Αυγενάκης: “Το μπάσκετ έπιασε πάτο, είναι ώρα για ανανέωση”

Καυστικός ο υφυπουργός Αθλητισμού για τη διοίκηση του αθλήματος

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη διοίκηση στο μπάσκετ εμφανίστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε συνέντευξη για όλα τα θέματα του αθλήματος αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό, την ΕΟΚ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την κόντρα EuroLeague-FIBA.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, την ΕΟΚ και γενικότερα τις Ομοσπονδίες: “Καταρχάς είχα αναγνωρίσει στον κ. Βασιλακόπουλο την προσφορά του στο μπάσκετ της χώρας. Δούλεψε από όλα τα επίπεδα και προσέφερε, αυτό μην το ξεχνάμε. Ωστόσο, έκανα μία γενικότερη τοποθέτηση, η οποία βεβαίως θα ενισχυθεί και με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένας αέρας διοικητικής ανανέωσης σε όλες τις ομοσπονδίες της χώρας. Πολύ περισσότερο δε, στα Ολυμπιακά αθλήματα. Το δεύτερο που έχω πει και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Βασιλακόπουλο, είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται. Γι` αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη ετοιμάσει, και τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν όλες οι ομοσπονδίες, μία σειρά από κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν και να απαντήσουν, για να λάβουν και τη σχετική τακτική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο.

Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι, αν τηρούνται η διαφάνεια και οι κανόνες για τη διαχείριση των όποιων χρημάτων φτάνουν από τον Πολιτεία ή από χορηγίες στα ταμεία τους. Επίσης, αν έχουν διακρίσεις, περιστατικά ντόπινγκ, περιστατικά βίας, αν έχουν νόμιμα σωματεία και πόσα (γιατί έχουμε περιστατικά, όπως ακούω και γνωρίζω κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει όμως να τα δω στην πράξη, για σωματεία “σφραγίδες”).

Εδώ έχουμε να καθαρίσουμε ένα χώρο με τη βοήθεια των αθλητικών παραγόντων, των οποίων δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσφορά, ούτε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Υπάρχουν υγιή στοιχεία με τα οποία θα συνεργαστούμε και έχω ξεκαθαρίσει ότι για εμάς είναι συνομιλητές. Και η Ολυμπιακή Επιτροπή, και οι ομοσπονδίες, τα αθλητικά σωματεία, ο κάθε παράγοντας, ο κάθε πολίτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του ή εμπιστεύεται το παιδί του στον αθλητισμό, όλοι είναι συνομιλητές του Υπουργείου μας. Δεν έχω κλείσει την πόρτα σε κανέναν, ούτε θα το κάνω. Ωστόσο στη συνέχεια θα φέρουμε έναν πλήρως ανανεωμένο και αναθεωρημένο αθλητικό νόμο, που θα ξεκινήσει η διαβούλευσή του αυτό το μήνα, ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο να είμαστε θέση να φέρουμε με μία πραγματική διαβούλευση έναν αθλητικό νόμο σύγχρονο, λειτουργικό και χωρις δογματισμούς και κρατικιστικές αντιλήψεις που δεν μπορούν να υπάρχουν στον αθλητισμό”.

Για το αν θα μπορούσαν παίκτες-θρύλοι όπως ο Γκάλης, ο Παπαλουκάς και ο Διαμαντίδης να αξιοποιηθούν: “Καταρχάς για να αξιοποιηθούν θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι. Δεν είναι μονάχα δική μας δουλειά, είναι δουλειά και των ίδιων. Έχω συναντήσει αρκετούς, κάποιοι έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να βοηθήσουν και να συμβάλουν απ` όποιο μετερίζι τους ζητηθεί και αυτό θα γίνει.

Ωστόσο, είναι και δουλειά της ομοσπονδίας. Πώς δηλαδή θα εντάξει στους κόλπους της όλο αυτό το δυναμικό το οποίο αναφέρατε και να προχωρήσει σαν μία μεγάλη οικογένεια το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και όλοι. Όλα τα αθλήματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν προσωπικότητες που συγκίνησαν κόσμο, έβγαλαν τους Έλληνες στο δρόμο και έδωσαν χαρά και υπερηφάνεια. Αυτούς δεν τους ξεχνάμε, αλλά όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση γιατί είναι μία διαμορφωμένη κατάσταση, αλλά η αγάπη του καθενός από το δικό του μετερίζι του αθλήματος που υπηρετεί και η δικιά μας η πρόθεση να μπλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο νομίζω ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε πολλούς, όπως αυτούς που αναφέρατε”.

Για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και αν θα λείψει από το ελληνικό μπάσκετ: “Δεν επικεντρώνομαι σε αυτό. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι το μπάσκετ αυτή τη στιγμή έχει πέσει πολύ χαμηλά, συνολικά. Δεν είναι μόνο ευθύνη του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα του μπάσκετ είναι συνολικό και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είμαι βέβαιος πως και οι επενδυτές, οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, είτε υφιστάμενοι, είτε εν δυνάμει, όταν δουν ότι μπαίνουν κανόνες και αρχίζει και λειτουργεί με ένα φρέσκο αέρα -και διοικητικό- ο χώρος του μπάσκετ, τότε και οι ίδιοι θα εμπιστευτούν χρήματα και πρόσωπα και φυσικά και ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτήν την στιγμή θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι αυτό που πρέπει. Είναι κρίμα γιατί είναι το δεύτερο άθλημα σε δημοφιλία και δε βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση. Η εικόνα της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο της Κίνας δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαμε ένα εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό. Είχαμε. Επειδή συναναστράφηκα με όλους τους παίκτες, θέλω να συγχαρώ τον καθένα ξεχωριστά για την πορεία αυτή, που δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά οι ίδιοι έδωσαν την ψυχή τους. Υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Εμείς τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε όπου αγωνίζονται να τιμούν καταρχάς το άθλημα και όταν τους καλεί η Εθνική Ομάδα να είναι παρόντες, να δίνουν την ψυχή τους και να τιμούν το εθνόσημο όταν το υπηρετούν, κάτι που έκαναν και τώρα”.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο: “Ο αθλητισμός για εμάς είναι μία μεγάλη βιομηχανία, όπου δημιουργείς γεγονότα, ψυχαγωγείς και συνάμα δημιουργείς πρότυπα, τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία μας για τα μικρά παιδιά και τη νέα γενιά. Την ίδια στιγμή υπάρχει μία ολόκληρη οικονομία γύρω από τον αθλητισμό. Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα, για μία γενιά που έχει χαθεί και μεγαλώσει σε μία παρακμή, σε μία κιτρινίλα και σε μια παρατεταμένη κρίση, της μνημονιακής περιόδου.

Γι` αυτά τα παιδιά πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπα. Να δούμε ανθρώπους που αθλούνται, που βάζουν στόχους, που χάνουν, αλλά δεν τα παρατούν, συνεχίζουν και αγωνίζονται. Ανθρώπους που κερδίζουν, που δουλεύουν ομαδικά, ανθρώπους που ακούν τον εθνικό ύμνο και δακρύζουν. Αυτά τα πρότυπα χρειάζεται η νέα γενιά και όλα αυτά τα υπηρετεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως και όλα τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ, χωρίς καμία εξαίρεση.

Από την άλλη υπάρχει και μία μεγάλη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, την οποία εμείς στην Ελλάδα δυστυχώς δεν την έχουμε αξιοποιήσει. Δεν εχουμε αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτό το μεγάλο πλούτο που έχουμε, γιατί έχουμε ξενοδοχειακές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, δυναμικό, αλλά έχουμε και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να τα συνδυάσουμε όλα αυτά και αυτή είναι μία δική μας δουλειά, ως Υπουργείο εννοώ. Θα την κάνουμε σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου ο αθλητικός τουρισμός και η αθλητική βιομηχανία να αποδώσει καρπούς και να συμβάλει και εκείνη στην προσπάθεια της χώρας να ανασκουμπωθεί”.

Για την κόντρα της EuroLeague με την FIBA: “Νομίζω ότι όλοι υπηρετούν τελικά το μπάσκετ. Θα πρέπει να υπάρξει αρμονία και συνεννόηση. Επαναλαμβάνω ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η Εθνική Ελλάδας και σε δεύτερο βαθμό η πορεία της κάθε ομάδας. Η Εθνική μας εκπροσωπεί, μας γοητεύει στις μεγάλες διοργανώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω ζητήσει από όλους τους παράγοντες των ομάδων να βοηθούν και να εξυπηρετούν τους παίκτες τους, έτσι ώστε να βοηθούν και αυτοί με τη σειρά τους με φυσική παρουσία στις προπονήσεις της Εθνικής, όποτε κριθεί απαραίτητο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα