bpbg
bpbg

Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει ο Χρυσοχοΐδης στο ν/σ για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις»

«Κάποιοι είναι εκτός πραγματικότητας», είπε ασκώντας σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας από την Ολομέλεια της Βουλής. Τροποποιήσεις που «δείχνουν» ευρύτερες συναινέσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:

– Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».

– Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

– Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.

– Τέλος, αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής».

Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για την πλήρωση θέσεων συνοριοφυλάκων που δεν καλύφθηκαν από την προηγούμενη προκήρυξη. Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είχαν προκηρυχθεί 800 θέσεις στα νησιά, δυστυχώς όμως, με το κριτήριο της εντοπιότητας που είχε τεθεί, δεν υπήρξε ο αναγκαίος αριθμός υποψηφίων. Έτσι, επαναπροκηρύσσονται οι εναπομείνασες κενές θέσεις με υποψήφιους από γειτονικές περιφέρειες για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά.

Χρυσοχοΐδης: Κάποιοι εδώ μέσα είναι εκτός πραγματικότητας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η κριτική τους είναι εκτός πραγματικότητας. «Δεν εκπλήσσομαι από αυτά που άκουσα για τρίτη μέρα σ’ αυτή την αίθουσα κάποιοι εδώ μέσα είναι εκτός πραγματικότητας είτε για λόγους προσχηματικούς είτε για λόγους αντιλήψεων. Θυμηθείτε ποια ήταν η στάση αυτών των κομμάτων στο πανεπιστημιακό άσυλο ή στο θέμα των Εξαρχείων», τόνισε.

«Όλες οι ρυθμίσεις και όλες οι επιχειρήσεις που έγιναν ανταποκρίνονταν στο αυτονόητο σε αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητεί να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα για την καθημερινότητα και τη ζωή της. Μιλάμε διαφορετική γλώσσα κάποιοι από σας μιλάτε για απαγορεύσεις κι εμείς για τη ρύθμιση ενός δικαιώματος μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να μελετήσουν τις βελτιώσεις που έχει κάνει προκειμένου στην συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια η θέση του κόμματος να αλλάξει και έτσι το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ. «Έχουμε κάνει δεκτές πολλές προτάσεις από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και βουλευτών της πλειοψηφίας. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως την τοποθέτηση σας οι όποιες αλλαγές θα βοηθήσουν και στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στον τομέα της απαλλαγής από κάποια ιδιαίτερα αδικήματα που προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τετάρτη και Πέμπτη στην ολομέλεια

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», το οποίο ψηφίστηκε στο σύνολό του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί λόγω των αναμενόμενων ομιλιών αρχηγών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης