Αθλητισμός: Αμαρτίες ΣΥΡΙΖΑ, παιδεύουσι Αυγενάκη

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βία, τηλεοπτικά, σύγκρουση μεγαλοπαραγόντων, διαιτησία, υποδομές, τα μεγάλα προβλήματα του νέου υφυπουργού

Του Νίκου Συνοδινού

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέλαβε καθήκοντα σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπου οι λάθος επιλογές και οι κακοί χειρισμοί μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, οι ισορροπίες είναι επικίνδυνες και χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ασφαλείς διεξόδους ανάπτυξης.

Το παράδειγμα των προκατόχων του Λευτέρη Αυγενάκη είναι χαρακτηριστικό της κακής πορείας τους και της επίπτωσης που είχε αυτή στην προσωπική τους διαδρομή. Ο Σταύρος Κοντονής και ο Γιώργος Βασιλειάδης απέτυχαν παταγωδώς να εκλεγούν στη νέα Βουλή.

Αιχμή του δόρατος στη νέα εποχή αποτελεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην ΕΠΟ και τη Super League 1, οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες. Κρίσιμες ψηφοφορίες αναδεικνύουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι οριακές.

Εκλογή προέδρου στη Super League

Η επικράτηση του Μηνά Λυσάνδρου της ΑΕΚ στην προεδρία της Super League 1, σε βάρος του Μάκη Γκαγκάτση του ΠΑΟΚ, ήλθε με 8-6. Την υποψηφιότητα Λυσάνδρου, λοιπόν, ως διάδοχο του Βαγγέλη Μπαταγιάννη στήριξαν οι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, ΟΦΗ, Πανιώνιος και Λαμία.

Από την άλλη, τον Μάκη Γκαγκάτση, αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ψήφισαν οι: ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, Ατρόμητος, Λεβαδειακός, Ξάνθη και Παναιτωλικός. Ο Αστέρας Τρίπολης απείχε από τη διαδικασία, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα ψήφισε λευκό.

Ήδη Απόλλων Σμύρνης, Λεβαδειακός και ΠΑΣ Γιάννινα δεν υπάρχουν στη μεγάλη κατηγορία. Ο Βόλος που ανέβηκε είναι στην παρούσα φάση πιο κοντά στον Ιβάν Σαββίδη. Συνεπώς η κατάσταση στη μεγάλη κατηγορία είναι οριακή.

Στην ΕΠΟ μια από τα ίδια. Ο πρόεδρος Βαγγέλης Γραμμένος έχει χαρακτηριστεί ως «συνεργάτης» του ΠΑΟΚ. Τα λόγια του Ιβάν Σαββίδη εξάλλου για τον… δικό μας Βαγγέλη είναι χαρακτηριστικά.

Στην κρίσιμη συζήτηση για τον αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ μέτρησε τις δυνάμεις του και αποδείχθηκε ελλιποβαρής.

Όταν ο Βαγγέλης Γραμμένος, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είπε πως οι αποφάσεις της FIFA είναι υποχρεωτικές και άμεσα εκτελεστές βάσει καταστατικού, και πως πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση με τον Περέιρα, έπεσε σε…τοίχο.

Ο πρόεδρος της Super League και α΄ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Μηνάς Λυσάνδρου, απάντησε ότι η απόφαση της FIFA και του προέδρου της ΕΠΟ είναι σεβαστή, ωστόσο από τη στιγμή που αυτό ουσιαστικά τους επιβάλλεται από τις διεθνείς συνομοσπονδίες, θα πρέπει να δουν το οικονομικό σκέλος.

Πρακτικά η ΕΠΟ δεν γίνεται να πληρώνει τόσα χρήματα για ένα πρόσωπο το οποίο οι περισσότεροι δεν θέλουν, αλλά η FIFA τους το επιβάλλει!

Με την άποψη Λυσάνδρου συντάχθηκαν τα μέλη της Ε.Ε., Βακάλης, Παπαχρήστος, Δημητρίου, Ψαρόπουλος, Θωμαΐδης, ο πρόεδρος της Football League, Λεουτσάκος και οι εκπρόσωποι της Super League, Ασλανίδης και Αγραφιώτης.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης από την άλλη είπε πως ο Λυσάνδρου εκφράζει τις απόψεις της ΑΕΚ και όχι την άποψη της Λίγκας, με τον τελευταίο να απαντά ότι μιλάει για τη διαφάνεια στα οικονομικά και όχι για το αν θα παραμείνει ο Περέιρα ή όχι.

Οι επτά αντιδρώντες αποχώρησαν και παρέμειναν οι Μηνάς Λυσάνδρου, Τάκης Αγραφιώτης (αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού που εκπροσωπεί τη Super League) και οι σύμβουλοι που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ. Αποτέλεσμα;

Ο προϋπολογισμός της νέας χρόνιας ψηφίστηκε, με… μειοψηφία, καθώς τον ψήφισαν μόνο οι 8 σύμβουλοι που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ σε σύνολο 17 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η μετωπική σύγκρουση ανέδειξε ότι ο δικός μας Βαγγέλης Γραμμένος δεν έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή και φθάσαμε στη γενική συνέλευση, όπου αναφέρθηκε πως η FIFA θα αναλάβει να πληρώνει τον πρόεδρο της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα.

Ένα άλλο δείγμα της ανικανότητας του προέδρου της ΕΠΟ, να εφαρμόσει τις διατάξεις νόμων και κανονισμών, είναι το εξής:

Σύμφωνα με τον νόμο Βασιλειάδη, για την αναδιάρθρωση, έπρεπε σε ομάδες που θα συμμετέχουν στη Football League (το πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί με 14 ομάδες), εντός μηνός από την ψήφιση του νόμου να έχουν γίνει ΠΑΕ. Σήμερα, πλέον, έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προβλέπει ο νόμος, απόντος του αρμοδίου φορέα, δηλαδή της ΕΠΟ, να ελέγξει την όλη διαδικασία.

Με άλλα λόγια, δεν μπορούν θεσμικά να αγωνιστούν στη Football League τουλάχιστον 12 ομάδες. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ως συνταγματικός επόπτης της νομιμότητας τι θα πράξει;

Διαιτησία: Πρόβλημα με Περέιρα

Η διαιτησία αποτελεί μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού. Στο παρελθόν υπήρχαν άκομψες παρεμβάσεις από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να ορίζουν διαιτητές μέχρι τον τελικό Κυπέλλου (2016, ΑΕΚ-Ολυμπιακός).

Σήμερα η διαιτησία πατρονάρεται από τρεις ξένους που δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία με τα έργα και ημέρες τους. Ειδικά ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, έχει αμφισβητηθεί από την πλειοψηφία των ομάδων, για τις κακές επιλογές του, την εύνοια σε συγκεκριμένη ομάδα και το σημαντικότερο την απαξίωση της ελληνικής διαιτησίας.

Εισπράττει τις παχυλές αμοιβές του κι έχει κάνει… μια τρύπα στο νερό. Φθάσαμε στο σημείο οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν πανάκριβα το VAR, αντί τα έξοδά του να καλυφθούν από το ποδόσφαιρο.

Όμως στην ΕΠΟ τα χρήματα που περίσσευαν έπρεπε να πάνε για να πληρωθεί ο στρατός του ΣΥΡΙΖΑ που διόριζαν, και όχι για υλικοτεχνικά έργα προκειμένου να λειτουργήσει το VAR.

Αναδιάρθρωση χωρίς λεφτά

O Λευτέρης Αυγενάκης κληρονόμησε την «καυτή πατάτα» από τον προκάτοχό του, να υλοποιήσει την αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Η δημιουργία της Super League 1 και Super League 2, με 14 και 12 ομάδες αντίστοιχα, συνοδευόταν από τηλεοπτικά δικαιώματα που εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά τους.

Μόνο που επιχειρήθηκαν τέτοιες παρανομίες και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού, που για να γλιτώσουν τη φυλακή τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργοί τους απέφυγαν να βάλουν υπογραφές.

Ουσιαστικά τίναξαν το ποδόσφαιρο στον αέρα και πλέον με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού θα πρέπει ν’ αναζητήσει ορθές και νόμιμες λύσεις. Η μεν χρηματοδότηση από την ΕΡΤ πάσχει νομικά, αλλά ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για να μην τιναχτεί το πρωτάθλημα στον αέρα;

Υπάρχει τεράστιο θέμα με την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων και ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πρέπει να βγει μπροστά και να δώσει λύσεις.

Στο θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ, ο νέος υφυπουργός θα επιλέξει τη νομιμότητα και θα την επικαλεστεί, ώστε να μην και δεν θα υποκύψει στις πιέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Πολλοί μιλούν για μπάχαλο, καθώς υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο.

«Πείνα» ατελείωτη στις Ενώσεις

Πέρα όμως από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που απασχολεί την κοινή γνώμη, υπάρχει και το ερασιτεχνικό. Αυτό στο οποίο θέλει να δώσει βάρος η νέα κυβέρνηση. Αυτό που αγνόησαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερασιτέχνες παράγοντες υποφέρουν και πολλά σωματεία ανά τη χώρα έχουν οδηγηθεί ακόμη και σε διάλυση. Το ποδόσφαιρο βρισκόταν υπό διωγμό καθώς ήταν το μοναδικό από τα ισχυρά αθλήματα που τα σωματεία του δεν έπαιρναν επιχορήγηση.

Οι ΕΠΣ ανά τη χώρα πεινάνε και τα χρήματα που παίρνουν από την ΕΠΟ δεν είναι αρκετά να καλύψουν ούτε μέρος των λειτουργικών τους εξόδων.

Από την άλλη η Ομοσπονδία αυξάνει το υπαλληλικό της προσωπικό και τα έξοδα σε διάφορους τομείς που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για κάποιους. Οι δικηγόροι της ΕΠΟ δεν έχουν… καρέκλες να καθίσουν. Από δύο, έγιναν οκτώ…

Πώς θ’ αντιμετωπιστούν τα φλέγοντα θέματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;

Υποδομές: Άθλια γήπεδα χωρίς φροντίδα

Στις υποδομές τα πάντα είχαν την εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού. Στο κόσμημα της χώρας, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η ταλάντωση που παρατηρήθηκε στις κερκίδες έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, καθώς από τότε δεν δόθηκε για χρήση το άνω διάζωμα.

Εκτός από τα γήπεδα που έφτιαξαν μόνες τους κάποιες ΠΑΕ όπως ο Αστέρας Τρίπολης και η Ξάνθη και όσα έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε άλλα δεν έχει μπει ούτε… καρφί. Όποια γήπεδα έγιναν την περίοδο 2000-2005 από την ΕΠΑΕ, ή τα Ολυμπιακά έργα, έχουν αφεθεί στην τύχη τους…

Μπάσκετ: Πριν αρχίσει, πρωταθλητής ο ΠΑΟ

Στο μπάσκετ οδεύουμε σε πρωτάθλημα χωρίς Ολυμπιακό. Δηλαδή στο δεύτερο λαοφιλέστερο άθλημα, θα παίζει μόνος του ο Παναθηναϊκός…

Ανεξάρτητα αν αυτό αποτελεί επιλογή των Αγγελοπουλαίων, που επικαλούμενοι τη διαιτησία σε βάρος του Ολυμπιακού αντέδρασαν πιο έντονα απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Σε ένα άθλημα που αποτελεί πόλο έλξης των φιλάθλων, οδηγούμαστε σε πρωτάθλημα όπου ο Παναθηναϊκός θα έχει στεφθεί πρωταθλητής πριν το τζάμπολ. Πώς θα λύσει τον Γόρδιο δεσμό του μπάσκετ ο Λευτέρης Αυγενάκης;

«Έκλειναν τα μάτια» και πλήρωναν τον Γκαγκάτση

Πέραν αυτών υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποίο θα πρέπει ν’ απασχολήσουν με το «καλημέρα» τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού.

Η… επιστροφή στην κανονικότητα και τη νομιμότητα. Η στελέχωση του υπουργείου κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Γιώργου Βασιλειάδη, φάνηκε να πάσχει.

Υπάρχει υπηρεσιακό έγγραφο της νομικής υπηρεσίας που εδώ και 2,5 χρόνια να ενημέρωνε τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, ότι παράνομα συμμετείχε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στη Super League, κατέχοντας μάλιστα τη νευραλγική θέση του διευθύνοντα συμβούλου στον Συνεταιρισμό;

Αν όχι, θα πρέπει όσοι στελεχώνουν τη νομική επιτροπή να πάνε σπίτια καθώς δεν έπραξαν αυτό που ο νόμος ορίζει. Αν υπάρχει σχετικό έγγραφο, τότε πρέπει να δώσουν λόγο αυτοί που το παρέβλεψαν, δηλαδή ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

Εκτόξευση εξόδων παντού

Τα έξοδα της ΕΠΟ εκτοξεύονται με ρυθμούς που δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα της εποχής, αλλά κυρίως ούτε με την κατάσταση που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Την τελευταία τριετία τα έξοδα προσωπικού σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που έχει δώσει η ΕΠΟ, ήταν 7,1 εκατ. ευρώ για το 2016, 9,1 εκατ. ευρώ για το 2017 και 10,7 εκατ. ευρώ για το 2018! Πρόκειται για μια αύξηση 3,6 εκατ. ευρώ στα ετήσια έξοδα της ΕΠΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά Γιώργος Ανατολάκης ρώτησε στην τελευταία γενική συνέλευση πού πήγαν αυτά τα χρήματα, αλλά η όποια απάντηση σχετιζόταν με την αύξηση του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα έξοδα διαιτησίας, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Από τα 0,4 εκατ. ευρώ το 2016, αυξήθηκαν τα έξοδα στα 0,9 εκατ. ευρώ το 2017 και στα 1,7 εκατ. ευρώ το 2018!

Δικηγόροι της ΕΠΟ παντού

Η ΕΠΟ σίγουρα ρίχνει μεγάλο βάρος στη νομιμότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρός της είναι νομικός κι ενδιαφέρεται ώστε να μην παρατηρούνται σε κανένα σημείο σκιές. Βέβαια, κάποιες φορές το παρακάνει.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ΕΠΟ πληρώνει επτά δικηγόρους με μισθούς της τάξης των 5.500 ευρώ μηνιαίως, κάτι που συνεπάγεται ότι από το ταμείο της Ομοσπονδίας φεύγει ένα πολύ μεγάλο ποσό. Η ΕΠΟ επιστράτευσε μέχρι και δικηγόρους από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι Αθηναίοι.

«Η… UEFA θα έχει λιγότερους», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη γενική συνέλευση των Ενώσεων.

Όλα τα παραπάνω είναι κάτι περισσότερο από δύσκολο να διορθωθούν μέσα σε 40-45 ημέρες που αρχίζουν τα πρωταθλήματα. Και ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι πολιτικός, όχι μάγος…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα