Αυτές είναι οι ερωτικές επιστολές που έστελνε η Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή! (φωτο)

Έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας

Για όλα έρχεται αργά ή γρήγορα στη στιγμή της αλήθειας!

Ιδίως όταν πρόκειται για επιστολές που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια για χάρη ενός μεγάλου έρωτα, τότε η αλήθεια όχι μόνο αναδύεται στην επιφάνεια αλλά λάμπει!

Αυτές είναι κάποιες αρχικές μας σκέψεις με αφορμή τις ερωτικές επιστολές που είχε στείλει η Χιουρέμ Σουλτάν στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, όταν αυτός έλειπε στον πόλεμο, και οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα προεδρικά αρχεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με αυτές, η όμορφη Χιουρέμ έγραψε στον σύζυγό της: «Είμαι χαμένη στο σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον Κύριό μου. Έζησα τα καλύτερα χρόνια υπό την προστασία σας, σαν ένα μαργαριτάρι στο κουτί. Βρίσκω τη γαλήνη μόνο δίπλα σας. Τα λόγια και το μελάνι δεν αρκούν για να σας περιγράψω την ευτυχία και τη χαρά μου, όταν είμαι δίπλα σας».

Μαζί με ένα γράμμα η Χιουρέμ Σουλτάν έστειλε στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και ένα ρούχο μουσκεμένο από τα δάκρυα της, στο οποίο έγραφε: «Ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπημένε μου Σουλτάνε, η μόνη προσευχή μου στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σας. Σας στέλνω ένα από τα ρούχα μου, που μουσκεύτηκε με τα δάκρυά μου. Φορέστε το, για μένα. Δεν επιθυμώ παρά την ευτυχία σας, και στους δύο κόσμους. Η φτωχή σας σκλάβα, Χιουρέμ».

Οι αρχειοφύλακες εκτιμούν ότι τα γράμματα της Χιουρέμ Σουλτάν είναι από τα καλύτερα δείγματα τουρκικής ποίησης της εποχής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η καλύτερη απόδειξη του «scripta manent».

Τα γραπτά όντως μένουν, και στην συγκεκριμένη περίπτωση μένουν και υμνούν στην αιωνιότητα έναν μεγάλο έρωτα…

Διαβάστε επίσης