AUKUS: Ο νέος ψυχρός πόλεμος και το δωρεάν φροντιστήριο για την Ελλάδα

Ανέκαθεν στο γεωπολιτικό πόκερ οι συμμαχίες καθορίζονταν βάσει συμφερόντων –πρωτίστως οικονομικών– και όχι βάσει ηθικών φραγμών ή διεθνούς δικαίου

Πιο βαριά είδηση επιστροφής σε ένα επικίνδυνο μέλλον από τα γεννητούρια της ΑUKUS, του στρατηγικού πολιτικο-στρατιωτικού συμφώνου που συνήψαν υπό άκρα μυστικότητα οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. δεν θα μπορούσε να βγάλει το διεθνές ρεπορτάζ. 

Όποιος παρακολούθησε από τα διεθνή ΜΜΕ τις ανακοινώσεις που έκαναν σε live τηλε-συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης (μεσάνυχτα για την Ελλάδα) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, άκουσε λίγα αλλά (πρέπει να) κατάλαβε πολύ περισσότερα.

Προσπερνώντας τους πολιτικάντικους ευφημισμούς ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», και παρά το ότι το όνομα της Κίνας δεν ξέφυγε από το έρκος των οδόντων των τριών ηγετών, είναι ξεκάθαρο ότι για τη νεοσυσταθείσα τρόικα η χώρα του «κίτρινου δράκου» αποτελεί την «ταχέως αναπτυσσόμενη απειλή» στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού.

Ως εκ τούτου, η επιρροή της Κίνας πρέπει να κοντύνει, αν όχι να εξαλειφθεί, ώστε όπως συνομολογείται από τους εμπνευστές της AUKUS να προασπιστούν τα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Κίνα έχει γιγαντωθεί σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ακόμη και στρατιωτικό, όπου εκτός του ότι ανήκει στην οκτάδα των χωρών που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει την ευχέρεια να διοχετεύει τεράστια κονδύλια στην έρευνα και αξιοποίηση προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών και καινούργιων οπλικών συστημάτων.

Με τον φόβο των παραπάνω, η AUKUS θα «τρέξει» μία πολυεπίπεδη συνεργασία των μελών της στο πλαίσιο της οποίας ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες (βλ. κβαντοτεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.), ενώ η γεωγραφικά πιο κοντινή «γειτόνισσα» της Κίνας, η Αυστραλία, θα εντάξει στον στόλο της υποβρύχια πυρηνικής πρόωσης, παραδοτέα από ΗΠΑ και Βρετανία.

Έχοντας ένα τέτοιο καρφί στο μαλακό υπογάστριό της, η ερώτηση είναι πώς θα αντιδράσει η Κίνα. Προς το παρόν φωνάζοντας, είναι η απάντηση, με το Πεκίνο να κατηγορεί Ουάσινγκτον, Λονδίνο και Καμπέρα για ψυχροπολεμική νοοτροπία και για χρήση πυρηνικών για γεωπολιτικούς σκοπούς. Όσο για την αναρώτηση που ακολουθεί, αυτή αφορά το πώς η AUKUS θα κλιμακώσει από ’δώ και πέρα το σφίξιμο της μέγγενης στην Κίνα.

Υπάρχει όμως και μία διαπίστωση που καλά θα κάνει η Ελλάδα να τη λάβει σοβαρά υπόψη. Ότι δηλαδή ανέκαθεν στο γεωπολιτικό πόκερ οι συμμαχίες καθορίζονταν βάσει συμφερόντων –πρωτίστως οικονομικών– και όχι βάσει ηθικών φραγμών ή διεθνούς δικαίου. Ας δει, για παράδειγμα, η Ελλάδα ότι μία υπογραφείσα το 2016 συμφωνία ύψους 31 δισ. ευρώ ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία για προμήθεια υποβρυχίων της δεύτερης από την πρώτη ουσιαστικά καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων. Κι όσο και να φωνάζει τώρα ο Γάλλος ΥΠ.ΕΞ., ότι η χώρα του δέχτηκε «πισώπλατη μαχαιριά», ή να κατηγορεί η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας την Ουάσινγκτον ότι οι γεωπολιτικοί χειρισμοί της δείχνουν «ξεκάθαρα τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους συμμάχους τους», η Ιστορία δεν ξεγράφεται.

Ας κρατήσει, λοιπόν, η Αθήνα στον σκληρό δίσκο της αυτό το τζάμπα… φροντιστήριο. Όλο και κάπου θα φανεί χρήσιμο στις διεθνείς σχέσεις της, στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά και ενόψει Οκτωβρίου που θα υπογραφεί στην Ουάσινγκτον η πενταετής συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ποτέ δεν ξέρεις τι (μας) ξημερώνει στον κόσμο του νέου Ψυχρού Πολέμου…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα