Ασπίδα Τσίπρα στον Πολάκη

Εδώ και πολύ καιρό στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν κάτι που όλοι να συμφωνούν. Ακόμη και για τον πολιτικό τους αντίπαλο διαφωνούν. Και αυτό διότι έχουν τεράστιες διαφορές σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιμετώπισή τους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τελικά, βρήκαν σε κάτι να συμφωνήσουν. Κι αυτό ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης. Όλοι συμφώνησαν ότι ο αψύς Κρητικός κάνει ζημιά στο κόμμα με τα όσα λέει και πράττει, και μάλιστα οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτρος Λάμπρου και Νίκος Μπίστης ζήτησαν μέχρι και να συμπεριληφθεί σε ανακοίνωση η δημόσια καταδίκη του. Ο πιο σκληρός από όλους ήταν ο Νίκος Μπίστης. Μάλιστα, στο κείμενο που απαίτησαν θα υπήρχε καταδίκη του Πολάκη, τονίζοντας πως η ευπρέπεια, η μαχητικότητα και το ήθος αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αριστεράς και πως κανείς δεν πρέπει να λειτουργεί με αλαζονεία. Η πρόταση αυτή τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα και τους δικούς του, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε πως ο Πολάκης τις περισσότερες φορές κάνει ζημιά στο κόμμα. Υπέρ της καταδίκης τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας τάχθηκαν και οι Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σταύρος Δανέλλης και Αντώνης Λιάκος.
Εν τούτοις, για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προστάτεψε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα ότι τελικά ο Πολάκης χρησιμοποιείται για τη βρώμικη δουλειά. Πρώτον, με το να κατηγορεί τους πολιτικούς αντιπάλους δίχως κανένα στοιχείο, απλά εκφράζει τον ίδιο τον Τσίπρα. Εκφράζει δημοσίως αυτά που θέλει να φωνάξει ο Τσίπρας, αλλά που λόγω της θέσης του αναγκάζεται να προσέχει πριν μιλήσει. Και δεύτερον, ο Πολάκης φαίνεται ότι αντεπεξέρχεται άψογα στον ρόλο του και ως… μαντρόσκυλο στην εσωκομματική διαμάχη, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει εναντίον των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ειδικά εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, λέγοντας πράγματα που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εκστομίσει.

Νίκος Βούτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, όχι μόνο τάχθηκαν κατά του Πολάκη, αλλά ζήτησαν και μεγαλύτερη συμμετοχή των οργάνων του κόμματος στις αποφάσεις

Διαμάχη και για το Ελληνικό

Για να αλλάξει την κουβέντα από τον Πολάκη και την εμμονή του συνόλου των τάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το θέμα του Ελληνικού και τη διαφοροποίηση από τον Νίκο Φίλη και τον Θοδωρή Δρίτσα. Είναι κάτι που τον ενόχλησε σφόδρα, όπως φάνηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Έδειξε χολωμένος και ζήτησε τα ρέστα από τους δύο βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν «θέτει κάποιος θέμα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης του Πολιτικού Κέντρου», στο οποίο σημειωτέον μετέχει και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άλλα κορυφαία στελέχη. Στη συνέχεια έκανε εκτενέστατη αναφορά στη διαχρονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα, για να ξεκαθαρίσει και τις τελευταίες επιλογές του, αφήνοντας να διαφανεί ότι είναι έντονα δυσαρεστημένος από τη διαφοροποίηση.

Οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας επέμειναν ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητιούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα και διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ξεκαθάρισαν προς τον Τσίπρα ότι δεν θεωρούν τον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου ως θεσμοθετημένο όργανο του κόμματος, κάτι που εκνεύρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμεινε ότι θα ακολουθούνται οι αποφάσεις που λαμβάνει ο «πρωινός καφές». Μάλιστα, μπροστά στις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Δρίτσα: «Ήσουν ο υπεύθυνος μαζί με τον Δραγασάκη και τον Μπαλτά για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας. Γιατί δεν το έβαλες στο κείμενο που συντάξατε»; Ταυτόχρονα υποστήριξε πως ο «πρωινός καφές» είναι ντε φάκτο όργανο.

Από την πλευρά τους, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας έθεσαν θέμα καλύτερης εσωκομματικής λειτουργίας και συμμετοχή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Μάλιστα, ο κ. Φίλης πρότεινε όπως μετάσχουν στο Πολιτικό κέντρο (όργανο του κόμματος) και οι Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Παπαδημούλης, με τη λογική ότι ο ένας είναι υπεύθυνος για την υγεία και ο δεύτερος ο επικεφαλής τής Κ.Ο. στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ εάν η κυβέρνηση καταθέσει το εργασιακό νομοσχέδιο

Σκληρή αντιπολίτευση

Σε ό,τι αφορά τα αντιπολιτευτικά καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σκληρές αντιδράσεις, προαναγγέλλοντας ότι θα κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους όταν έρθει στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο. Προανήγγειλε, επίσης, ειδική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξάγονται. Έτσι θεωρεί ότι θα καταγγέλλει το σύστημα της επιστολικής ψήφου που έχει επιλέξει η κυβερνητική πλειοψηφία. Θυμίζουμε ότι με βάση αυτήν τη ρύθμιση οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων συλλέγουν τις ψήφους των βουλευτών και στη συνέχεια τις καταθέτουν στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό συνιστά έλεγχο της ελεύθερης θέλησης των βουλευτών. Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «αν δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».

Στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σαν να περιμένει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Μίλησε για «ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».
Απαντώντας δε εμμέσως στους κυβερνητικούς παράγοντες που τον καλούν να ζητήσει εκλογές, σημείωσε με έμφαση: «Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι «η κατάρρευση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα