Αθώοι οι 28. «Ένοχοι» όσοι τους έστειλαν σε δίκη…

Άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν, συνειδήσεις σπιλώθηκαν, το ποδόσφαιρο βρέθηκε στο απόσπασμα, όμως μετά από οκτώ χρόνια αγωνίας και ταλαιπωρίας, ήλθε η ώρα της δικαίωσης για την οποία η «Α» είχε πάρει θέση από την πρώτη στιγμή.

Με ομόφωνη απόφαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτών που κάποιοι βάφτισαν… συμμορία. Αθώοι, οι Αρβανιτίδης, Λαναρής για το Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 κι ο Δημητρόπουλος για το Παναχαϊκή-Ολυμπιακός.

Η υπόθεση που απασχόλησε το ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2012.

«Το δικαστήριο κρίνει όλους τους κατηγορούμενους αθώους». Με αυτήν τη φράση μπήκε η τελεία στην πολύκροτη υπόθεση.

Έτσι, ουδείς από τους παρακάτω τέλεσε κάποια από τις πράξεις για τις οποίες βρέθηκε στο εδώλιο.

Για τους διαιτητές ειδικά είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να οδηγηθούν στα ποινικά δικαστήρια, γιατί δεν έδωσαν ένα πέναλτι ή καταλόγισαν λανθασμένα ένα οφσάιντ. Κανείς δεν μπορεί να διωχθεί για παραβιάσεις κανόνων που μόνη υπεύθυνη για την επιβολή Πειθαρχικών κυρώσεων είναι η ΚΕΔ της ΕΠΟ. Από το παραπεμπτικό βούλευμα δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να μπορούσε να πατήσει κάποιος ώστε να επιβάλει ποινή.

Ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, είχε προτείνει την αθώωση των Βαγγέλη Μαρινάκη, Σαρρή, Σταθόπουλου, Προύντζου, Παπακωνσταντίνου, Δούρου, Μπριάκου και Κουρίδη, καθ’ ότι είχε παρέλθει η 5ετία κι έτσι έπρεπε να παύσει η ποινική δίωξη.

Στον αντίποδα, είχε προταθεί η ενοχή του Αλέξανδρου Δημητρόπουλου για το Παναχαϊκή-Ολυμπιακός για το ματς Κυπέλλου το 2012.

Είχε προταθεί, επίσης, η ενοχή του Γιώργου Αρβανιτίδη, του Λαναρή αλλά και των Μπάρμπα – Παυλίδη για το Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 το 2013.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε με βάση τα στοιχεία της πολύκροτης υπόθεσης, ότι και οι 28 κατηγορούμενοι ήταν αθώοι.

 

Οι 28 που αθωώθηκαν: 

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ), Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League), Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League), Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League), Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League), Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου), Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου), Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός).

Πρώτα τον έστειλε και μετά τον… παρέσυραν οι εχθροί

Καταλυτικό ρόλο στη μεγάλη περιπέτεια τόσων χρόνων για επιφανή στελέχη του ποδοσφαιρικού κόσμου έπαιξαν οι καταθέσεις του Αλέξη Κούγια. Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ ήταν ο βασικός μάρτυρας για να παραπεμφθούν πρόσωπα με βαριές κατηγορίες σε δίκη και ειδικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Βέβαια, μετά άλλαξε γνώμη, αλλά ακόμη και με τα ανύπαρκτα στοιχεία που κατέθεσε, ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια επιφανή στελέχη του ποδοσφαίρου κι επιχειρηματίες. Άνθρωποι δυσφημίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν μέλη συμμορίας, διαιτητές παράτησαν την καριέρα τους, καθώς από την ημέρα που ασκήθηκε σε βάρος τους δίωξη μπήκαν στο στόχαστρο και αδρανοποιήθηκαν.

Για χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν στοχοποιημένος από το ντουέτο Κούγια – Αλαφούζου. Αυτοί πρωταρχικά τον ενέπλεξαν σε ποδοσφαιρικές περιπέτειες κι επιχείρησαν ν’ αμαυρώσουν την εικόνα του ως επιχειρηματία αλλά και του Ολυμπιακού.

Στις 4 Απριλίου 2014, ο τότε ιδιοκτήτης  της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας, πέντε μήνες πριν από το πόρισμα Κορέα με τις 16 κακουργηματικές ποινικές διώξεις, κατέθετε στον εισαγγελέα Αθηνών Χάρη Λακαφώση ότι:

«Τον εκάστοτε πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον επιλέγουν οι Υφαντής, Παπανικολάου και Κουρίδης. Μαζί με τους Σταθόπουλο, Προύντζο και τώρα πλέον τον Παπακωνσταντίνου και μια σειρά παλιών προέδρων ΕΠΣ ελέγχουν απόλυτα την ΕΠΟ. Αυτή η ομάδα αναζητεί τον καταλληλότερο ισχυρό ιδιοκτήτη των κορυφαίων ΠΑΕ στην Ελλάδα… Επί σειρά ετών αυτός ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, όπως απεδείχθη από τις υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσίευσε ο Τριανταφυλλόπουλος το 2002.

»Τώρα κατά την κρίση μου έχει ως ηγέτη τον Βαγγέλη Μαρινάκη, γεγονός που έχει αποδειχθεί από τις νομίμως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη με τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία απεκαλύφθη από την έρευνα που διεξήγαγε κατ’ εντολήν της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ράικου, η κ. Πόπη Παπανδρέου».

Η κωλοτούμπα ήλθε λίγα χρόνια αργότερα. Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι παρασύρθηκε και κατέθεσε στη δίκη για τη συμμορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι ήταν όλα πληροφορίες που του είχε δώσει ο Νίκος Πατέρας και πλέον δεν υιοθετεί τίποτα. Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο γνωστός ποινικολόγος διαπίστωνε το 2020 ότι:

«Η υπόθεση Koriopolis ξεκίνησε στο γραφείο του Νίκου Πατέρα και ο μοναδικός στόχος της εξαρχής, κατά την κρίση μου με αυτά που ανακάλυψα εκ των υστέρων και έζησα και ο ίδιος, δεν ήταν η αποκάλυψη και η τιμωρία τού από το 1996 βρώμικου παρασκηνίου του ποδοσφαίρου, αλλά σε εκείνο το χρονικό διάστημα η ποδοσφαιρική εξόντωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, που πριν λίγους μήνες είχε μπει στο ποδόσφαιρο, και του Ολυμπιακού και ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού και αργότερα η ηθική και επαγγελματική του εξόντωση, λόγω των αγνώστων σε εμένα για ποια αιτία μίσους και ζηλοφθονίας του Νίκου Πατέρα προς αυτόν».

Δηλαδή, για τον «αητό» των δικαστηρίων Αλέξη Κούγια, ο Νίκος Πατέρας μίλησε μέσω του Λαναρή στους παίκτες για να χάσουν με 3-0. Δηλαδή, ο «νταμπλούχος» πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού ήθελε να κερδίσει ο αιώνιος αντίπαλός του, για να κατηγορήσει τον Μαρινάκη… Τέτοια «σκευωρία» μπορεί κανείς να συναντήσει στα Μίκυ Μάους ή σε κάποιες αγορεύσεις του Αλέξη σε μεγάλα ακροατήρια κατά το παρελθόν, αφού οι παριστάμενοι μπορούσαν να διασκεδάσουν δωρεάν, ενώ στο «Δελφινάριο» του Σεφερλή θα πλήρωναν εισιτήριο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα