Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Το διακύβευμα ήταν η ενότητα της Ευρώπης

Στη συμφωνία που επετεύχθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ των “28” ηγετών της Ε.Ε.  για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που εξέφρασε την ικανοποίησή του στέλνοντας και το μήνυμα πως “το διακύβευμα ήταν η ενότητα της Ευρώπης”.

Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά.

Όπως είπε, το ευρωπαϊκό σχέδιο για το μεταναστευτικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποτροπή προσέλευσης νέων μεταναστών, την καταπολέμηση των δικτύων των δουλεμπόρων και την προστασία των προσφύγων μέσω της επανεγκατάστασης.

«Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση των 3 δισ. για την προστασία των προσφύγων στην Τουρκία ενώ παράλληλα ζητείται η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που είχε σταματήσει.

“Δεν γίνονται παζαρέματα στην Ευρώπη”

“Για τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχουν ανταλλάγματα, δεν γίνονται παζαρέματα στην Ευρώπη” είπε ο κ.Αβραμόπουλος, ο οποίος κληθείς να διευκρινίσει την ύπαρξη του όρου εθελοντικά στο κείμενο των συμπερασμάτων ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε ότι «το εθελοντικό θα κριθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το νέο Δουβλίνο».

«Όσοι καταφέρουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα με βάση τη νέα άποψη που διατυπώνεται αλλά δεν έχει σχηματοποιηθεί, όποιος έρχεται, έρχεται στην Ευρώπη όχι στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους, όσοι το δικαιούνται θα μοιράζονται σε όλες τις χώρες.

Το εθελοντικό στοιχείο δεν είναι για να αδιαφορούν ή να αρνούνται αλλά για να εκφράζουν την πρόθεσή τους να δέχονται πρόσφυγες» είπε ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζοντας έτι περαιτέρω ότι «δεν μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».

“Πρέπει να είναι η Ευρώπη έτοιμη για τις επόμενες δεκαετίες”

Ο κ.Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι να υιοθετηθεί το νέο Δουβλίνο όσοι συλλαμβάνονται θα στέλνονται στις χώρες πρώτης υποδοχής.

«Δεν θα μας επιστρέψουν τους παλαιούς 1,2 εκατ. που μπήκαν το 2015» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης στα νησιά γιατί στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες».
«Το μεταναστευτικό δεν ήρθε για να φύγει.

Πρέπει να είναι η Ευρώπη έτοιμη για τις επόμενες δεκαετίες» υποστήριξε ο κ.Αβραμόπουλος.

Διαβάστε επίσης