bpbg
bpbg

Αυτό είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισ. που θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης

Έτοιμο είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισ. που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα είναι εμπροσθοβαρές και θα περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες.

Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άμεσες και ο κίνδυνος για ελληνοτουρκική σύρραξη φέρνει τις αγορές και τις προμήθειες πολύ μπροστά απ’ ότι είχε υπολογιστεί.

Οι τέσσερις πυλώνες

1) Αναβάθμισης της υπάρχουσας στρατιωτικής δομής και σύνδεσή της με αναπτυξιακά προγράμματα που θα τρέξουν στη χώρα
2)Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω προσλήψεων
3)Εκσυγχρονισμός της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας
4)Αγορά νέων οπλικών συστημάτων (Αεροσκάφη-πλοία).
Οι τέσσερις προαναφερθείσες κατηγορίες εξειδικεύονται ως εξής:

Πρώτος πυλώνας:

Αγορά Τορπίλων βαρέος τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. (Γερμανία) – Αναβάθμιση – συντήρηση των MIRAGE 2000 και 2000-5 και εφοδιασμός με νεότερα όπλα (Γαλλία). – Αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. (Γερμανία).
– Αναβάθμιση αεροσκαφών F-16. Επιτάχυνση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος (ΗΠΑ) από την Lockheed Martin.

Δεύτερος πυλώνας:

Ενίσχυση του προσωπικού που αξιολογείται κατά προτεραιότητα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Πληροφορίες αναφέρουν προσλήψεις 2.000 έως 6.000 ΕΠΟΠ. Τον ακριβή αριθμό θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τρίτος πυλώνας:

Εκσυγχρονισμός της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, ΕΑΣ) με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πηγή τροφοδοσίας πλωτών μέσων για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και ναυπήγησης των νέων φρεγατών.

Tέταρτος πυλώνας:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο έχει καταθέσει και επισήμως το ενδιαφέρον της Ελλάδας για άμεση απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με δυνατότητα αύξηση του αριθμού ανάλογα με την προσφορά.

Το αίτημα ικανοποιεί τη Γαλλία, που επιθυμεί να δώσει απάντηση στην κρίση που πλήττει εδώ και χρόνια την κατασκευαστική DASSAULT.

Η αγορά των μαχητικών Rafale είναι κρίσιμη καθώς όπως λένε πηγές από το Επιτελείο το γαλλικό μαχητικό 4ης προς 5η γενιά, εφόσον αποκτηθεί, συνεχίζει την παράδοση των στρατηγικών όπλων της Ελλάδας να είναι από τη Γαλλία.

Με τους πυραύλους Scalp εμβέλειας σχεδόν 1.000 χλμ. δύναται να πλήξει στρατηγικούς στόχους από μεγάλες αποστάσεις, σχεδόν αθέατο.

Ο πρώτος είναι τα μεταχειρισμένα μαχητικά, διότι αυτά η Πολεμική Αεροπορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να τα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της. Γαλλική τεχνογνωσία υπάρχει από τη δεκαετία του 1970 με τα Mirage F-1 και στη συνέχεια με τα Mirage 2000.

Oι πύραυλοι Scalp είναι στρατηγικής σημασίας όπλο το οποίο βρίσκεται στα Mirage 2000-2005. Στα σκαριά είναι και το πρόγραμμα επαναπιστοποίησης των πυραύλων καθώς πολλοί από αυτούς τους πυραύλους θα μετακινηθούν στα Rafale.

Ωστόσο το Υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις και για αγορά νέων φρεγατών:

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δηλώσει το ενδιαφέρον για τις γαλλικές φρεγάτες Belhara οι οποίες θα αναβαθμίσουν πολύ το Σώμα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τα πλοία είναι από τα πλέον δαπανηρά καθώς η τιμή για 2 φρεγάτες φτάνει τα 3 δις ευρώ.

Το Πολεμικό Ναυτικό με αυτές τις αντιαεροπορικές φρεγάτες «κλειδώνει» το Αιγαίο απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας εχθρικής ενέργειες από τον αέρα.

Όμως το Επιτελείο εξετάζει και άλλες επιλογές όπως οι φρεγάτες ή κορβέτες περιοχής (area defence) από ΗΠΑ ενώ έχει προσφορές και από Γερμανία και από Ολλανδία.

Στα εξοπλιστικά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με δηλώσεις της στα Παραπολιτικά Fm.

«Πρέπει να περιμένετε την ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο διότι θα υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πακέτο για την ενίσχυση της άμυνας πάνω σε τρεις άξονες. Ενίσχυσης της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων που σημαίνει εξοπλιστικά συστήματα, ενίσχυση σε προσωπικό και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και επιχειρησιακά και σε ότι αφορά την αναπτυξιακή της διάσταση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα