ΑΥΣΤΡΙΑ: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος Στράχε – Αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης

Πολιτικός σεισμός έχει προκληθεί στην Αυστρία μία εβδομάδα μόλις πριν από τις ευρωεκλογές καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας (ÖVP) και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) βρίσκεται σε κρίση.

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, υπέβαλε την παραίτησή του, έπειτα από απαίτηση του καγκελάριου της Αυστρίας και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Ζεμπάστιαν Κουρτς.

To βίντεο και η συναλλαγή

Όλα ξεκίνησαν με ένα απόσπασμα ενός 7λεπτου βίντεο που δημοσίευσαν γερμανικά Μέσα , η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το περιοδικό Spiegel. Το βίντεο γυρίστηκε τον Ιούλιο του 2017 στην Ίμπιζα, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, που διεξήχθησαν τις 15 Οκτωβρίου του 2017 και στις οποίες το Κόμμα Ελευθερίας συγκέντρωσε 25,9%.

Στο βίντεο ο Στράχε, σύζυγός του και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, Γιόχαν Γκουντένους, πίνουν και σε χαλαρή διάθεση συνομιλούν με την ανιψιά ρώσου ολιγάρχη, η οποία λέει στον Στράχε ότι είναι εξαιρετικά εύπορη και επιθυμεί να αγοράσει μεγάλο μερίδιο μετοχών της Kronen Zeitung, της μεγαλύτερης και επιδραστικότερης εφημερίδας της Αυστρία. Ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για αυτή την επένδυση, ώστε να παρέχει στο κόμμα του ευνοϊκή προεκλογική κάλυψη. Σε αντάλλαγμα, ο Στράχε δεσμεύεται ότι εάν το κόμμα του καταφέρει να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό -όπως συνέβη τελικά, θα παραχωρήσει κρατικά συμβόλαια για έργα υποδομών στις δικές της εταιρίες και όχι στον αυστριακό κολοσσό Strabag.

Τα σχόλια για τους δημοσιογράφους

Παράλληλα, ο Στράχε στο βίντεο φαίνεται να αποκαλεί τους δημοσιογράφους πόρνες. Μάλιστα, πέρυσι είχε έρθει σε αντιπαράθεση με το κρατικό δίκτυο της Αυστρίας ORF κατηγορώντας δημοσιογράφο που του ασκούσε κριτική για διασπορά ψευδών ειδήσεων και είχε ακολουθήσει αγωγή από πλευράς του δικτύου εναντίον του. Αυτός ήταν και ένας από του λόγους που ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είχε αρχίσει να απομακρύνεται από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Τα επόμενα βήματα

Αναζητείται ο διάδοχός του Στράχε στην αντικαγκελαρία. Τα ηνία του Κόμματος Ελευθερίας αναλαμβάνει ο Νόρμπερτ Χόφερ, προβεβλημένο και δημοφιλές μέλος του κόμματος Ελευθερίας, ομοσπονδιακός υπουργός Συγκοινωνιών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας και υποψήφιος του κόμματος στις ομοσπονδιακές προεδρικές εκλογές του 2016. Η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Kurier κάνει λόγο και για ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αυστρία.

Η εξήγηση του Στράχε

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Στράχε δικαιολόγησε την συμπεριφορά του στο βίντεο, λέγοντας ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και προσπαθούσε να εντυπωσιάσει την οικοδέσποινά του, ενώ προειδοποίησε ότι θα κινηθεί νομικά.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση στην Βιέννη, στην οποία οι συμμετέχοντες κρατούν πλακάτ που, μεταξύ άλλων γράφουν «Στράχε, Νεοναζί!».

Διαβάστε επίσης