ΑΣΕΠ: Εξώδικα στέλνουν οι υποψήφιοι μετα τα λάθη που έγιναν

Εξώδικα άρχισαν να στέλνουν οι υποψήφιοι του διαγωνισμού του Μαρτίου του ΑΣΕΠ μετά τα τραγελαφικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν

Την νομική οδό φαίνεται ότι ακολουθούν πολλοί υποψήφιοι καταγγέλοντας  τα προβλήματα που είχε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Ο λόγος για τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου, πέντε χρόνια μετά τον προηγούμενο και στον οποίο συμμετείχαν 77.000 υποψήφιοι.

Μετά από τις καταγγελίες που κατατέθηκαν, πάνω από 100 υποψήφιοι άρχισαν να στέλνουν εξώδικα στον φορέα σχετικά με τις δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού και θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Τι ζητούν οι υποψήφιοι

Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος για τον οποίο στέλνουν εξώδικα είναι η διαφορά που παρατηρήθηκε στα χρονικά όρια από εξεταστικό τμήμα σε εξεταστικό τμήμα. Ακόμη, σε ότι αφορά την ενότητα των δεξιοτήτων, η διόρθωση του θέματος δεν δόθηκε άμεσα στους υποψηφίους, αφού πολλοί είχαν ήδη αποχωρήσει από τα εξεταστικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι, λοιπόν, δια του εξωδίκου που αναμένεται να κοινοποιηθεί στον φορέα μέχρι την Παρασκευή, ζητούν την επανάληψη του συνόλου του διαγωνισμού ή έστω ενός μέρους του και συγκεκριμένα την ως άνω αναφερόμενη ενότητα (αυτή των δεξιοτήτων).

Πέρα από τα εξώδικα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρξουν ενστάσεις με την ανάρτηση των ομαδικών πινάκων και εν συνεχεία προσφυγές, πράγμα που σημαίνει πως η τύχη του διαγωνισμού αναμένεται να κριθεί μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Πλήθος καταγγελιών για τον διαγωνισμό του Μαρτίου

Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει πολλές καταγγελίες για το αδιάβλητο των εξετάσεων. Από τους 77.000 υποψηφίους, οι 1.200 σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά. Μάλιστα, μία εκ των υποψηφίων ανέφερε πως «Ο χρόνος έναρξης ήταν 9 το πρωί, αλλά σε πολλά εξεταστικά κέντρα ξεκίνησαν στις 10.00, 10.30, 10.40»

«Σε πολλά εξεταστικά κέντρα υπήρχε ανοχή στα κινητά, ενώ οι οδηγίες του ΑΣΕΠ λένε ότι τα κινητά πρέπει να είναι στο πάτωμα. Τους επέτρεπαν να έχουν τα κινητά ανοιχτά μέχρι να έρθουν τα θέματα. Οπότε καταλαβαίνετε κάποιος μπήκε στις 09.00 βγήκε στις 10.00 και διέδωσε τα θέματα. Σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, επειδή δεν υπήρχε ρολόι άφησαν τους εξεταζόμενους να έχουν τα κινητά τους πάνω στα θρανία τους και άπλα τους υποχρέωσαν να το έχουν flight mode», πρόσθεσε.

«Υπήρχε το κομμάτι του αριθμητικού συλλογισμού και σε πολλά εξεταστικά κέντρα δεν τυπώθηκαν σωστά τα θέματα. Αυτό το παραδέχθηκε και ο ΑΣΕΠ και έδωσαν 30 λεπτά έξτρα, αλλά στο δικό μας εξεταστικό κέντρο έδωσαν 5 λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι απάντησε για τα λάθη του διαγωνισμού ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ

Εξηγήσεις για τα ζητήματα του πρόσφατου πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έδωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Θάνος Παπαϊωάννου, παραδεχόμενος ότι ο «διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα». Όπως δήλωσε εξαρχής, «ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα ότι κάποια θέματα του μαθηματικού συλλογισμού που είχαν σχήματα δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν σωστά στα φωτοτυπικά μηχανήματα κάποιων εξεταστικών κέντρων».

Μιλώντας για την επίμαχη ερώτηση εξήγησε ότι «δεν αποτυπώθηκε η σκίαση πάνω σε 17 επί συνόλου 100 ασκήσεων. Αυτό το συνειδητοποίησαν και τα ίδια τα εξεταστικά κέντρα, που είχαν το πρόβλημα, αρκετά μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Μας ενημέρωσαν και δώσαμε οδηγίες να σκουρύνουν το φωτοτυπικό μηχάνημα για να βγει πιο καλά η φωτοτυπία. Σε αρκετά από τα σχολεία αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, αλλά σε κάποια άλλα δεν αποκαταστάθηκε», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωνάννου το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είχε διαφύγει της προσοχής του ΑΣΕΠ αντίθετα, είχαν γίνει δοκιμές σε ανάλογα σχήματα και είχαν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο η κατάσταση που αντιμετώπισαν ήταν διαφορετική. «Όταν μιλάς για 527 εξεταστικά κέντρα, με το καθένα να έχει 3 – 4 φωτοτυπικά μηχανήματα, τελικώς προέκυψε το πρόβλημα σε κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα».

Και όπως παραδέχτηκε το πρόβλημα «εντοπίστηκε στο 10% των εξεταστικών κέντρων». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αυτό το πρόβλημα μπορεί να κρίνει το μέλλον κάποιου διαγωνιζόμενου ο κ. Παπαϊώάννου είπε σχετικά: «Η αρχή της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει να μη σταθεί κανείς στους αριθμούς, αλλά να δώσεις λύση για όλους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα