Θρίαμβος Μητσοτάκη, αυτοδύναμη η Ν.Δ.

Αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι έγινε. Η Νέα Δημοκρατία είναι η θριαμβεύτρια των εθνικών εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο απόλυτα κυρίαρχος του νέου πολιτικού τοπίου. Κι αυτό διότι έχει μία ισχυρή πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσει τον τόπο και το σημαντικότερο να υλοποιήσει το πρόγραμμα του.

Τουναντίον ο αήττητος μέχρι σήμερα Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί από το Μαξίμου έχοντας στην πλάτη του μία ήττα, όμως διατήρησε τις δυνάμεις του και είναι βέβαιο ότι δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στο κόμμα του. Στην Βουλή εισέρχονται το ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι τραυματισμένο και φάνηκε και στην κάλπη το έγκλημα της Φώφης Γεννηματά να εξοστρακίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ναι μεν είχε καλύτερο ποσοστό έναντι των ευρωεκλογών, όμως φάνηκε ότι τελικά δεν είχε επιστροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι κάτι που ανοίξει την συζήτηση στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.

Στην Βουλή εισέρχεται το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, όπως και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Μένει έξω η Χρυσή Αυγή, η οποία αποτελεί και το θρίλερ των εκλογών.

Αναλυτικά τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα είναι:

Ν.Δ.: 39,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 31,6%

ΚΙΝΑΛ: 8,3%

ΚΚΕ: 5,3%%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,7%

ΜΕΡΑ 25: 3,4%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 2,96%

Η κατανομή των εδρών είναι: Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 158, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ 23, το ΚΚΕ 14, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ 25 9.

Αν τελικά η Χρυσή Αυγή καταφέρει να εισέλθει στην Βουλή, τότε θα πάρει 9 έδρες και η δύναμη της Ν.Δ. θα μειωθεί στις 154 έδρες.

Αύριο μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει στο Μαξίμου, καθώς τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη για τα συγχαρητήρια και στις 13.00 θα ορκιστεί πρωθυπουργός, καθώς νωρίτερα ο κ. Βούτσης (απερχόμενος πρόεδρος Βουλής) θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αύριο βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την κυβέρνηση του, η οποία θα ορκιστεί την Τρίτη το πρωί.

 

Διαβάστε επίσης