Αύριο στα χέρια των κομμάτων το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Το νομοσχέδιο για τη συνταγματική πρόβλεψη για την ψήφου των αποδήμων αναμένεται αύριο Παρασκευή να προωθήσει η κυβέρνηση στα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως ανακοίνωσε, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ παράλληλα παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται το νομοσχέδιο.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία και άλλα κτίρια που θα συμφωνηθούν και η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπες.

Παράλληλα, η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με όλους τους Έλληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15. Τα πολιτικά κόμματα, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να έχουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια στο ψηφοδέλτιο.

Τέλος, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να έχουν ΑΦΜ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο τα δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα να είναι συνεχόμενα.

 

Διαβάστε επίσης