«Αχρηστο το μεγαλύτερο μέρος των χημικών της Συρίας»

Ακρως απόρρητη αμερικανό-ρωσική έκθεση επικαλείται ως πηγή η εφημερίδα Washington Post, η οποία σε δημοσιεύματα της χαρακτηρίζει «άχρηστο κατά το μεγαλύτερο μέρος του το χημικό οπλοστάσιο που διαθέτει η Συρία, λόγω της παλαιότητας και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση, την οποία παρουσίασαν στον Λευκό Οίκο ειδικοί στους εξοπλισμούς, επισημαίνει ότι τα αποθέματα του συριακού οπλοστασίου θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν σε διάστημα εννέα μηνών και ως εκ τούτου να περιοριστεί ο κίνδυνος τα χημικά όπλα να μένουν κρυμμένα σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο από το καθεστώς ή να κλαπούν από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Συρία φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, εκ των οποίων 300 τόνοι αερίου μουστάρδας. Το υπόλοιπο οπλοστάσιο φέρεται να αποτελείται από χημικά υγρά, αποθηκευμένα υπό δυαδική μορφή, δηλαδή υπό τη μορφή δύο χωριστών χημικών προϊόντων, που ονομάζονται “πρόδρομοι”, και οι οποίοι αναμειγνύονται μόλις πριν από την χρήση, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει στοιχεία που είχαν προβάλει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης