Αθώοι (για ΟΠΑΠ) και με βούλα

Απαλλαγή Σωκράτη Κόκκαλη και των συγκατηγορουμένων του για την κακουργηματική δικογραφία που αφορούσε σε συμβάσεις της περιόδου 2005-2007 για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος της Intralot στον ΟΠΑΠ.

 

Της Καίτης Καλογήρου

 

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η αξία του έργου ανερχόταν σε 96 εκατ. ευρώ, όμως στην πορεία φέρεται να έφτασε τα 300 εκατομμύρια. Τρία χρόνια μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την εισαγγελέα κα Πόπη Παπανδρέου, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν είδε ικανές ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή τους σε δίκη και απάλλαξε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ανάμεσά τους ήταν ο κ. Κ. Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ιντραλότ, οι πρώην πρόεδροι του ΟΠΑΠ κ. Σ. Κωστάκος (2005-2007) και Χ. Χατζηεμμανουήλ (2007-2009), ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κ. Β. Νειάδας (2005-2007), και τρία μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ που κατέληξε άγονος.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια κατέληξε να κηρυχθεί άγονος μετά από 18 μήνες μελέτης των τριών προσφορών που είχαν καταθέσει συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν κριθεί τεχνικά αξιόπιστες. Αιφνιδιαστικά, όμως, 10 ημέρες πριν από τη λήξη των προσφορών, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ένα μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι προσφορές τελικά να μην ισχύσουν. Έτσι, λόγω του κατεπείγοντος, ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση στην Intralot, η οποία και ανέλαβε το έργο.

Η Εισαγγελία εκτίμησε ότι από την απευθείας ανάθεση του έργου το Δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο διεθνής διαγωνισμός που είχε κηρυχθεί άγονος από την εταιρεία κατέληξε σε απευθείας ανάθεση στην Intralot, με αποτέλεσμα το προϋπολογισθέν τίμημα των 96 εκατ. ευρώ να εκτοξευτεί στα 280 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση αυτή το 2010 η κυπριακή εταιρεία Glory, που ασχολείται με την τεχνολογία, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά και αγωγή με την οποία κατήγγειλε ότι θα έπρεπε να ερωτηθεί πρώτη ή να προτιμηθεί για την ανάληψη του έργου, βάσει της σύμβασης που έχει με τον ΟΠΑΠ.

Όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, ο ΟΠΑΠ δεν απευθύνθηκε για το συγκεκριμένο έργο στη θυγατρική του εταιρεία «GloryTechnology», παρά τη συμβατική υποχρέωση που είχε και παρά το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία μπορούσε να εκτελέσει το έργο με το 1/3 του τιμήματος.

Σε βάρος του Σωκράτη Κόκκαλη είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, που εφέροντο να είχαν διαπράξει οι υπεύθυνοι του ΟΠΑΠ με την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων.

Την ίδια κατηγορία με τον κ. Κόκκαλη, για ηθική αυτουργία σε απιστία, αντιμετώπιζαν και οι Κώστας Αντωνόπουλος, διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας IΝΤΡΑΛΟΤ, και Ανδρέας Παπούλιας, γενικός διευθυντής, της συμφερόντων Σ. Κόκκαλη εταιρείας στοιχημάτων. Βέβαια ο Σωκράτης Κόκκαλης, μετά την απολογία του σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, το περασμένο καλοκαίρι, είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ο επιχειρηματίας είχε αρνηθεί την κατηγορία και υποστήριξε ότι οι συμβάσεις της εταιρείας του με τον ΟΠΑΠ ήταν επωφελείς για τον Οργανισμό. Ελεύθεροι είχαν αφεθεί, χωρίς όρους, και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα