Αυγενάκης σε Σακοράφα: «Εδώ είναι Βουλή, μη λέτε ψέματα»

Ο Γιώργος Πομάσκι δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί την ιδιότητα του εκπροσώπου των τεχνικών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, μετά τη νέα υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία που πέρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Με βάση αυτήν ο Γιώργος Πομάσκι δεν έχει το δικαίωμα να είναι εκπρόσωπος των προπονητών στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ.

Ο διορισμός έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, με βάση την υπουργική απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη, με ΦΕΚ στις 14/7/2022.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού με τροπολογία που πέρασε στις 31 Δεκεμβρίου, αφήνει εκτός του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ τον Γιώργο Πομάσκι, καθώς όπως δήλωσε στο Κοινοβούλιο, ο τεχνικός του Μίλτου Τεντόγλου είναι «αμειβόμενος υπάλληλος της ομοσπονδίας, κάτι που αποτελεί κώλυμα ώστε να βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο».

Στην αντίδραση της Σοφίας Σακοράφα, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

«Εδώ δεν είναι ΣΕΓΑΣ, είναι η Βουλή των Ελλήνων. Καταλάβετε ότι πρέπει να ακούτε όταν λέτε ψέματα, θα ξεμπροστιάζεστε και θα το ακούνε όλοι. Αρκετά με το ψέμα. Η διάταξη είναι για 56 ομοσπονδίες, όχι για μία.

Τον Πομάσκι τον σέβομαι και τον τιμώ και όχι μόνον εγώ, αλλά όλη η αθλητική κοινότητα. Ωστόσο, είναι αμειβόμενος προπονητής της ομοσπονδίας, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί κώλυμα. Μην προσπαθείτε να εξαπατήσετε όσους μας παρακολουθούν».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, είχε αναφέρει:

«Τελευταίος “άθλος” του κ. Αυγενάκη; Θεσμοθέτησε, με υπουργική απόφαση, τον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών. Η απόφαση αυτή βγήκε μόλις στις 14/7/2022. Σκοπίμως, για να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ.

Στον ΣΕΓΑΣ, με βάση ακριβώς αυτή την υπουργική απόφαση, προέκυψε ο εκπρόσωπος των προπονητών, ο κύριος Πομάσκι. Μια προσωπικότητα του αθλητισμού με παγκόσμια αναγνώριση, ένας μεγάλος πολυβραβευμένος προπονητής, που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό.

Αυτά, όμως, δεν σημαίνουν τίποτα για τον κύριο Αυγενάκη και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο κύριος Πομάσκι ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ. Και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η νοοτροπία του κ. Υφυπουργού.

Γιατί έχει ένα μόνο κριτήριο. Και με βάση αυτό, δεν μπορεί να ανεχθεί ότι είναι Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπος των προπονητών στο ΔΣ ο Πομάσκι, όπως προέκυψε στη συνεδρίασή του στις 21/12/22.

Για αυτό δύο ημέρες μετά, στις 23/12, έβγαλε νέα υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 31/12 στο ΦΕΚ. Με αυτήν τροποποιεί φωτογραφικά την προηγούμενη δική του και προσθέτει και νέες προϋποθέσεις στην ανάδειξη του εκπροσώπου των προπονητών. Για να αποβάλει τον κύριο Πομάσκι από το διοικητικό συμβούλιο και να ευνοήσει πάλι το ίδιο παραπάνω, άλλο σωματείο».

Ο Δημότσιος κατήγγειλε τη Σακοράφα

Στις 23 Δεκεμβρίου 2022 ο παλαιός πρωταθλητής Στέλιος Δημότσιος παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, καταγγέλλοντας τη στάση της Σοφίας Σακοράφα στην εκλογή Πομάσκι. Στην επιστολή παραίτησης ο πρώην πρωταθλητής των 400μ. από τη Θεσσαλία, ανέφερε:

«Κυρία Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την 22η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας, τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν δεν μπορούν καμία και κανέναν από εμάς να μας αφήσουν πλέον απλούς θεατές και παγερά αδιάφορους.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, η πρόεδρος προσπάθησε και τελικά τα κατάφερε, να περάσει την άποψή της βασιζόμενη σε μία εισήγηση του νομικού συμβούλου μας, χωρίς προηγούμενη έγκριση της πλειοψηφίας των μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίνονται με φανερή ψηφοφορία των μελών του Δ.Σ. και σε καμία περίπτωση αυτά δεν τροποποιούνται, χωρίς και πάλι την έγκριση της πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος, επέλεξε να φέρει προς ψήφιση στη θέση του 5ου θέματος, το ρητορικό ερώτημα και όχι θέμα, “εάν είμαστε με τον νόμο η όχι”, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, λογικής και χρηστής διοίκησης, απαξιώνοντας εμένα προσωπικά και το σώμα γενικότερα.

Το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης δεν εγκρίθηκε ποτέ και κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα που αυτό παράγει πλέον είναι παράνομο και καταχρηστικό, τοποθετώντας ως ισότιμο μέλος στο διοικητικό μας συμβούλιο, τον κατά τα άλλα κορυφαίο προπονητή, καλό μου φίλο και αξιολογότατο άνθρωπο κ. Πομάσκι, με μία και μόνο εισήγηση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει απλά και μόνο εργασιακή σχέση με την ομοσπονδία μας.

Όλα τα παραπάνω, έχουν απομαγνητοφωνηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ZOOM και για την αποφυγή παρεξηγήσεων παραμένουν στη διάθεση όλων των ανθρώπων του στίβου.

 

Πάντα με τον λόγο μου πρέσβευα και θα συνεχίσω να πρεσβεύω, τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, την κανονικότητα και την πολυφωνία, με μοναδικό κίνητρο την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού εν γένει και το κοινό καλό της οικογένειας του στίβου.

Το ήθος μου, η αξιοπρέπειά μου, καθώς και ο σεβασμός απέναντι στους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία της ομοσπονδίας μας, τα οποία παρεμπιπτόντως με εξέλεξαν στη 2η και τόσο τιμητική θέση κατά σειρά σταυροδοσίας στο διοικητικό μας συμβούλιο, μου επιβάλει να σας καταθέσω προς έγκριση, μέσω της επιστολής αυτής την παραίτησή μου, με την επιφύλαξη χρήσης κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.

Παραμένω φίλος όλων σας και θα συνεχίζω να υπηρετώ τον στίβο ο οποίος και με παρέδωσε, με το πέρας της αθλητικής μου καριέρας, χρήσιμο μέλος και ταπεινό εργάτη στην κοινωνία μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα