Αυταπάτη και… ζημία

Τη λες και εβδομάδα του Κώστα Καραμανλή αυτή που περάσαμε, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός που ουσιαστικά έριξε στα βράχια την οικονομία της χώρας αποφάσισε να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Το τι είπε το αξιολόγησαν με τον πιο εύγλωττο –αλλά συνάμα δυσάρεστο για τον ίδιο– τρόπο επώνυμοι και ανώνυμοι χρήστες των social media.

«Μπορεί να μη μιλάει συχνά ο Κώστας ο Καραμανλής, αλλά όταν μιλάει δεν λέει τίποτα», έλεγε ένα από αυτά. Άλλοι πάλι ζητούσαν από τον Κ. Καραμανλή «να ξεκαθαρίσει αν τελικά είναι στη Νέα Δημοκρατία ή στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πέρα από το αιχμηρό χιούμορ, αν υπάρχει κάτι καλό σε αυτή την πολιτική παρωδία που ζήσαμε με την guest εμφάνιση Καραμανλή την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι ότι και οι τελευταίοι (πρέπει να) πείστηκαν πως ο άλλοτε ηγέτης της «γαλάζιας» παράταξης είναι καμένο κεφάλαιο.

Το κατάλαβαν εσχάτως ακόμη και οι ιδιότυποι «εραστές» του καραμανλισμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που οποίοι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα τους ήταν λαλίστατοι όταν επρόκειτο να ξιφουλκήσουν κατά της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και παντελώς «άφωνοι» όταν επρόκειτο να ψελλίσουν έστω και μία κακιά κουβέντα για τον πρόεδρο-τοτέμ Κώστα.

Τώρα βέβαια που έχουν σφίξει τα λουριά, τα στόματα των συντρόφων της Κουμουνδούρου δεν δυσκολεύονται να ανοίξουν, αφού μπροστά στο φάσμα μίας ανείπωτης εκλογικής συντριβής στις 7 Ιουλίου ανασύρεται από το κομματικό μπαουλοντίβανο το «σκιάχτρο» της σατανικής Δεξιάς που θα πουλήσει τη δημόσια Υγεία στους κλινικάρχες, θα παραδώσει τη δημόσια ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, θα απολύσει υπαλλήλους, θα μας στείλει στις γαλέρες να κάνουμε κουπί 48 ώρες το 24ωρο και άλλα ευτράπελα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, «ανακάλυψε» πριν από μερικές ημέρες ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που οδήγησε την ελληνική οικονομία στην ξέρα αφήνοντας πίσω του ελλείμματα της τάξης του 14%, σκηνοθετώντας –όπως ισχυρίζεται ο Ν. Φίλης– την παράδοση της εξουσίας στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε ο τελευταίος να οδηγήσει με δική του ευθύνη, υποτίθεται, τη χώρα στο ΔΝΤ, ενώ η συνυπευθυνότητα βαρύνει και τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως, ο Ν. Φίλης τη μεγάλη αλήθεια τη φύλαγε για το τέλος: και εντός του ΣΥΡΙΖΑ –είπε– «υπήρξαν διάφορες ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή (…) Είναι μία συζήτηση που πονάει».

Αυτό πάντως το θεματάκι που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τις ψευδαισθήσεις πρέπει να το κοιτάξουν πολύ σοβαρά μόλις τελειώσουν οι εκλογές. Το 2015 είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα βαράνε τον ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές, και αντ’ αυτού χορέψαμε εμείς στα αναμμένα κάρβουνα του τρίτου μνημονίου.

Είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα εκβιάζαμε τους δανειστές με διάλυση της Ευρωζώνης αν δεν μας κούρευαν το χρέος, και αντ’ αυτού μας χρηματοδοτούσαν και το Grexit, αφήνοντάς μας με κλειστές τράπεζες και capital controls.

Ακόμη και με τη δυνατότητα του να πατάξει τη φοροδιαφυγή αυταπατήθηκε (σ.σ. κατά δήλωση Τσακαλώτου) το Μέγαρο Μαξίμου, και αντ’ αυτού στραγγαλίστηκε ο παραγωγικός ιστός της χώρας από την υπερφορολόγηση.

Αυταπάτη και ζημία ήσουν, Αλέξη, που θα ’λεγε κι ο Κωνσταντάρας. Αυταπάτη και ζημιά…

 

 

Διαβάστε επίσης