«Άσ’ τους να λένε, άσ’ τους να πουν…»

Ποιος θα φανταζόταν ότι το χιτ που τραγούδησε σε ένα θρυλικό 45άρι δισκάκι του 1973 ο Σταμάτης Κόκοτας θα ταίριαζε γάντι στην περίπτωση των δήθεν κακών σχέσεων που λένε οι εχθροί τους ότι έχουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ίσως κανείς, εκτός από τον νυν και τον τέως πρόεδρο του κόμματος που στα ζιζάνια που προσπαθεί να σπείρει η… γνωστή 5η ενδοκομματική φάλαγγα και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με μία φωνή: «Άσ’ τους να λένε, άσ’ τους να πουν…».

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μιχαήλ

«Δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου» βλέπουν στην Πειραιώς πίσω από δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, στα οποία γίνεται λόγος για διάσταση απόψεων μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, εκτιμώντας ότι λόγω πολιτικής ενόχλησης από τη «γαλάζια» συνοχή η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Αφορμή το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής», το οποίο έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «εκτός κομματικής γραμμής».

«Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τον λόγο που κάποιοι επιχειρούν να αναδείξουν σε θέμα ένα μη θέμα», σχολιάζουν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχει καμία εσωκομματική διαφωνία και υπενθυμίζουν δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι «ακόμα και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, στις οποίες συναινέσεις περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής». Ό,τι ακριβώς δηλαδή επεσήμανε και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στο άρθρο του χαρακτήρισε «απαραίτητο εταίρο» το Κίνημα Αλλαγής, ίσως το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα μπορούσε η «γαλάζια» παράταξη να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Κακά τα ψέματα, κάθε φορά που ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίζει να μιλήσει συγκεκριμένοι κύκλοι –που εκτελούν χρέη «αφανούς συνιστώσας της κυβέρνησης Τσίπρα»– σπεύδουν να παρερμηνεύσουν τα όσα πει.

Πώς; Διαρρέοντας ότι επιχειρεί να «καπελώσει» τον νυν πρόεδρο της κεντροδεξιάς παράταξης και να κηδεμονεύσει την ηγεσία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αστεία σενάρια, για τους καλά γνωρίζοντες. «Οι απόψεις που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός δεν διαφέρουν από τις θέσεις που διατύπωσε εδώ και ένα χρόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ.», σχολιάζουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και προσθέτουν ότι «στο τελευταίο άρθρο του ο κ. Σαμαράς εύλογα υπενθυμίζει τις συνεργασίες που είχε και την πολιτική που άσκησε ως πρωθυπουργός, αλλά και τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας εκβίασε τις εκλογές του 2015 για να οδηγήσει τελικά τον τόπο σε αχρείαστα, επώδυνα Μνημόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον αντιπρόεδρο της «γαλάζιας» παράταξης να ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπήρχε καμιά διαφωνία Σαμαρά – Μητσοτάκη. (…) Διαβάζω το άρθρο, το ξαναδιαβάζω, το διαβάζω τρίτη φορά… πού υπήρχε διαφωνία Σαμαρά – Μητσοτάκη; Απολύτως πουθενά». Ο ίδιος προσθέτει πως «δεν υπήρχε επίσης κανένα κάλεσμα στο άρθρο του κ. Σαμαρά να έρθει ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος στη Ν. Δ. Υπήρχε η γενική άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί έναν στρατηγικό μας εταίρο για να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό φυσικά δεν είναι σε διάσταση απόψεων με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπενθυμίζω ότι ο ίδιος πήγε και μίλησε και είπε το ίδιο πράγμα μέσα στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής προ τριών εβδομάδων».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι ακόμη κι αν κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές το έργο του θα είναι δύσκολο. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει ανοίξει πολλές «πληγές» και κάθε πραγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα έχει «πετροβόλημα» τόσο απ’ τον κ. Τσίπρα όσο και απ’ τον κ. Καμμένο (εάν το κόμμα του βρίσκεται στη νέα Βουλή). Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία κάνει άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και το γεγονός ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ακούγονται φωνές που ζητούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε δεν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα. Τέτοιου είδους μετεκλογικοί σχεδιασμοί είναι η πλέον συνήθης πρακτική στην Ευρώπη των τελευταίων ετών, όπου άλλοτε παραδοσιακοί αντίπαλοι (βλ. συγκυβέρνηση Χριστανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες) όχι απλώς συζητούν αλλά συγκυβερνούν, χωρίς αυτό να θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως.

Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ. σχολιάζουν ότι από την Πειραιώς επιχειρείται μία συνεννόηση με την ηγεσία του Κινήματος εστιασμένη στους θεσμικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

«Προχωρώντας προς τις εκλογές είναι πολλά τα σημεία στα οποία μπορούμε να συναντηθούμε, με πρώτους αυτονόητους κοινούς σταθμούς την προστασία των θεσμών, την εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος και την καλλιέργεια ενός νέου πατριωτισμού και σύγκλισης στα μεγάλα εθνικά θέματα», είχε πει με νόημα από το βήμα του Συνεδρίου του νέου κεντροαριστερού πολιτικού φορέας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι η απόπειρα συμπόρευσης στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης απέτυχε, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην πλευρά Γεννηματά – Θεοδωράκη – Θεοχαρόπουλου που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσυπογράψει μια «προκάτ» πρόταση.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης που επιχειρείται από την ηγεσία της Ν.Δ., πολύ εύστοχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει χώρος για στελέχη που θα αποσχιστούν από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι μύστης των πολιτικών θεμάτων για να αντιληφθεί ότι τυχόν «μεταγραφή» στελέχους (σ.σ. πολλώ δε μάλλον με ειδικό πολιτικό βάρος του Ευ. Βενιζέλου ή του Ανδ. Λοβέρδου) θα ήταν τρικλοποδιά σε αυτή την προσέγγιση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα