Αυγατίζουν οι υποψήφιοι στο ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί α-λα Τραμπ να αποφύγει τις εκλογές, ενώ ο Νίκος Παπανδρέου μπαίνει στο παζλ των πιθανών διεκδικητών της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής

Το 2007 το ΠΑΣΟΚ πέρασε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του. Μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, όπου το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε από τη Ν.Δ., ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα ηγεσίας και το Νοέμβριο του ίδιου έτους μετά από μία πολύ έντονη προεκλογική περίοδο, όπου οι οπαδοί των δύο τάσεων έφτασαν μέχρι στο σημείο να παίξουν ξύλο, ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σε 23 μήνες αργότερα εξελέγη από τον ελληνικό λαό πρωθυπουργός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου (εκτός από πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) είναι βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του δικού του κόμματος, του ΚΙΔΗΣΟ. Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ασχολείται με τον Κύκλο Ιδεών (συγκεντρώνει στις εκδηλώσεις του το αφαν γκατέ της ελληνικής διανόησης) και δηλώνει ενεργός πολίτης. Εξακολουθεί να είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ, αλλά αποφεύγει να ασχοληθεί. Κι ως φαίνεται στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι οι ίδιοι υποψήφιοι.

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των προβεβλημένων μελών του ΚΙΝΑΛ, αλλά και των πιστών ψηφοφόρων, ότι το 2021 θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του Κινήματος. Και αυτό διότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Φώφη Γεννηματά ότι ήταν να προσφέρει το προσέφερε, αλλά πλέον έπιασε ταβάνι. Οπότε όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν θέλουν το κόμμα να ξεφύγει από την μιζέρια των μονοψήφιων ποσοστών θα πρέπει να αλλάξει ηγεσία και να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις για να ανταγωνιστεί τους δύο κορυφαίους.

Ήδη με βάση και την πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll η κ. Γεννηματά δεν έχει τύχη να επανεκλεγεί. Η ίδια τις τελευταίες ημέρες αποφεύγει να αναφερθεί, όπως κι έκανε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο open την Πέμπτη το πρωί. Όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές αλλαγές αρκέστηκε να πει ότι θα εφαρμοστεί ότι αναφέρεται στο καταστατικό του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο του 2021 από την βάση, δηλαδή με ανοιχτές διαδικασίες.

Η ανάρτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, όπου έδωσε μία περίεργη εξήγηση για το καταστατικό παραπέμπει σε αλχημιστική προσπάθεια της ηγετικής ομάδας για να παρατείνει την παραμονή της στην προεδρία η Φώφη Γεννηματά

Οι διαδικασίες προβλέπουν εκλογή προέδρου κάθε τέσσερα χρόνια. Οι προηγούμενες έγιναν το 2017, ενώ το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ διεξήχθη το 2018. Όμως ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι «σύμφωνα με το καταστατικό Μάρτιο του 22 θα γίνει το 2ο Συνέδριο & ένα (τουλάχιστον)μήνα πριν, η εκλογική διαδικασία Προέδρου. Θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη τη «συζήτηση», εν μέσω πανδημίας &με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο μεταξύ, στις οποίες πρέπει να πάμε ενωμένοι & πάση δυνάμει».

Ανεξάρτητα από τις διαρροές περί εκνευρισμού της ηγεσίας για την ανάρτηση Κεγκέρογλου, όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ κατανοούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Εξάλλου στην εσωκομματική ιστορία του ΠΑΣΟΚ ουκ ολίγες φορές έχουν επιχειρηθεί αλχημιστικές κινήσεις με το καταστατικό και με την επεξήγηση του κι έχουν μάλιστα επιτευχθεί. Οπότε δεν προκαλεί σε κανένα εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα επιχειρήσει και η κ. Γεννηματά και η ομάδα που τη στηρίζει. Προφανώς θα ζήλεψαν τη δόξα του Τραμπ που δεν θέλει να παραδώσει την εξουσία. Κάτι που φοβούνται ότι θα επιχειρηθεί από την ηγετική ομάδα, όχι μετά τις εκλογές, αλλά με την δικαιολογία της πανδημίας να προσπαθήσει να τις αναβάλλει. Επιπλέον, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ανέφερε στο ίδιο «τιτίβισμα» άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί κατ’ εξαίρεση να παραταθεί η θητεία της Γεννηματά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του

Λογικό είναι να ισχυριστούν οι υποστηρικτές της κ. Γεννηματά πως είναι δυνατόν κάποιος να είναι τόσο σίγουρος ότι θα ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές; Αυτό είναι απλό, διότι μέχρι στιγμής, όσοι έχουν υποβάλλει επίσημα την υποψηφιότητα τους, αλλά και αυτοί για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι θα την θέσουν, κινούνται στο ίδιο αφήγημα: Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, στο σήμα και στα λάβαρα.

 Τρεις και πάμε για άλλους δύο

Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της ηγεσίας πάντως, ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ενημερώσει για την υποψηφιότητα του και την κ. Γεννηματά και τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Δεδομένη θεωρούν διάφοροι κύκλοι την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι θα πρέπει να αναμένεται και μία υποψηφιότητα από το Παπανδρεϊκό μπλοκ. Κάποιοι κάνουν λόγο για τον Χάρη Καστανίδη, κάποιοι και για τον Μιχάλη Κατρίνη. Ενώ μάλλον έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Γιώργος Καμίνης.

Όπλα του Ανδρέα Λοβέρδου στην μάχη των εσωκομματικών εκλογών είναι η εμπειρία του στην διαχείριση κυβερνητικών θεμάτων και το ότι μπορεί να φέρει πίσω ανθρώπους και στελέχη που έφυγαν λόγω της Γεννηματά

Ήδη δεν είναι λίγοι που το θεωρούν δεδομένο ότι θα θέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Παπανδρέου. Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής (απέτυχε να εκλεγεί) και γενικά έχει δείξει ενδιαφέρον για επιστροφή του χώρου στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα έχει κάνει διάφορες κινήσεις και όλα δείχνουν ότι εάν ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεχθεί να κινητοποιήσει τον μηχανισμό του, τότε ο Νίκος θα είναι υποψήφιος.  Προς το παρών ο Νίκος Παπανδρέου αν και αποφεύγει να τοποθετηθεί για το ζήτημα, δεν διαψεύδει όσα έχουν ακουστεί για τις προθέσεις του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εταιρείες δημοσκοπήσεων ετοιμάζονται να συμπεριλάβουν τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού στις επόμενες μετρήσεις τους. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως εάν τελικά αποφασίσει ο Νίκος Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα, τότε θα αποσυρθεί ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Νίκος Παπανδρέου φιλοδοξεί να είναι ο 3ος της οικογενείας που θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Οπότε θα μιλάμε για τρεις ισχυρές υποψηφιότητες. Του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ένα ισχυρό κομματικό μηχανισμό. Του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος έχει το όνομα, αλλά για την χάρη δεν το γνωρίζουμε και φυσικά του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είναι πιο ψημένος από όλους σε ό,τι αφορά την διαχείριση των κοινών και στον κυβερνητισμό. Επίσης σε περίπτωση εκλογής του Ανδρέα Λοβέρδου θεωρείται δεδομένο ότι θα επανεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και φυσικά όλοι οι βεζινελικοί που αποστασιοποιήθηκαν όταν η κ. Γεννηματά τον απομάκρυνε με άκομψο τρόπο.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ

Και μάλιστα το βενιζελικό μπλοκ τα έχει και με τον Ανδρουλάκη, καθώς ο ευρωβουλευτής επιδόθηκε σε ηχηρή αφωνία και δεν βρήκε να πει μία κουβέντα για το ηχηρό διαζύγιο ΓεννηματάΒενιζέλου που προκάλεσε ισχυρούς μετασεισμούς στο Κίνημα Αλλαγής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα