Αυτά είναι τα κορωνο – ψυγεία που θα αποθηκεύσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Τα πρώτα ψυγεία έφτασαν στη χώρα μας και βρίσκονται σε μία άκρως μυστική τοποθεσία - Χωράνε μέχρι και 80.000 δόσεις στους -70 βαθμούς Κελσίου - Το σχέδιο "Ιπποκράτης" για την διανομή του εμβολίου

Σε μία άκρως μυστική τοποθεσία στην Αττική βρίσκονται ήδη τα 14 ψυγεία που αναμένεται να υποδεχτούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που θα φτάσουν στη χώρα μας.

Η φαρμακαποθήκη συγκεκριμένα φιλοξενεί τα ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων της Pfizer – BioNTech, σύμφωνα με την iatropedia.

Αναφορικά με την χωρητικότητα των κορωνο – ψυγείων κάθε ένα από αυτά χωράει 80.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου μέχρι τη χρήση του, για την προστασία του γενετικού υλικού που περιέχει.

Ο δρόμος του εμβολίου και η επιχείρηση “Ελευθερία”

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αρχικά θα φτάσει στο αεροδρόμιο της Ελλάδας από το Βέλγιο (εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής της Pfizer στην Ευρώπη), του οποίου το φορτίο είναι 37 παλέτες με 300.000 δόσεις εμβολίων και στη συνέχεια θα μεταφερθεί κάτω από άκρα μυστικότητα -ακριβώς όπως συνέβη και στη Μεγάλη Βρετανία- για να τοποθετηθεί με ασφάλεια σε αυτά τα ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης (μέχρι -80 βαθμούς Κελσίου). Να σημειωθεί ότι η χώρα διαθέτει 14 παρόμοια ψυγεία.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα βρίσκονται σε ειδική συσκευασία (cool box) που περιέχει ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) και θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου. Στα cool boxes βρίσκονται προσαρμοσμένοι ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της ψύξης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από την Pfizer για να μεταφέρουν και να συντηρούν με ασφάλεια, από 1.000 έως 5.000 δόσεις του εμβολίου. Τα cool boxes έχουν αυτονομία 15 ημερών.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Οι μυστικές τοποθεσίες για τις κορωνο-αποθήκες και το σχέδιο “Ιπποκράτης”

Τα ακριβή σημεία φύλαξης των εμβολίων δεν θα ανακοινωθούν, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 14 ψυγεία βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους τεσσάρων φαρμακευτικών συνεταιρισμών και μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες θα μοιραστούν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Στην φάση αυτή θα εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις και η ΕΛΑΣ, που βρίσκονται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη σε 24ωρη βάση του ευαίσθητου φορτίου στις μυστικές αποθήκες.

Στο σχέδιο, με την κωδική ονομασία “Ιπποκράτης” θα συμμετάσχουν 3.000 αστυνομικοί, αλλά και ελικόπτερα και drones.

Για την μεταφορά των εμβολίων στα νησιά και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας συζητείται η εμπλοκή εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα