Αθηνά Λινού: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται ενδοοικογενειακά

Στους λόγους για τους οποίους δεν πέφτουν τα κρούσματα, ένας εκ των οποίων είναι η διασπορά εντός της οικογένειας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού δήλωσε ότι τα μέτρα «δεν αποδίδουν στον βαθμό που είχαμε ονειρευτεί» και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα παρότι πλέον έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες που είμαστε σε lockdown.

Συγκεκριμένα η Αθηνά Λινού έδωσε δύο πιθανές ερμηνείες: Η μία είναι ότι ο ιός «πλέον έχει μπει στα σπίτια μας και το πιο πιθανό είναι ότι μεταδίδεται ενδοοικογενειακά».

Η δεύτερη είναι ότι «στην Ελλάδα συνεχίζουν να λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις, η βαριά βιομηχανία, καθώς και παροχή υπηρεσιών, χωρίς να έχει μεγιστοποιηθεί εκεί όπου είναι δυνατόν η τηλεργασία και υπάρχει και ενδοεργασιακή διασπορά».

Ακόμα τόνισε ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει «να έχουμε το νου μας στο παραμικρό σύμπτωμα, για ν’ απομονώνουμε τα κρούσματα και ενδοοικογενειακά».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών και αν αυτό πρέπει να γίνει με τα τωρινά δεδομένα, η κυρία Λινού σημείωσε:

«Όπως είναι σήμερα τα πράγματα και χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποια είναι η διασπορά σε κάθε περιοχή, δεν θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν. Για ν’ ανοίξουμε με ασφάλεια πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία», ενώ πρότεινε διαφορετικές ώρες προσέλευσης για κάθε τάξη ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και γονείς στις εισόδους.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για τις καταγραφές των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και κατά πόσον αυτές αποδίδουν την πραγματικότητα, η κυρία Λινού τόνισε πως δεν πιστεύει ότι αλλοιώθηκαν τα στοιχεία και έδωσε δύο πιθανούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε όλο αυτό το μπέρδεμα.

Ο πρώτος είναι ότι κάθε επιστήμονας μπορεί να εμπιστεύεται τα δικά του δεδομένα λίγο περισσότερο και να κρατάει και ένα άλλο αρχείο με περισσότερες πληροφορίες το οποίο ίσως χρησιμοποιήσει για μελλοντικές δημοσιεύσεις.

Ο δεύτερος είναι ότι κάποιοι κλινικοί ιατροί οι οποίοι διαγιγνώσκουν την περίπτωση δεν είναι πολύ επιμελείς στο ν’ ανακοινώσουν στον ΕΟΔΥ ή στο κατάλληλο αρχείο εγκαίρως το περιστατικό μέσα στη δίνη της πολλής δουλειάς και αυτό δημιούργησε όλον αυτόν τον θόρυβο.

Ωστόσο η κυρία Λινού ανέφερε πως το ανησυχητικό είναι ότι «δεν υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα», εξηγώντας πως δεν δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όπως «μια περιγραφή των τεστ ανά περιοχή, ανά ηλικία, ανά φύλο, ανά κοινωνικοοικονομική κατάσταση και για κάθε ομάδα τον αντίστοιχο αριθμό των θετικών» ή τόσα κρούσματα θετικά από τα πόσα συνολικά, ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες πού υπάρχει συρροή.

«Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται κι αναλόγως ανοίγουν και κλείνουν περιοχές», πρόσθεσε.

Τέλος σχολιάζοντας το θέμα των τεστ, είπε: «Τεστ γίνονται λίγα και δεν συνταγογραφούνται», κάτι που σημαίνει ότι για μερικές ομάδες του πληθυσμού είναι τα τεστ είναι πολύ λιγότερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα