Αξιοποίησε ό,τι προέκυψε στο Βερολίνο

Για πρώτη φορά μετά από τα χρόνια της κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πήγε στο Βερολίνο με αιτήματα

«Να μιλάμε ευγενικά, να διαπραγματευόμαστε ήσυχα και να περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι». Αυτή η ρήση του Αμερικανού προέδρου Θεόδωρου Ρούσβελτ (1858-1919) ταιριάζει γάντι στον τρόπο που αντιμετώπισε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν κάθε δικαίωμα να νιώθουν ικανοποιημένοι από την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετώπισε τον πρωθυπουργό ως ισότιμο συνομιλητή και την Ελλάδα ως ισότιμο εταίρο στην Ενωμένη Ευρώπη. Τα τελευταία 10 χρόνια οι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί είχαν περάσει δύσκολες ώρες στην καγκελαρία. Παπανδρέου, Σαμαράς και Τσίπρας εάν κάποτε αποφασίσουν να μιλήσουν για τις συναντήσεις του με την κα Μέρκελ θα έχουν να αποκαλύψουν πολλά.

Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε, όπως και στο ταξίδι του στο Παρίσι προ 10 ημερών, ότι ακολουθεί τη συμβουλή του Αμερικανού συγγραφέα Ζιγκ Ζίγκλαρ (1926-2012) που επέμενε ότι «Να περιμένεις το καλύτερο. Να είσαι έτοιμος για το χειρότερο. Να αξιοποιείς ό,τι προκύπτει».

Τι κέρδισε από το ταξίδι στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης; Σίγουρα την αναγνώριση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Επίσης ότι δεν είναι ανάγκη η κα Μέρκελ και το γερμανικό σύστημα να ασχολείται νυχθημερόν με το κακό παιδί του νότου. Ζήτησε επενδύσεις κι έλαβε υποσχέσεις, καθώς δεν αιτήθηκε επενδύσεις γενικά και αόριστα, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και η διαχείριση απορριμμάτων.

Αναμφίβολα ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις με την ετοιμότητά του, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα εξακολουθήσει να είναι τόσο θερμή, όπως την Πέμπτη. Τα όρια του πολιτικά εφικτού, όμως, όπως εκείνη τα αντιλαμβάνεται, δεν έχουν αλλάξει παρά ελάχιστα μέσα στα χρόνια. Και οι μεγάλες προσδοκίες έχουν επανειλημμένως διαψευστεί. Ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει όλα αυτά. Ξεκαθάρισε ότι για θέματα που άπτονται των μετα-προγραμματικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, ο συνομιλητής της κυβέρνησής του είναι οι «θεσμοί», όχι η κα Μέρκελ.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι για τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία μεταφέρει παντού η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έρθει η ώρα να τα θέσει και να τα κερδίσει. Όταν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, τότε όλα τα αιτήματα θα γίνονται ευκολότερα αποδεκτά.

Και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι ακολουθεί πιστά τα όσα είχε πει ο πρώην Άγγλος πρωθυπουργός Βενιαμίν Ντισραέλι (1804-1881) «Το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή είναι να είσαι έτοιμος όταν έρθει η δική σου ώρα».

 Επίσκεψη ισότιμου εταίρου

«Έχουμε τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ συγχαίροντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Για πρώτη φορά από το τέλος των Μνημονίων, ένας  Έλληνας αρχηγός κυβέρνησης συναντά την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστήςδεν θέλει να ζητήσει προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους», σχολίαζε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»  λίγο πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές διαθέσεις, έχοντας στη «φαρέτρα» του τόσο την αποκλιμάκωση του spread και την άρση των capital controls, όσο και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητήθηκε, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στόχος αυτής της επίσκεψης δεν ήταν να μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός με τον κατάλογο αιτημάτων «ανά χείρας», όπως γινόταν στο παρελθόν.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας, και αυτό θέλησε και σηματοδότησε ο κ. Μητσοτάκης. Φυσικά, πίσω από τα διμερή θέματα υπήρχε σαφέστατα ο υπαινιγμός για το περιβόητο πλέον ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο θεσμών, υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, και άλλωστε εκεί απευθύνθηκε πριν από λίγο καιρό με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είναι ένα από τα δύο κυβερνητικά στελέχη που συνόδευσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Άλλωστε, δύσκολα η κα Μέρκελ θα έπαιρνε ανοιχτά θέση υπέρ της μείωσης  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή –κάτι το οποίο γνωρίζει η ελληνική πλευρά–, όταν η καγκελάριος, και όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας, έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια και υπό αυτή την έννοια,  δεν θέλει να δείξει γενναιοδωρία για άλλη μια φορά απέναντι στους  Έλληνες. Την ίδια ώρα ούτε η ελληνική πλευρά ήθελε να δείξει ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στο Βερολίνο με το χέρι «απλωμένο» για να ζητήσει βοήθεια.

Αυτό που προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος, για τη συνέχεια,  που ευελπιστεί να είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο μέλλον, είναι να δείξει ότι η Ελλάδα περνάει σε μια κανονικότητα.

Συγχαρητήρια από Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν απολύτως ενήμερη και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές στη χώρα μέσα στις πρώτες 50 ημέρες της νέας κυβέρνησης. Συμπεριλαμβανομένων πολλών δύσκολων θεμάτων, όπως της αγοράς εργασίας (άρση του «φρένου» στις προσλήψεις) και τα άμεσης προτεραιότητας βήματα σταθεροποίησης της ΔΕΗ. Αλλά και σε θέματα με μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς». Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε οι συνομιλίες με την καγκελάριο να έχουν καθαρά θεσμικό χαρακτήρα μεταξύ ισότιμων εταίρων και όχι να δώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης μέρος του οικονομικού προγράμματος, όπως έπραξαν οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί στα χρόνια του μνημονίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οικονομικά θέματα όπου, όπως είπε η κα Μέρκελ, «έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί». Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν συνέδριο για τις επενδύσεις, με αιχμή την πράσινη οικονομία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου για τη διευκόλυνση των επενδυτών. Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε έμφαση στο μεταναστευτικό και στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και εξέφρασε ικανοποίηση που η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία.

Για ειλικρινή και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία και την κατάσταση στην Ευρώπη έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει μεταρρυθμίσεις πιο βαθιές απ’ ό,τι είχαν συμφωνηθεί. «Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς και θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχο», τόνισε. Παράλληλα, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και, ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη».

Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε κοινή στάση ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι παράνομες. «Έρχομαι στο Βερολίνο 50 ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε, λέγοντας ότι η χώρα μας έστειλε πολιτικά μηνύματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για την πάταξη των λαϊκιστών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, θα είναι ένα ανοικτό συνέδριο για να παρουσιαστούν οι ευκαιρίες στη χώρα μας. «Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως προβληματική χώρα», ανέφερε. Μάλιστα, σημείωσε ότι πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν στη χώρα μας. Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την πράσινη οικονομία, αλλά και να υπάρξει το αντίστοιχο πλαίσιο.

Πολιτική αξιοπιστία

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί υψηλά τα συμφωνηθέντα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση την ανάκτηση της πολιτικής αξιοπιστίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι για το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν, ενώ το θέμα αφορά τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα