Αυστηρό μήνυμα Πάιατ στον Ερντογάν για τις μαγκιές στην Κύπρο

Αυστηρό μήνυμα  στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις μαγκιές του στην κυπρικαή ΑΟΖ έστειλε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης βρέθηκε στο Στεφανοβίκειο του Βόλου όπου έγινε η παράδοση των ελικοπτέρων «Kiowa» και «Chinook» και ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο διάλογο.

Ειδικότερα, παρουσία της αναπληρώτριας υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Αν Κατάλντο και του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, η τελετή παραλαβής των 80 ελικοπτέρων που αγόρασε ο Ελληνικός Στρατός από τα αποθέματα του αμερικανικού.

Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ελαφρά επιθετικά.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που του επιτρέπουν να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε ότι η οπτική των ΗΠΑ ταυτίζεται με αυτή της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι «τα συμφέροντά μας στην περιοχή είναι κοινά».

«Όπως είπα την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, το επαναλαμβάνω, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Όπως είπε επίσημα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ είναι πως τώρα είναι η εποχή για διάλογο κι όχι για κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης