Αυστραλία: Τελειώνουν τα αποθέματα νερού λόγω της αύξησης πληθυσμού

Τρομακτικά αυξάνεται ο πληθυσμός της Αυστραλίας με αποτέλεσμα να τελειώνουν τα αποθέματα νερού, εκτιμούν ειδικοί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης μέσα στα επόμενα στα 40 χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, ενώ η Μελβούρνη θα ξεπεράσει το Σίδνεϊ, και θα γίνει η πιο κατοικημένη πόλη της μεγάλης νήσου.

Ο υπεύθυνος της Εταιρείας Ύδρευσης της χώρας, Άνταμ Λόβελ, δήλωσε «για να αναπτυχθεί πραγματικά η Αυστραλία και να έχουμε ανταγωνιστικές και βιώσιμες πόλεις, πρέπει να υιοθετήσουμε τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης νερού».

Ο αξιωματούχος ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι στις μικρότερες πόλεις της ενδοχώρας, όπου δεν αποτελεί επιλογή η αφαλάτωση, πιθανόν να ξεκινήσει νωρίτερα η κατανάλωση ανακυκλωμένου ύδατος. Τα αποθέματα του ταμιευτήρα Warragamba που προμηθεύει το Σίδνεϊ με νερό αρκούν για τέσσερα χρόνια. Εκφράζονται φόβοι όμως ότι εάν μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αυξηθεί περαιτέρω ο πληθυσμός, τότε τα αποθέματα πιθανόν να είναι επαρκή μόνο για μια διετία.

Εξάλλου ακόμα και η μέθοδος της αφαλάτωσης θεωρείται παρωχημένη, καθώς η αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται μεν σε μεγάλες παράκτιες πόλεις, μακριά όμως από την ακτή και το νερό είναι μη συμπιέσιμο υλικό, αρκετά βαρύ και ακριβό για μεταφορά.

Διαβάστε επίσης