Αθλητική Ψωροκώσταινα η Ελλάδα όταν στην Ευρώπη… βρέχει χρήμα

Εντός των τειχών οι μεγάλοι αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις, ενώ η UEFA προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές που εκτοξεύουν τα έσοδα των ισχυρών της Ευρώπης. Το νέο –ελβετικό– μοντέλο του Champions League τριπλασιάζει τα ποσά που θα μοιραστούν οι ομάδες, αυξάνει τα ματς και ανοίγει την ψαλίδα μεταξύ των συλλόγων

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αναλώνεται σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που παραπέμπουν σε αθλητική Ψωροκώσταινα, την ώρα που στην Ευρώπη οι διεργασίες των τελευταίων ετών έχουν ολοκληρωθεί και καταλήξει σε αποφάσεις που εκτινάσσουν τα έσοδα από τις διοργανώσεις της UEFA, δημιουργώντας πανίσχυρα γκρουπ και ομάδες που θα βλέπουν με τα κιάλια οι δικές μας.

Οι ισχυροί Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης έχουν να κάνουν χρόνια σημαντικές υπερβάσεις στην Ευρώπη. Να διαγράψουν ζηλευτές πορείες και να φθάσουν σε μια μεγάλη διάκριση. Οι πρόωροι αποκλεισμοί έχουν και σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Και μπορεί τα χρήματα να μην παίζουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά όταν τα μεγέθη είναι τόσο διαφορετικά και αποκλίνουν χρόνο με τον χρόνο, το μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι.

O Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια μονοπωλώντας σχεδόν το πρωτάθλημα εισέπραξε μεγάλα ποσά από το χρυσοφόρο Champions League. Ωστόσο, η μεγάλη πορεία στην Ευρώπη δεν ήλθε. Οι άλλοι μεγάλοι, με πολύ μικρότερα έσοδα, ήταν λογικό να χαμηλώσουν τον πήχη. Ωστόσο ήλθαν ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί από πολύ χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδες. Πλέον κανείς –ούτε με τον παράγοντα τύχη σύμμαχο– δεν καταφέρνει να προκαλέσει τον θαυμασμό της Ευρώπης.

Οι ομάδες μας αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις, με παράγοντες και παραγοντίσκους να συγκρούονται γιατί τους φταίνε όλοι και όλα και από στρατηγική κι επιλογές… κλάφτα, Χαράλαμπε.

Το ένα και μοναδικό εισιτήριο που προσφέρει θέση στον Παράδεισο του Champions League πιθανότατα θα το πάρει ξανά ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής. Όταν όμως οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, τότε τα βρίσκουν μπαστούνια. Και αναζητείται πορεία στο Europa League που προσφέρει πολύ λιγότερα χρήματα. Η αλυσίδα είναι γνωστή. Μικρότερα έσοδα, ασθενέστερες μεταγραφές, χαμηλότερη λάμψη για προσέλκυση ικανών ποδοσφαιριστών, αγωνιστικές αποτυχίες και πάλι απ’ την αρχή.

 

Βρέχει χρήμα στο Champions League

Όσο οι ισχυροί της Ευρώπης γίνονται ισχυρότεροι και οι ελληνικές ομάδες δεν καταφέρνουν ν’ ακολουθήσουν, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους εκπροσώπους μας. Οι αλλαγές που έρχονται στο Champions League δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους συλλόγους μας. Σε μια περίοδο που στην Ευρώπη θα βρέχει χρήμα, στην Ελλάδα κρατάνε ομπρέλα.

Η UEFA προβλέπει σημαντική αύξηση των εσόδων από την τηλεόραση και τα εμπορικά δικαιώματα για το νέο της Champions League, το οποίο θα ξεκινήσει το 2024.

Tο κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναμένει αύξηση 40% ή συνολικά έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η UEFA πήρε προσφορές από τέσσερις οργανισμούς για να πουλήσει τα δικαιώματά της παγκοσμίως και αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά πιο πάνω από τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ αυτής της σεζόν.

Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερους πόρους, οι οποίοι θα διανεμηθούν στους συλλόγους που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ειδικά στο Champions League.

Η UEFA θεωρεί ότι αυτή η κίνηση θα επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League.

Η νέα μορφή «ελβετικού μοντέλου» του Champions League, από το 2024, προβλέπει 36 ομάδες αντί για 32. Η φάση των ομίλων θα παίζεται σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα: αντί για τους τρέχοντες έξι αγώνες, κάθε ομάδα θα παίξει τουλάχιστον 10 παιχνίδια απέναντι σε 10 διαφορετικούς αντίπαλους.

Η διαχείριση μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων έγινε για πρώτη φορά από την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), μέσω της κοινοπραξίας Uefa Club Competitions SA.

Η Team Marketing, η οποία κατείχε τα δικαιώματα για χρόνια, η Sports, η Infront και η Endeavor-IMG έχουν υποβάλει προσφορές για την πώληση των δικαιωμάτων παγκοσμίως ή περιφερειακά.

Η UEFA παροτρύνεται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες, ώστε η πρόκριση στο Champions League να αποφασίζεται μόνο με βάση την αθλητική αξία και όχι με την ιστορική απόδοση.

Το διοικητικό όργανο των Ευρωπαϊκών Λιγκών εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό ως προς το να επιτρέψει η UEFA σε συλλόγους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση με βάση την προηγούμενη ιστορία τους και όχι την επικαιροποιημένη εγχώρια επιτυχία τους.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Κλάους Τόμσεν, ανέφερε ότι: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ συγκεκριμένα πως οι ιστορικοί συντελεστές δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση ή τη διανομή, και οι συμμετοχές πρέπει να εκπορεύονται από την αθλητική αξία.

»Τα αθλητικά πλεονεκτήματα (από την τελευταία σεζόν) είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη ή την ήττα αγώνων και διοργανώσεων, επομένως και για τη συμμετοχή (ή όχι) σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Κερδίστε το στο γήπεδο», ανέφερε η σχετική δήλωση του οργανισμού.

Ο συντελεστής ως εργαλείο για την πρόκριση ή τη διανομή (εσόδων) για μια μελλοντική διοργάνωση συλλόγων της UEFA πρέπει να απορριφθεί εντελώς.

Στο νέο τοπίο με την ΑΕΚ να μπαίνει στην Αγιά-Σοφιά, τον Ολυμπιακό να διατηρεί την ακριβότερη ομάδα, τον ΠΑΟΚ να επιχειρεί ανασύνταξη με το βλέμμα στη Νέα Τούμπα, τον Παναθηναϊκό να έχει ανιούσα πορεία και τον Άρη να εμφανίζει αναλαμπές, οι ομάδες μας αποκλίνουν των ισχυρών της Ευρώπης. Αυτών που θα γευτούν το μέλι των τεράστιων εσόδων που φέρνει το Champions League κατά κύριο λόγο και το Europa League κατά δεύτερο.

Το ολοκαίνουριο Champions  League που λανσάρει η UEFA από το 2024, θα έχει 100 περισσότερα παιχνίδια και 4 επιπλέον εισιτήρια.

Το ποδόσφαιρο αλλάζει και οι ελληνικές ομάδες φαίνεται πως έχουν κατέβει από το τρένο. Στη νέα εποχή οι λέξεις «όμιλοι» και «32» δεν θα υπάρχουν πια στο λεξιλόγιο του Champions League, όπως το είχαμε «αποστηθίσει» τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το νέο φορμάτ που επικύρωσε η UEFA θα είναι το εξής:

36 ΟΜΑΔΕΣ, ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Στο νέο Champions League προβλέπεται η κατάργηση των ομίλων. Από 32, οι ομάδες γίνονται 36 και καθεμία θα δίνει μίνιμουμ 10 αγώνες (5 εντός – 5 εκτός έδρας). Τέσσερις περισσότερους, δηλαδή, σε σχέση με το τρέχον σύστημα των ομίλων, όπου οι αγώνες είναι έξι, με ματς εντός-εκτός έδρας.

Στο νέο Champions League, όμως, τα 10 ματς αντιστοιχούν σε 10 ξεχωριστούς αντιπάλους! Αυτό είναι και το λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο», που υιοθετεί η UEFA. Με δεδομένο ότι οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, κάθε ομάδα θα κοντράρεται με δύο ομάδες από το 1ο, τρεις από το 2ο, τρεις από το 3ο και δύο από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας (2+3+3+2).

Έτσι, αντί για δύο ομάδες που προκρίνονταν από κάθε όμιλο, οι 36 ομάδες θα πλασάρονται σε ενιαία κατάταξη, από την 1η ως την 36η θέση.

PLAY-OFFS ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «16»

Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, οι πρώτοι 8 της κατάταξης εξασφαλίζουν το εισιτήριό τους για τους «16». Η κύρια διαφορά στο νέο φορμάτ έγκειται στο ότι οι υπόλοιπες 8 ομάδες θα προκύπτουν από μία ενδιάμεση φάση play-offs. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι ομάδες που τελείωσαν τον πρώτο γύρο από την 9η έως την 24η θέση.

Οι ομάδες των θέσεων 9-16 θα τοποθετούνται ως «ισχυροί» στην κλήρωση και θα διασταυρώνονται με τις ομάδες των θέσεων 17-24, έχοντας, δηλαδή, το πλεονέκτημα έδρας στη ρεβάνς.

Από κει και πέρα, οι τελευταίες 12 ομάδες της κατάταξης (25-36) θα μένουν οριστικά εκτός Ευρώπης.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει έως τώρα με τις τρίτες των ομίλων, δεν θα «υποβιβάζονται» ομάδες στο Europa League.

Από τη φάση των «16» και μετά, η εξέλιξη της διοργάνωσης θα είναι ίδια κι απαράλλακτη, όπως ισχύει από τη σεζόν 2003/04.

Ουσιαστικά, ο «χαμός» θα γίνεται μέχρι αυτό το στάδιο, εκεί που θα λάβουν χώρα, δηλαδή, οι 100 περισσότεροι αγώνες, με περισσότερες εμβόλιμες αγωνιστικές, σε ένα αν μη τι άλλο ασφυκτικό καλεντάρι, αν προσθέσει κανείς και τις εγχώριες διοργανώσεις (Κύπελλα, Λιγκ Καπ).

Πέραν του ελβετικού μοντέλου, το Champions League επεκτείνεται κατ’ αριθμό ομάδων, «ανοίγει» και θα παρέχει τέσσερα επιπλέον εισιτήρια. Όπως ανακοίνωσε η UEFA, αυτά θα διαμοιραστούν ως εξής:

1ο έξτρα εισιτήριο: Στη Λίγκα που βρίσκεται στο Νο5 του coefficient ranking της UEFA (Γαλλία για τη σεζόν 2020/21)

2ο έξτρα εισιτήριο: Στον πρωταθλητή της χώρας με την υψηλότερη θέση στο ranking, από όσες δεν έχουν εγγυημένη θέση μέσω των πρωταθλημάτων τους. Αυτό το εισιτήριο αφορά χώρες όπως η Ελλάδα, που ο πρωταθλητής δηλαδή ξεκινάει από τα προκριματικά.

3ο και 4ο έξτρα εισιτήριο: Στις ομάδες με την υψηλότερη θέση στο club coefficient της πενταετίας, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους από το πρωτάθλημα, αλλά έχουν τουλάχιστον κερδίσει θέση στο Europa ή το Conference League. Δηλαδή, η ομάδα που μένει εκτός Ευρώπης από τις εγχώριες διοργανώσεις της, δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα.

Παράδειγμα: Για τη σεζόν 2020/21, Άρσεναλ και Τότεναμ ήταν οι δύο με την υψηλότερη θέση στο ranking, που είχαν μείνει εκτός Champions League. Και οι δύο βγήκαν στο Europa League, η Άρσεναλ μέσω FA Cup και η Τότεναμ από τον 2ο προκριματικό. Ωστόσο, αν η Άρσεναλ δεν κατακτούσε το Κύπελλο, η 8η θέση της στην Premier League της σεζόν 2019/20 δεν θα της έδινε το δικαίωμα να πάρει το έξτρα εισιτήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα