Ασκήσεις συναίνεσης από τον Κυριάκο

Ο πρωθυπουργός θα δει τους πολιτικούς αρχηγούς επιδιώκοντας τον μέγιστο βαθμό πολιτικών συγκλίσεων, με κρας τεστ τα θέματα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Από την πρώτη στιγμή της πρωθυπουργίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως στόχο να αναζητήσει σε πολλές σημαντικές αποφάσεις την συναίνεση και των άλλων κομμάτων. Κι αυτό που ήταν σκέψη γίνεται πλέον πράξη αφού ο πρωθυπουργός σε μια σειρά επαφών που θα έχει άμεσα με τους πολιτικούς αρχηγούς θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή εν όψει των κρίσιμων ζητημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα το επόμενο διάστημα.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου, όπου η στρατηγική επιλογή της αναζήτησης συγκλίσεων θα αφορά κατά πρώτον το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (θα έρθει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου). Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέσα από αυτές τις συναντήσεις να εξασφαλίσει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν οι αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ομογενείς να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή της είναι η ψήφος των αποδήμων να πάρει την έγκριση από όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, αν και η επιδίωξη αυτή είναι μάλλον ανεδαφική, αν κρίνει κανείς από την έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από θέματα, από την οικονομία, τις απεργίες και τα εργασιακά μέχρι τη Novartis και το μεταναστευτικό. Επίσης, κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι μολονότι η συναίνεση, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν φαίνεται να υπάρχει, ο κ. Μητσοτάκης αποσκοπεί αλλού.

Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός έχει καταγγείλει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο «δύο ταχυτήτων» ως «προσβλητική», άρα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη –αν όχι απίθανη– η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτό τον κύκλο να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συναίνεση των μικρότερων κομμάτων και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ (!) αλλά και η Ελληνική Λύση. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών για να περάσει και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, πρέπει να λάβει 200 ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση, θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς για την επίμαχη ρύθμιση.

Η Ν.Δ. έχει καταθέσει την πρόταση της, η οποία μεταξύ άλλων αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές της χώρας τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινούνται και η ψήφος τους να είναι ισοδύναμη με των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα. Με την κυβερνητική θέση έχει διαφωνήσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εν πολλοίς υποστηρίζει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν πρέπει να προσμετράτε στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα), καθώς και το ΚΚΕ.

Υπό αυτά τα δεδομένα ακόμα και αν η Ν.Δ. εξασφαλίσει τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων –ΚΙΝ.ΑΛ., ΜεΡΑ25, Ελληνική Λύση–, δεν καταφέρνει να φτάσει στις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει το ν/σ από τις επόμενες εκλογές.

 

Εκλογικός νόμος-Σύνταγμα

Δεύτερο γήπεδο αναζήτησης συναινέσεων είναι για τον Κυρ. Μητσοτάκη τα θέματα του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος. Με δεδομένο ότι Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνουν 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της σχετικής διάταξης του Συντάγματος ώστε ο όποιος νέος εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Στο Μαξίμου δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη προοπτική, αρκεί να έχει διασφαλιστεί η εξεύρεση κοινού τόπου ώστε η χώρα να μην κινείται στο «όριο» της ακυβερνησίας, όπως προκύπτει από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε αυτός να ισχύσει άμεσα, αλλά σε μια λογική «πακέτου» αναφορικά με το περιεχόμενό του.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πως οι γέφυρες δεν έχουν κοπεί για την αναζήτηση κοινού τόπου. Μάλιστα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απέκλεισε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε συζήτηση για την αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.

Στη Σύνοδο Κορυφής φέρνει το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης

Μετά και τις σχετικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση στην τελευταία σύσκεψη της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να διεθνοποιήσει το πρόβλημα με τρεις ενέργειες. Η αρχή έγινε με την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της 74ης Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ. Ακολουθεί η ελληνική πρωτοβουλία να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος στη φαρέτρα υπάρχει και η πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία θα παρουσιάσουν με σχετικό έγγραφο από κοινού η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κύπρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική «βόμβα» που έχει μπροστά της. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα έλεγε προεκλογικά και με γνώμονα αυτές τις δεσμεύσεις, φυλάσσει τα σύνορα, επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ή απόρριψης ασύλου, αυξάνει τις επιστροφές και κατασκευάζει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Μένει όμως να φανεί στην πράξη αν τα παραπάνω μέτρα θα είναι εφαρμόσιμα και πρωτίστως αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα