ATTICA BANK: Με όπλο την εξυγίανση του ισολογισμού στη μετά COVID-19 εποχή

Με διψήφια αύξηση καταθέσεων και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,5% έκλεισε το 2019 για την τράπεζα

Για την Attica Bank η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2019 συνέπεσε με μία ιδιάζουσα συγκυρία. Αυτήν όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας θα έλθουν –αν δεν έχουν έλθει ακόμη– αντιμέτωπα με τις δημοσιονομικές παρενέργειες της πανδημίας κορωνοϊού.

Από την άλλη, ίσως αυτό να δίνει μεγαλύτερη αξία στη στρατηγική επιλογή της διοίκησης Μητρόπουλυυ – Πανταλάκη να επικεντρωθεί όλη τη προηγούμενη χρονιά στην –μέσω της ενίσχυσης των βασικών οικονομικών δεικτών της τράπεζας– εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αν κρίνουμε από τα οικονομικά αποτελέσματα έτους που ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας, το παραπάνω σχέδιο στέφθηκε σε μεγάλο ποσοστό με επιτυχία, αφού τα μειωμένα έσοδα της τράπεζας μετριάστηκαν αφενός από τη συνεχιζόμενη μείωση του λειτουργικού κόστους αφετέρου από τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 24,3% σε ετήσια βάση, την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου αυξήθηκαν σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής χρήσης κυρίως λόγω των κερδών που προέκυψαν από την πώληση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τα οποία είχαν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής τους την 5/12/2017. Από τις συναλλαγές αυτές ο Όμιλος της Attica Bank κατέγραψε κέρδη ποσού ύψους 8.233 χιλ. ευρώ, εκ των οποίων 2.484 χιλ. ευρώ αφορούσαν την ανακύκλωση του υπολειπόμενου αποθεματικού των ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής της 5/12/2017.

Σε κάθε περίπτωση, με βελτιωμένη τη ρευστότητά της η Attica Bank θα μπορέσει όπως εκτιμάται να υπηρετήσει τον σχεδιασμό της για επικεντρωμένη και λελογισμένη πιστωτική επέκταση. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί διαφορετικά δεδομένου ότι το ξέσπασμα του φονικού ιού SARS-coV-2 που προκάλεσε την πανδημία της νόσου COVID-19 δημιουργεί νέες δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το νέο τοπίο που ανοίγεται μπροστά του, το Δ.Σ. της Attica Bank παραμένει αισιόδοξο ότι η τράπεζα θα καταφέρει να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Για την επίτευξη αυτής της στόχευσης στο «οπλοστάσιο» της διοίκησης Μητρόπουλου Πανταλάκη κυριαρχούν οι επιλογές της διαποίκιλσης-διεύρυνσης τόσο της τραπεζικής προϊοντικής γκάμας όσο και της πελατειακής βάσης, καθώς και η συγκράτηση του κόστους μέσω της αποδοτικότερης λειτουργίας της τράπεζας. Η αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω σχεδιασμού θα βοηθήσει την Attica Bank να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο που ενδέχεται να προκύψει από τις επιπτώσεις των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αλλά και να προσαρμοσθεί ομαλά η τράπεζα στην μετά COVID-19 εποχή.

 

Τα βασικά σημεία του ισολογισμού

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους αμιγώς οικονομοτεχνικούς δείκτες, μπορεί οι ζημιές προ φόρων και προβλέψεων να διαμορφώθηκαν σε 23,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 4,7 εκατ. ευρώ το 2018 (σ.σ. λόγω της μείωσης των λειτουργικών εσόδων κατά 44,1% σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2018), ωστόσο η αύξηση καταθέσεων κατά 14,3% σε ετήσια βάση, το 14,5% του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και η έστω και οριακή αύξηση των ίδιων κεφαλαίων της τράπεζας που ανήλθαν στα 494 εκατ. ευρώ επέτρεψαν τα δικαιολογημένα χαμόγελα στην οδό Ομήρου στην Αθήνα. Ειδικότερα τη χρονιά που πέρασε η Attica κατέγραψε ανοδικές επιδόσεις:

>>Στις καταθέσεις που διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 14,3% σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2018.

>>Στις νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις, που ανήλθαν στα 158 εκατ. ευρώ.

>>Στο σύνολο του ενεργητικού, που αυξήθηκε κατά 5,3% σε 3,528 δισ. ευρώ συγκρινόμενο με το αντίστοιχο αποτέλεσμα της 31ης Δεκεμβρίου 2018.

Στα υπόλοιπα βασικά σημεία του ισολογισμού της Attica Bank για το 2019 η εικόνα είναι η εξής:

>>Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 44,1% σε σχέση με το 2018

>>Τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφάνισαν μείωση 36,7% έναντι του 2018, ενώ το περιθώριο ΝΙΜ μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης στο 1,66%.

>>Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες παρουσίασαν αύξηση κατά 7,4% και διαμορφώθηκαν σε 17,2 εκατ. ευρώ.

 

Κ2——————

 

Οι επιδόσεις

στη διαχείριση

των δανείων

 

Στο κομβικό ζήτημα των δανείων, τα οικονομικά αποτελέσματα έτους της Attica Bank καταδεικνύουν ότι:

>>Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ και παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σχέση με την 31/12/2018. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για την χρήση ανήλθαν σε περίπου €158.000.000.

>>Τα δάνεια μετά από προβλέψεις παρουσίασαν οριακή μείωση 2,8% σε σχέση με την 31.12.2018.

>>Ο δείκτης δανείων (μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις ανήλθε σε 59,3%, μειωμένος σε σχέση με τη συγκριτική χρήση (69,8%).

>>Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE Ratio) ανέρχεται σε 39,01% (από 33,5% το 2018).

>>Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE Cash Coverage Ratio) ανήλθε σε 32,80% (έναντι 34% το 2018) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Αναφορικά με τις συσσωρευμένες προβλέψεις απομείωσης δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών, αυτές ανήλθαν σε 281 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το 2019, οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 24,2 εκατ. ευρώ αποτελούμενες από προβλέψεις για απομείωση δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών ύψους 31,1 εκατ. ευρώ, για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου FVTOCI ύψους 0,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αναστροφή των προβλέψεων απομείωσης στοιχείων εκτός ισολογισμού και χρεογράφων ανήλθε σε7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον δείκτη δανείων και προκαταβολών σε πελάτες (μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις αυτός μειώθηκε σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2018 ανερχόμενος σε 59,3% για τον Όμιλο. Τέλος, ο δείκτης δανείων (προ προβλέψεων) προς καταθέσεις για τον Όμιλο ανήλθε σε 70,1% κατά την 31.12.2019 και εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος έναντι της 31.12.2018 (80,9%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα