Την αλλαγή του πλαισίου ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών, ώστε να μπει τέλος στο αδιανόητο καθεστώς της ατιμωρησίας.
*** Την κατάργηση του θεσμού των γενικών γραμματέων των Υπουργείων και την αναβάθμιση του ρόλου των γενικών διευθυντών.
*** Την ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου.
*** Την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον λαό.
*** Την καθιέρωση του σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα