Aυτά τα μέτρα ανακοινώνονται για την «κόκκινη» Αττική

Έτοιμα είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την «κόκκινη» Αττική για να μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Έτσι, το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων για το Λεκανοπέδιο, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα, τα οποία αποφασίζονται αυτή την ώρα στην κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους Λοιμωξιολόγους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μιλάμε με μεγάλη ανησυχία για τα νούμερα: τον Ιούλιο είχαμε 12 θανάτους, τον Αύγουστο συνολικά 65, τις πρώτες 14 μέρες του Αυγούστου είχαμε 18 θανάτους, τις πρώτες 14 του Σεπτεμβρίου 44 θανάτους.

Στα τέλη Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους στην Εντατική, χθες είχαμε 59 στην Αττική. Μια μεγάλη κυκλοφορία του ιού, υπάρχει ανάγκη να περιορίσουμε την κυκλοφορία, μπαίνουμε σε δυσμενέστερο κλιματολογικά περιβάλλον μπαίνοντας στο χειμώνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος. Οι αριθμοί δείχνουν έξαρση. Οι επιλογές είναι ή περιοριστικά μέτρα έγκαιρα ή κατάρρευση του συστήματος».

Με δεδομένα την έξαρση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, αλλά και την κάλυψη του 60% των κλινών ΜΕΘ, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες αποφάσισαν να λάβουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να σταματήσουν τη διασπορά. Αυτά τα ορίζοντια μέτρα που θα ισχύσουν άμεσα αναμένεται να ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική κρίθηκε σοβαρή κατά την  μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα και έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ειδικούς και για την τήρηση των μέτρων που ισχύουν ή θα ισχύσουν καθώς και στην ανάγκη ελέγχου όσων ενεργοποιούνται από τους αρμόδιους μηχανισμούς.

Μάλιστα, οι ειδικοί κατέληξαν στην πρόταση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο Λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πλέγμα μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί αφορά το πεδίο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, και με χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση δύο εβδομάδων.

Προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις κορωνοϊού μπορεί να βάλει φρένο στην εκτός ελέγχου πορεία του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες από την αρχή του καλοκαιριού για την υπέρ-μετάδοση του ιού καθώς ένας θετικός στον κορωνοιό μπορεί να μεταδώσει σε δεκάδες άλλους γύρω του.

Προς την ίδια κατεύθυνση και για την αποτροπή του συγχρωτισμού προτάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των χώρων με ζωντανή μουσική, πχ είτε μπαρ είτε μπουζούκια.

 

Στην ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδηλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεταισήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.

Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Αυτό ισχύει σημερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Στοχευμένη φαίνεται να ειναι και η πρόταση των ειδικών για τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκο Σύψα, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη R0, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού.

Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε τη δυσκολία των πραγμάτων και επεσήμανε ότι αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα τότε η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μεγάλη.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αλλιώς η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μεγάλη» τόνισε και ανέφερε πως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι έσχατο μέτρο. Παράλληλα, πρότεινε την επέκταση της τηλεργασίας και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα