Αυστηρά μέτρα για τη φοροδιαφυγή ζητάει ο Μπαρόζο

Καλύτερο συντονισμό και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθεί η γάγγραινα της φοροδιαφυγής στην ΕΕ, ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οπως είπε ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, η απώλεια πόρων από τη φοροδιαφυγή και την φορολογική απάτη υπολογίζεται σε ένα τρισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλιστεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια κλπ).

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης