Ασυμφωνία χαρακτήρων

Σαν κεραυνός εν αιθρία μπορεί να χαρακτηριστεί η απομάκρυνση του Σάκη Τσιώλη από τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης. Λίγες ώρες μετά την πρώτη ήττα των Αρκάδων στο φετινό πρωτάθλημα, ήρθε η «μετωπική» μεταξύ του Καρδιτσιώτη τεχνικού και του εκ των ιδιοκτητών της ΠΑΕ Γιάννη Καϋμενάκη, φανερώνοντας ξεκάθαρα πως οι δύο πλευρές έχουν μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας και αποφάσισαν από κοινού να λύσουν τη συνεργασία τους.

Για όσους ξέρουν, ίσως και να μην αποτέλεσε τόσο μεγάλη «έκπληξη» η εξέλιξη αυτή. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στα 54 του χρόνια, ο Σάκης Τσιώλης είναι αυτή τη στιγμή μέσα στην τριάδα των καλύτερων Ελλήνων προπονητών και έχει κατορθώσει να δείξει σπουδαίο έργο σε πολλές ομάδες. Μεταξύ αυτών ο Άρης, τον οποίο ανέλαβε και κράτησε στην κατηγορία τη σεζόν 2010-11, ο Ολυμπιακός Βόλου λίγο νωρίτερα, τον οποίο ανέβασε στη Super League και τον έβγαλε Ευρώπη. Και ο Αστέρας Τρίπολης, με τον οποίο κέρδισε δύο σερί χρονιές ευρωπαϊκό εισιτήριο –και αν η τύχη δεν γυρνούσε την «πλάτη» της, θα μπορούσε να βρεθεί ένα βήμα πριν τους ομίλους του Europa League την πρώτη σεζόν. Και βέβαια, η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της ομάδας, αλλά και στη βραχύβια παρουσία της στη «μεγάλη» κατηγορία, με τη συμμετοχή στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ωστόσο, φαίνεται πως κάποια πράγματα δεν είναι αρκετά στην Ελλάδα των παραγόντων που δεν… σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και θεωρούν πως γνωρίζουν καλύτερα το άθλημα από κάθε προπονητή που έχουν στην ομάδα τους. Και φυσικά, πάντα στο μυαλό τους είναι άμοιροι ευθυνών αν ο προγραμματισμός που καλούνται να φέρουν εις πέρας καθυστερήσει ή δεν αποκτηθούν τελικώς οι παίκτες με τα στοιχεία που θέτει ο εκάστοτε τεχνικός για να δουλέψει σωστά την ομάδα.

Για να μη χαθεί όμως η σειρά, επανερχόμαστε στα «σημάδια» που έδειχναν πως κάτι δεν πάει καλά. Ήταν λίγο πριν από τον περσινό τελικό του Κυπέλλου, όταν σε κατ’ ιδίαν συζήτησή τους, οι ιδιοκτήτες του Αστέρα είχαν πει στον Τσιώλη πως «το νερό έχει μπει πλέον στ’ αυλάκι». Κι εννοούσαν πως τα πράγματα έχουν πάρει πλέον τον δρόμο τους και ενδεχόμενη αποχώρηση του Καρδιτσιώτη τεχνικού δεν θα επηρεάσει την ομάδα. Αυτά, ενώ η ομάδα ετοιμαζόταν για τον τελικό, τα play-off του πρωταθλήματος και ο ίδιος ο 54χρονος προπονητής είχε δώσει τη συναίνεσή του για νέο διετές συμβόλαιο, χωρίς καν να συζητήσει το οικονομικό με τους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ.

Το κύπελλο χάθηκε με τον τρόπο που χάθηκε, η ομάδα δεν τα πήγε καλά στους αγώνες κατάταξης, μα η πρόκριση στην Ευρώπη ήρθε. Αλλά η μοίρα δεν έπαιξε καλό «παιχνίδι», αφού στον δρόμο του Αστέρα βρέθηκε η ισχυρή Ραπίντ Βιέννης και η πρόκριση χάθηκε στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, οι αλλαγές ήταν πολλές και έγιναν αργά. Ο αντι-Ράγιος, Σεμπάστιαν Γκρατσίνι, πέραν του ότι από αυτά που έχει δείξει μέχρι τώρα δεν μπορεί να καλύψει το κενό του πρώτου επάξια, ήρθε πολύ αργά στην ομάδα, όπως και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τους πολλούς που αποχώρησαν.

