Ασπίδα για την Ελλάδα η υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία

Ακυρώνονται τα σχέδια του Ερντογάν στη Λιβύη

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Ιταλία, αναμφίβολα αποτελεί την κίνηση ματ της Ελλάδας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Κι αυτό διότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο αδυνατίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αναγάγει τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ντι Μάιο (υπουργός Εξωτερικών) της Ιταλίας είναι ο αρχηγός του πρώτου (σε Βουλή και Γερουσία)κόμματος «Πέντε Αστέρια» και ο ρόλος του στην ιταλική κυβέρνηση είναι εξίσου ισχυρός με αυτόν του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Και μαζί με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Νικολά Τσινγκαρέτι, αποτελούν τα τρία πιο ισχυρά πρόσωπα της ιταλικής κυβέρνησης.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκολιβυκό μνημόνιο που εστάλη στον ΟΗΕ έχει ψηφιστεί μόνο από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας και όχι από το Λιβυκό Κοινοβούλιο (τον έλεγχό του διαθέτει ο Χαφτάρ). Τουναντίον, η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Ιταλία θα έχει πέραν των υπογραφών των δύο υπουργών Εξωτερικών και τις ψήφους των δύο Κοινοβουλίων, οπότε και ο ΟΗΕ θα θεωρήσει επίσημη τη συμφωνία.

Ουσιαστικά, η κοινή ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας δεν καταργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, αλλά το αμφισβητεί ευθέως. Και ταυτόχρονα είναι μια ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Ακυρώνει έτσι το τουρκικό σχέδιο, καθώς η Ιταλία αναγνωρίζει όρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όρια τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα. Επίσης, είναι η πρώτη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που υπογράφεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα πέτυχε να πείσει την Ιταλία να αυξήσουν την ταχύτητα στο βάδην τους, καθώς ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας θα σηματοδοτήσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Με την Αίγυπτο

Παράλληλα, η Ελλάδα τρέχει και για να καθοριστεί η ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κάτι που εάν ολοκληρωθεί (κι εδώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών συμβουλίων) θα διαγράφει τη ζώνη που καλύπτει το τουρκολυβικό σύμφωνο, και διέρχεται μέσα από την ελληνική ΑΟΖ. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο ήταν πάντα καλές, απλά όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσης, η Ελλάδα ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και λύση μέσω της πολιτικής στον εμφύλιο. Μία πρόταση που στηρίζουν και ο Χαφτάρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία. Και το σχέδιο του Αιγύπτιου προέδρου είναι να βρεθεί πολιτική λύση, στέλνοντας στα αποδυτήρια τους δύο πρωταγωνιστές Σάρατζ και Χαφτάρ. Έτσι και στη Λιβύη φαίνεται ότι ακυρώνονται τα σχέδια του Ερντογάν.

Ο δύσκολος Ιούλιος

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση αναμένει έναν καυτό Ιούλιο, καθώς ο Ερντογάν μπορεί να συμπεριφερθεί ως ένα πληγωμένο θηρίο και να θελήσει να δημιουργήσει μέχρι και θερμό επεισόδιο. Ειδικά τώρα μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ, στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει το λάθος βήμα. Κι αναμένουν ότι η Τουρκία μπορεί να στείλει σε πρώτη φάση ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είθισται εξάλλου να προηγούνται σεισμικές έρευνες προτού γίνει μία γεώτρηση για υδρογονάνθρακες.

Επίσης, εάν το σχέδιο Σίσι για την ειρήνευση στη Λιβύη προχωρήσει, τότε είναι πιθανόν ο Ερντογάν να αποστείλει γεωτρύπανο από πλευράς Λιβύης, πριν οι βασικοί πρωταγωνιστές του λιβυκού δράματος, οι Σάρατζ και Χαφτάρ, οδηγηθούν στα αποδυτήρια…

Προσδοκίες κι από το ραντεβού Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Πολύ σημαντικό είναι,επίσης, στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης της Ελλάδας, και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου. Όπως λένε πηγές του Μαξίμου, οι επαφές Μητσοτάκη με Νετανιάχου μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα μετά τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με αφορμή τον αγωγό EastMed.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί με την επίσκεψή του να επικυρώσεις τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως αυτή του τουρισμού, καθώς οι δύο χώρες πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βέβαια,αν και δεν το παραδέχονται από το Μαξίμου, έχουν ανησυχήσει και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιθυμεί να αναβαθμίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ, και απλά η Αθήνα θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε τρικλοποδιά έχει κατά νου ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα