Αβραμόπουλος: «Χάραξη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την θαλάσσια ασφάλεια»

Η παράνομη μετανάστευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Ιταλό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Μάριο Μάουρο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα υπογράφτηκε και κοινή Δήλωση Προθέσεως μεταξύ των δύο κρατών ώστε να υπάρξει στο μέλλον όσο γίνεται περισσότερο συντονισμένη δράση για την περιφρούρηση των συνόρων.

Ο  Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Επιβεβαιώσουμε για ακόμη μία φορά κοινές μας απόψεις σε ένα εύρος θεμάτων, ιδίως σε ό, τι αφορά την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών δυνατοτήτων στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.

Η συγκυρία της διαδοχής της Ελληνικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός του 2014, μας δίνει τη δυνατότητα να συντονίσουμε τις επιδιώξεις και προτεραιότητές μας. Πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος επιβεβαιώθηκε σήμερα, με μια κοινή Δήλωση Προθέσεως μεταξύ των Υπουργείων μας, την οποία υπογράψαμε μαζί με τον Ιταλό συνάδελφό μου προ ολίγων λεπτών”.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε από κοινού με τον κ. Mauro να ευθυγραμμιστούν οι ενέργειές της Ελλάδος και της Ιταλίας ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι νέες προκλήσεις Ασφάλειας και Άμυνας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, «αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι οι ιδιαιτερότητες της Μεσογείου απαιτούν την χάραξη και υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής σχετικά με την θαλάσσια ασφάλεια καθώς και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μας δίνουν την δυνατότητα να επιτηρούμε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή.

Τονίσαμε σήμερα με τον Mario ότι εδώ, σε αυτήν την γωνιά, υπερασπιζόμαστε τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο επιβαρύνει με ένα τεράστιο οικονομικό αλλά και διοικητικό βάρος την Ελλάδα, καθώς και την Ιταλία, χωρίς να αγνοούμε φυσικά την ανθρωπιστική παράμετρο αυτού του ζητήματος. Το θέμα αυτό προκαλεί την εθνική κοινωνική συνοχή και μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης”.

Κοινή αίσθηση και στους δύο υπουργούς ήταν πως η κατάσταση είναι κρίσιμη στο μεταναστευτικό ζήτημα και ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. απαιτεί να γίνεται υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Άμυνας δήλωσε:  «Η Ελλάδα είναι, και θα συνεχίσει να είναι, ένα έθνος στο οποίο η Ιταλία βασίζεται και θεωρεί αξιόπιστο φίλο σε μια στρατηγική θέση, που λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ του κοινού μας οίκου, της Ευρώπης, και της Μέσης Ανατολής, όπου μια διαρκής ασταθής κατάσταση θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την επιθυμία μας για ειρήνη και ασφάλεια.

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής του πληθυσμού και η επικράτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων, έχουν διαφοροποιήσει το παραδοσιακό ρεύμα μεταναστών στην Μεσόγειο και πιέζουν την ιταλική Κυβέρνηση να αναλάβει δράση».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης