Ασφαλιστικό… ανασφάλειας ο νόμος Κατρούγκαλου

Ελάχιστοι πλέον αμφιβάλουν για την αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί εκ νέου το ασφαλιστικό που «έστησε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε σε συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βιώσιμο και πιο δίκαιο το ασφαλιστικό βιώσιμο. Ακόμη πιο πίσω, τον Μάιο του 2016 και τις ημέρες που ψηφιζόταν στη Βουλή ο νόμος Κατρούγκαλου, ο τότε πρωθυπουργός υποστήριζε επίσης ότι «προχωράμε χωρίς να κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τους συνταξιούχους. Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού, που θα εγγυάται τις συντάξεις με κοινωνική δικαιοσύνη(…)».

Σήμερα ξέρουμε με ακρίβεια τι έφερε ο πολυδιαφημισμένος νόμος Κατρούγκαλου.  Κατ’ αρχάς, ο επανυπολογισμός των επικουρικών μείωσε έως 40% τις αποδοχές, κάτι που σημαδεύτηκε από το κάψιμο των εκκαθαριστικών από συνταξιούχους έξω από το υπουργείο Εργασίας, το φθινόπωρο του 2016. Παράλληλα, η… φιλολαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε ΕΚΑΣ έως €230 που λάμβαναν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των €700. Ακόμη θέσπισε το παράλογο ηλικιακό κριτήριο και μεγάλο «κούρεμα» αποδοχών στις συντάξεις χηρείας.

Τελευταίο, αλλά σημαντικότερο λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού, πως όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο του 2016 έχουν αποδοχές μειωμένες έως 38%. Παρ’ όλα αυτά, ο Κατρούγκαλος είχε «ξεχάσει» να βάλει ανώτατο πλαφόν, με το γνωστό αποτέλεσμα που χρειάστηκε να έρθει ο νυν υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για να το μάθουμε: ότι βρίσκονταν υπό έκδοση συντάξεις ύψους έως €24.000!

Υπάρχει, άραγε, κάποιος που αμφισβητεί ακόμη την αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί εκ νέου το ασφαλιστικό ΤσίπραΚατρούγκαλου;

 

Διαβάστε επίσης