Ο Τσιώλης δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να φτιάξει την ομάδα του, κάτι που επηρέασε γενικά την εικόνα της. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έγιναν 12 μεταγραφές φέτος και σε σχέση με τον περσινό κορμό στην ομάδα έπαιξαν οι Τσαμπούρης, Ουσέρο, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Κοντοές (άργησε να μπει λόγω του τραυματισμού του) και χρησιμοποιήθηκαν επίσης οι Μπακασέτας, Κάφα. Με λίγα λόγια, πάνω από τους μισούς ήταν καινούργιοι παίκτες και ο πρώην τεχνικός των Πελοποννήσιων δεν τους είχε έγκαιρα στη διάθεσή του για να τους «κάνει» ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο Αστέρας είχε αξιοπρεπή πορεία έως τώρα και μόλις μία ήττα, αλλά αυτό που δεν «άρεσε» ήταν πως οι Αρκάδες δεν είχαν ίδια καλή εικόνα με την περσινή. Κι εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα: Είχε εξίσου ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με πέρυσι; Πέραν του Γκοϊάν, ο οποίος είναι και διεθνής με τη Ρουμανία, οι παίκτες που ήρθαν μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω; Ο Ράγιος πουλήθηκε 800.000 ευρώ στη Μακάμπι Χάιφα, όμως δεν αγοράστηκε κανείς ποδοσφαιριστής με αυτά τα λεφτά. Ακολουθήθηκε η προσφιλής τακτική στις μεταγραφές ελεύθερων παικτών, ωστόσο μήπως αυτή τη φορά δεν βρέθηκε το «λαβράκι» από το τμήμα σκάουτινγκ;

Κι όλα αυτά, ενώ ο Αστέρας είναι στην 7η θέση της βαθμολογίας, με την 3η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, και με νίκη απέναντι στον Ατρόμητο ενδέχεται να περάσει στην 3η θέση. Με λίγα λόγια, μήπως θα έπρεπε οι διοικούντες τον Αστέρα να κάνουν λίγη υπομονή και να δώσουν πίστωση χρόνου στον άνθρωπο που ήταν πρωτεργάτης της μεγαλύτερης επιτυχίας στην ιστορία τους; Αυτή την ερώτηση θα την «απαντήσει» ο χρόνος και τα αποτελέσματα.

Η ευκαιρία του Βεργέτη
Ο αντικαταστάτης του Σάκη Τσιώλη στην αναμέτρηση με τον Ατρόμητο θα είναι ο Στάικος Βεργέτης. Όμως, το σενάριο να απομακρυνθεί από τον πάγκο μετά το παιχνίδι αυτό και να βρεθεί άλλος προπονητής μάλλον φαντάζει απίθανο. Στο στρατόπεδο του Αστέρα φαίνεται πως θεωρούν από πολύ νωρίς ότι αυτή η χρονιά δεν θα κυλήσει όπως θα ήθελαν, παραδεχόμενοι ουσιαστικά τα λάθη τους. Γι’ αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί τώρα η μεγάλη ευκαιρία στον Στάικο Βεργέτη να μείνει στον πάγκο και να δουλέψει. Δηλαδή, να του δοθεί πίστωση χρόνου για να πάρει την απαιτούμενη εμπειρία και, αν στο διάστημα αυτό δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί, να διατηρήσει τη θέση αυτή. Νέος είναι, φιλόδοξος είναι, η εμπειρία τού λείπει. Και με τα χρόνια παρουσίας του στην ομάδα, μπορεί να γίνει ο «άσος» από το… μανίκι των ανθρώπων που έχουν «ματώσει» οικονομικά για την ομάδα αυτή και αποφασίζουν τις τύχες της.

Μπάμπης Πουλούτσης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα