Αθλητική δημοσιογραφία…πιο χαμηλά, πιο χαμηλά

Οι μεγάλες αθλητικές ιστοσελίδες ανέφεραν το γεγονός χωρίς να πάρουν θέση στη φάση του πέναλτι που δεν δόθηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στην ΑΕΚ

Η εξάρτηση της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης με τις ποδοσφαιρικές ομάδες είναι δεδομένη. Αυτή ακριβώς η εξάρτηση μας έκανε να θυμηθούμε το ρεφρέν της Άντζυ Σαμίου «πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…»

Αρκεί κανείς να ανατρέξει με μεγάλη ευκολία σε ιστοσελίδες και εφημερίδες που ανήκουν σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Είναι δε (η εξάρτηση) ακόμη ισχυρότερη όταν πρόκειται για οπαδικά Μέσα, όπου γίνεται το άσπρο-μαύρο για το …καλό της ομάδας και η αθλητική δημοσιογραφία βάφεται ανάλογα με το χρώμα του κάθε συλλόγου.

Την ίδια ώρα ο μέσος φίλαθλος ,που δεν είναι απαραίτητα ταυτισμένος με μια ομάδα και δεν έχει ειδικές γνώσεις για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου μάταια αναζητά έναν τρόπο να ενημερωθεί αντικειμενικά, από τον δημοσιογράφο που υποτίθεται ότι ασκεί λειτούργημα και που οφείλει να πει ξεκάθαρα την γνώμη του σε κάποια συζητήσιμη φάση.

Μήνες μετά τον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ (που κρίθηκε με ένα πέναλτι) η κοινή γνώμη ψάχνει να βρει αν ήταν ή δεν ήταν…

Και πώς να καταλήξει ο απλός φίλαθλος σε ένα συμπέρασμα, όταν οι μισές ιστοσελίδες τον «βομβαρδίζουν» με την μια άποψη και οι άλλες μισές, με την ακριβώς αντίθετη καθώς λειτουργούν περισσότερο ως «γραφείο Τύπου» των ΠΑΕ και λιγότερο ως Μέσα Ενημέρωσης…

Το κακό είναι ότι και με τους τηλεκριτικούς διαιτησίας δεν βγαίνει άκρη πολλές φορές διότι για τις ίδιες ακριβώς φάσεις υποστηρίζουν εντελώς αντίθετες απόψεις σε σημείο να τρελαίνουν τους τηλεθεατές…

Τα παραδείγματα είναι πολλά και επαναλαμβανόμενα και εστιάζονται κυρίως στις αμφισβητούμενες φάσεις που γίνονται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League.

Το πιο πρόσφατο έγινε στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε χέρι του Μουκουντί στη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ .Έπειτα από γύρισμα του Μπάλαν στο 20ό λεπτό, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Καμερουνέζου αμυντικού της ΑΕΚ στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του. Ο διαιτητής Φωτιάς έκρινε πως δεν υπάρχει παράβαση και ο VARίστας Σιδηρόπουλος προφανώς συμφώνησε μαζί του, αφού δεν τον ειδοποίησε να δει τη φάση στο ριπλέι.

Δευτερόλεπτα μετά την απόφαση του διαιτητή έσκασαν μύτη οι πρώτες αναρτήσεις που έδωσαν και το μήνυμα για να ξεκινήσει η αντιπαράθεση των οπαδών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Διότι το σύστημα έτσι λειτουργεί…

Σε διάφορες ιστοσελίδες ξεκίνησε ένας « διαδικτυακός πόλεμος» για το αν ήταν ή δεν ήταν πέναλτι η φάση στους Ζωσιμάδες. Ανάλογα με τα «οπαδικά γυαλιά» ο καθένας έβλεπε την φάση όπως συνέφερε τα συμφέροντα της ομάδας του…

Καταρχήν συμφωνούμε ότι ο κάθε δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, να λέει την άποψη του. Να την εκφράζει όμως και όχι να πετάει το μπαλάκι σε εξυπναδούλες τύπου «Έτσι έκρινε ο διαιτητής» ή «Έτσι το είδε ο VARίστας» κλπ χωρίς ως ειδικός-για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον έστειλαν να περιγράφει τον αγώνα- να πει την δική του γνώμη και να βοηθήσει τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή στην ανάγνωση της φάσης. Αν δεν ξέρει ή αν ξέρει και φοβάται να πει την γνώμη του, ας αλλάξει επάγγελμα, ας πουλάει σουβλάκια και να αφήνει τα εδέσματα του στην κρίση των καταναλωτών…

Οι μεγάλες αθλητικές ιστοσελίδες ανέφεραν το γεγονός χωρίς να πάρουν θέση… Βλέπεις τα αφεντικά καραδοκούν…

Στο SDNA έγινε μια άχρωμη αναφορά από τον δημοσιογράφο που έγραψε τον αγώνα ότι «…στο 20′ ο ΠΑΣ φώναξε για πέναλτι σε χέρι του Μουκουντί με VAR και ρέφερι να δείχνουν «παίζετε».

Θα πρέπει ο Παπαθεοδώρου να τον φωνάξει να το δώσει την αποζημίωση του και να του πει «Ευχαριστούμε πολύ. Γειά σας και καλή επιτυχία στην νέα σας δουλειά.»

Ο SportFM σχολίασε για την διαιτησία: «Ένα χέρι του Μουκουντί στο πρώτο μέρος έφερε φωνές από πλευράς γηπεδούχων, με τον Φωτιά να μην… συγκινείται. Από εκεί και πέρα δεν υπήρξε κάτι αξιόλογο». Για το αν ήταν ή δεν ήταν πέναλντι κουβέντα φυσικά. Άξιος ο μισθός του…

To gazzetta.gr ανέφερε: «Ο ΠΑΣ Γιάννινα φώναξε για ένα χέρι του Μουκουντί μέσα στην περιοχή στο πρώτο μέρος, όμως το VAR συμφώνησε με την απόφασή του Φωτιά να μην δείξει κάτι και να συνεχίσει το ματς. Γενικά δεν είχε κάποια δύσκολη φάση». Αυτά τα είδαμε δεν χρειαζόταν να μας τα ξαναπεί. Για το πέναλτι όμως ήταν ή δεν ήταν ούτε λόγος…

To sport24.gr δεν αναφέρει καν την φάση. Πιθανόν ο δημοσιογράφος να είχε πάει στο κυλικείο να παραγγείλει κάνα καφέ, άνθρωποι είμαστε πρέπει να έχουμε κατανόηση.

Για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις ας μην το συζητάμε καλύτερα. Η κριτική των επίμαχων φάσεων κάνει «τζιζ» διότι αν αυτό που θα πει ο δημοσιογράφος δεν αρέσει στο οπαδικό κοινό ή στο αφεντικό μιας ομάδας θα ψάχνει δουλειά την επόμενη μέρα…

Θέση στις «φωνές» που ακούστηκαν για την επίμαχη φάση πήρε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΑΕΚ, Τάσος Τσατάλης. Έγραψε συγκεκριμένα: «Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σε φάσεις σαν αυτή με πρωταγωνιστή τον Μουκουντί χθες, να δίνεται πέναλτι; Εντός κι εκτός συνόρων, εννοείται. Γιατί μια φάση που πλέον σε διεθνές επίπεδο περνάει με τον τρόπο που είδαμε και χθες στα Γιάννινα, στην Ελλάδα χρησιμοποιείται τόσο έντονα και τόσο αυθαίρετα για προπαγανδιστικούς λόγους; Εκτίθεστε. Όλοι…»

Οκ, έχει δίκιο ο Τάσος έχουν γίνει δεκάδες παρόμοιες φάσεις χωρίς να υποδειχθεί πέναλτι. Όμως τη γνώμη του δημοσιογράφου Τάσου δεν την ακούσαμε…Ήταν Τασούλη πέναλτι ή

δεν ήταν; Το συμπέρασμα ότι «Και σε παρόμοιες φάσεις κατά το παρελθόν δεν σφυρίχτηκε πέναλτι» δεν είναι δημοσιογραφία. «Είμαστε πάτσι» στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει.

Το παράδειγμα του αγώνα της ΑΕΚ είναι το πιο πρόσφατο. Δεν είναι το μοναδικό όπου ο καθένας βλέπει μια φάση ανάλογα με τα συμφέροντά του και η περιβόητη «αντικειμενική δημοσιογραφία« γίνεται πλέον το πιο σύντομο… ανέκδοτο της εποχής στο ποδόσφαιρο.

Τουλάχιστον, εδώ στην «Α» είμαστε περήφανοι ότι μπορούμε να λέμε και να γράφουμε την άποψή μας χωρίς να φοράμε οπαδικά γυαλιά ή να έχουμε οποιουδήποτε τύπου δεσμεύσεις απέναντι σε ομάδες, παράγοντες και επιχειρηματίες… Δεν είναι και λίγο… Κατά την γνώμη του δικού μας Χ. ΤΚ ήταν πέναλτι καραμπινάτο έτσι το είδε, έτσι το έγραψε. Εδώ δεν έχουμε Εφετείο για να λογοκρίνονται οι γνώμες των δημοσιογράφων. Κοστίζει λίγο η αλήθεια αλλά έτσι μάθαμε, έτσι πορευόμαστε…

Η Άποψη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα