Αυτά θα κάνουν την διαφορά

Στοχευμένες παρεμβάσεις από το Μαξίμου για τοπικά ζητήματα και σε ειδικά κοινά

Λίγο πριν μπούμε στην τελική προεκλογική μάχη τα επιτελεία των κομμάτων αναζητούν διάφορες παρεμβάσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν το ενδιαφέρουν των ψηφοφόρων και θα αποστείλουν ένα μήνυμα ότι έχουν όραμα για την κοινωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Φυσικά δεν μιλάμε για τα βασικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα είναι η ακρίβεια, η οποία πλέον αποτελεί τον πονοκέφαλο για όλες τις οικογένειες που είτε αυτοπροσδιορίζονται ως αστοί, ως μικροαστοί, ή ανήκουν στα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα. Παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις μέσω του «καλαθιού της νοικοκυράς» και του «market pass» οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και με βάση τους τιμοκαταλόγους των πολυεθνικών προς τα σούπερ μάρκετ (όπως παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης) συγκράτηση των τιμών, ή και μειώσεις θα δούμε στα ράφια από την 1η Μαρτίου.

Όμως από το Μαξίμου αναζητούν κι άλλες έξυπνες παρεμβάσεις, που θα δείχνουν στους πολίτες ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. Μία από αυτές τις παρεμβάσεις είναι και το Dentist Pass, στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που έκανε για το κυβερνητικό έργο στο Facebook.

Σύμφωνα με αυτή ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι το Dentist Pass, θα αφορά την δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα 660.000 παιδιών από 6 έως 12 ετών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι μία ιδέα που άρεσε στον πρωθυπουργό και την οποία την έχει υλοποιήσει η Κύπρος. Για κάθε οικογένεια η επίσκεψη σε ένα οδοντίατρο για την στοματική υγεία του παιδιού κοστίζει.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει αυτή η οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά αν μη τι άλλο αφαιρεί ένα κόστος για κάθε οικογένεια. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξουμε τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην υγεία – να δώσουμε έμφαση, επιτέλους, στη σημασία της πρόληψης».

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε: «Θα μου πείτε τι δουλειά έχει το «Ελλάδα 2.0» με την υγιεινή των δοντιών των μικρών παιδιών; Έχει! Γιατί έχουμε εντάξει στο «Ελλάδα 2.0» το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το πρώτο σοβαρό και οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης στη χώρα μας. Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξουμε τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην υγεία – να δώσουμε έμφαση, επιτέλους, στη σημασία της πρόληψης. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ένας κρίσιμος δείκτης φροντίδας των παιδιών μας και δεν πρέπει να την παραμελούμε. Ενώ η υιοθέτηση υγιεινών προτύπων και συμπεριφορών από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνει στα παιδιά τη σημασία της πρόληψης, και η πρόληψη οδηγεί σε καλύτερη υγεία. Το οποίο, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μία προσπάθεια δηλαδή με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία».

Οι φυλακές ΚορυδαλλούΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 

Όμως ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά δεσμεύτηκε και για την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού. Ένα χρόνιο αίτημα όλων των δημοτικών αρχών, αλλά και των κατοίκων του Κορυδαλλού είναι η μεταφορά των σωφρονιστικών καταστημάτων. Διότι είναι εντός αστικού ιστού και δημιουργούν προβλήματα συνολικά στην περιοχή.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην συγκεκριμένη γειτονιά του Πειραιά ο πρωθυπουργός έγινε κοινωνός αυτού του αιτήματος για μία ακόμη φορά. Και μάλιστα αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα στην εβδομαδιαία ανασκόπηση: «Όπως εξήγησα και στους κατοίκους στον Κορυδαλλό κατά την επίσκεψή μου δα, το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού (πρόκειται για ένα έργο που είχα εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης) – δεν προχώρησε με τους ρυθμούς που θέλαμε και περιμέναμε. Και αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ένα έργο που μας έχει παιδέψει πολύ. Όχι ότι δεν έχει γίνει πρόοδος: έχει βρεθεί ο χώρος και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Έχει καθυστερήσει λοιπόν – δεν έχει γίνει ακόμα. Όμως είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και η τοπική κοινωνία θέλει να αξιοποιηθεί για την ανέγερση φοιτητικής στέγης και κοινωνικής κατοικίας με το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο».

Το στοίχημα της Εύβοιας

Ένα άλλο επίσης τοπικό ζήτημα είναι το στρατηγικό πλάνο για την Εύβοια και συγκεκριμένα για το βόρειο κομμάτι του νησιού. Ήδη η επιτροπή Μπένου ολοκλήρωσε τις μελέτες, τις παρουσίασε στο πρωθυπουργό και πλέον αναμένουμε το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία θα αλλάξουν την δύσκολη ομολογουμένως καθημερινότητα των κατοίκων των καμένων περιοχών.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν: «Είναι ένα τολμηρό σχέδιο που εκπονήθηκε μέσα από τη διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που είχαν πληγεί τόσο βαθιά από τις πυρκαγιές του 2021. Ονομάζεται «Εύβοια Μετά» και περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις που προϋπολογίζονται στα 390 εκατ. ευρώ. Το πιο εμβληματικό από αυτά είναι ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών- Στροφυλιάς, Στροφυλιάς-Ιστιαίας, ένα έργο υποδομής που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να σπάσει η απομόνωση της Β. Εύβοιας. Από το σύνολο των έργων, τα 30 έχουν ήδη ξεκινήσει και τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, έχοντας όλα εξασφαλισμένους πόρους. Συνολικά, μαζί με τις δράσεις ανακούφισης και τα έργα άμεσης αποκατάστασης που έφτασαν τα 300 εκ. ευρώ και έγιναν αμέσως μετά την πυρκαγιά, η επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ».

Μπορεί, λοιπόν, αυτές οι παρεμβάσεις να θεωρούνται πως είναι για ειδικά κοινά και να μην αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αλλά στο Μαξίμου επιμένουν πως αυτές είναι που κάνουν την διαφορά, καθώς αναδεικνύουν την ευαισθησία της κυβέρνησης και την προσπάθεια της να φροντίσει την κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα