Αυτή είναι η νέα υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας

Οταν ο πλέον αντιδημοφιλής πολιτικός της πορτογαλικής κυβέρνησης, ο Βιτόρ Γκασπάρ υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, ελέω των αντιδράσεων για τις πολιτικές εξοντωτικής λιτότητας που εφάρμοσε.  

Η αποχώρηση του Γκάσπαρ αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγράψει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, και μάλιστα σημειώνεται σε μία χρονική στιγμή που απέχει λίγο από την νέα αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γκάσπαρ αναφέρει πως εξαναγκάσθηκε να αποχωρήσει λόγω της περιορισμένης αποδοχής της οποίας χαίρει το πρόγραμμα προσαρμογής. «Οι κίνδυνοι κι οι προκλήσεις στους καιρούς που έρχονται είναι τεράστιοι. Αξιώνουν κυβερνητική συνοχή. Είναι πεποίθησή μου πως η αποχώρησή μου θα συμβάλλει στην χαλύβδωση της ηγεσίας και της συνοχής στην κυβέρνηση», επισημαίνει στην επιστολή του ο πρώην υπουργός.

Οπως έγινε γνωστό τη θέση του στην «ηλεκτρική καρέκλα», θα πάρει η έως σήμερα γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι. Πρόκειται για τη γυναίκα που χειρίστηκε την επιτυχή επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές ομολόγων στις αρχές του έτους.

Διαβάστε επίσης