Αυγενάκης: «Συζήτηση με FIFA/UEFA αν συνεχιστούν τα προβλήματα με VAR»

Προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη παρέμβασης έχει η ΕΠΟ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για σειρά επαφών με παράγοντες των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή αλλά και για να παρακολουθήσει την επαναληπτική αναμέτρηση των νταμπλούχων με τη Σλόβαν, για τα play offs Europa League.

Σε συνέντευξή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα του VAR. Ο πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού, αναγνώρισε πως η πρεμιέρα του Οπτικοακουστικού Συστήματος Υποβοήθησης Διαιτητών δεν πήγε καλά και επισήμανε πως ευθύνη παρέμβασης έχει μόνο η ΕΠΟ. Τόνισε, όμως, πως: «Η συζήτηση και η ανάδειξη του προβλήματος με την FIFA και την UEFA είναι το επόμενο βήμα σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα».

Συγκεκριμένα, στον ρ/σ «Αθλητικό Metropolis», ανέφερε: «Είναι αλήθεια πως δεν ξεκινήσαμε καλά, καλό είναι να δώσουμε περιθώριο μέχρι να κρίνουμε.

Θα ήθελα να αγγίζει την τελειότητα η λειτουργία του εξαιρετικά χρήσιμου συστήματος, όπου έγινε στο εξωτερικό με τον σωστό τρόπο βοήθησε στην αξιοπιστία του αθλήματος, εγώ το θέλω διπλά και τριπλά, να ασχολούμαστε με μεταγραφές και άλλα θέματα και όχι με την διαιτησία.

Η Πολιτεία πλήρωσε 10 εκ. ευρώ αν και ήταν αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Την ευθύνη έχει η ΚΕΔ και η ΕΠΟ. Εμείς σαν Πολιτεία έχουμε την οικονομική εποπτεία, δεν έχω την αρμοδιότητα να επιστήσω την προσοχή σε κάποιον διαιτητή ή σε κάποιον χειριστή. Εποπτεία με την άμεση παρέμβαση δεν έχω.

Έχω τη δυνατότητα να ζητήσω ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο αλλά δεν έχω άμεσο δικαίωμα γιατί θα καταργούσα το αυτοδιοίκητο και το σέβομαι. Η συζήτηση και η ανάδειξη του προβλήματος με την FIFA και την UEFA είναι το επόμενο βήμα σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα».

Για τη βία: «Το θέμα της ασφάλειας των φιλάθλων και της βίας στα γήπεδο, είναι θέματα κυρίαρχα. Μιλήσαμε με τους θεσμικούς φορείς για αυτά τα θέματα, φιλοξένησα κλιμάκια της UEFA και μιλήσαμε αναλυτικότατα για το θέμα της βίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της UEFA και με στελέχη της FIFA και της UEFA.

Μιλήσαμε και με την ΕΠΟ, βάλαμε το δικό μας στίγμα, με προτάσεις, παρά την αρχική δυσκολία υπήρξε κώδικας συνεννόησης και επικοινωνίας με ΕΠΟ και Super League 1 και Super League 2.

Κάναμε επισκέψεις με το υπουργείο Προστασίας Πολίτη και το υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανα συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Έχουμε έτοιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θέμα της αντιμετώπισης της βίας».

Τη στοχοποίησή του σε ανακοίνωση οπαδών του ΠΑΟΚ: «Δεν θα σχολιάσω ανακοίνωση των οπαδών του ΠΑΟΚ, θα χαρώ πολύ να χειροκροτήσω τη νίκη του ΠΑΟΚ στο σημερινό παιχνίδι (σ.σ. θα βρεθεί στην Τούμπα) σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Καλό είναι πριν βγαίνει μια ανακοίνωση να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη».

Τις συναντήσεις με τους παράγοντες: «Θα υπάρξει μια πρώτη γνωριμία με τον κ. Σαββίδη, συνάντηση γνωριμίας θα την χαρακτήριζα, ευχαριστώ το γραφείο του που μου εξασφάλισε προσκλήσεις για το παιχνίδι.

Αργότερα θα έχω συνάντηση με ανθρώπους του Ηρακλή, αύριο θα έχω συνάντηση με τον κ. Καρυπίδη, μετά με τον πρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ, τον κ. Κατσαρή και με τον κ. Γαλατσόπουλο.

Θα είναι συναντήσεις ουσίας, οι προτάσεις είναι καλοδεχούμενες από όλους. Πέρα από αυτά από τα οποία διαβάζω, η συνάντηση για τον Ηρακλή θα γίνει με πρωτοβουλία Καράογλου, μπορούμε να κινηθούμε και αστραπιαία, αλλά δεν γνωρίζω το θέμα σε βάθος».

Για αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων και τηλεοπτικά δικαιώματα: «Για ποια αναδιάρθρωση συζητάμε; Αναδιάρθρωση με κρατικά χρήματα και χωρίς καμία στρατηγική και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη; Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ένα χάος και άφησε ένα πεδίο με αρκετές ΠΑΕ που παλεύουν να σταθούν όρθιες, σε ένα περιβάλλον δύσκολο, με ζητήματα των συμβολαίων που έχουν μεγάλη φορολογία.

Εμείς με την έγκριση του φορολογικού επιτελείου θα κάνουμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Έχω την πρόθεση να διορθώσω αδικίες, όμως δεν θα παρανομήσω και σέβομαι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Και ο αθλητικός νόμος θα βελτιωθεί με ένα ευρύ δημοκρατικό και πραγματικό διάλογο σε όλα τα αθλήματα, δεν είμαι υπουργός ποδοσφαίρου αλλά υπουργός αθλητισμού».

Τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων: «Μία από τις πρωτοβουλίες για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα είναι αυτή, για τις τεχνικές μελέτες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να υπάρξει στήριξη τεχνικών μελετών στα ερασιτεχνικά σωματεία.

Θέλω και είναι προτεραιότητα μου το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γιατί αυτό αποτελεί το φυτώριο, το μέρος που χιλιάδες νέοι αθλητές, γονείς και παράγοντες ασχολούνται με αυτό. Αποτελεί την κοιτίδα του αθλητισμού και του πολιτισμού στη χώρα μας».

Τις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών σωματείων: «Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και έχει δοθεί μια τελευταία παράταση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για τα θέματα ασφαλείας να είναι μεγαλύτερα αλλά και η δυνατότητα άντλησης χρημάτων να είναι μεγαλύτερη. Στόχος είναι η ένταξη μέσω ΕΣΠΑ για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο είχαν μείνει πολύ πίσω τα πράγματα, είχα επιλογή να το αναβάλω και την επιλογή να αγκαλιάσω το πρόβλημα, να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή που δούλεψε αμισθί για να ξεκινήσουν οι αγώνες.

Τελικά καταφέραμε η διοργάνωση είναι άριστη και να πάρουμε συγχαρητήρια και χαίρομαι που πολλοί αθλητές μας σάρωσαν τα μετάλλια. Όλοι βοήθησαν για να δώσουν ένα φωτεινό παράδειγμα της Ελλάδας».

Στο τέλος είπε: «Εύχομαι στον νταμπλούχο Ελλάδας να προκριθεί σήμερα, να δώσει ωραίο θέαμα και να επενδύσει σε ένα καλό ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Χαίρομαι όταν η πορεία ελληνικών ομάδων όπως του ΠΑΟΚ είναι καλή, είναι άριστη και πετυχαίνει προκρίσεις και άθλους που δίνουν χαρά σε χιλιάδες φιλάθλους. Θα είμαι και εγώ εκεί για να χειροκροτήσω και να χαρώ με την πρόκριση της ομάδας του Βορρά».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα