Αυτοί που σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά….

Μια ιδιαίτερη χρονιά, λόγω κορωνοϊού, μας αποχαιρετά… Οι περιορισμοί δεν εμπόδισαν τους Έλληνες αθλητές, τις αθλήτριες, αλλά και εθνικές ομάδες να πετύχουν μεγάλες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο αθλητικό προϊόν της χώρας και είναι ο ισχυρότερος πρεσβευτής του ελληνικού Αθλητισμού στο εξωτερικό, λόγω της εξαιρετικής πορείας και των εμφανίσεών του με τους Μιλγουόκι Μπακς στο ΝΒΑ με τους οποίους πανηγύρισε το πρωτάθλημα!

Η Μαρία Σάκκαρη είναι η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια της χρονιάς στις γυναίκες, καθώς πλέον συμπεριλαμβάνεται στις 8 κορυφαίες παγκοσμίως αθλήτριες του τένις, μια διάκριση που δεν πέτυχε ούτε η μητέρα της, η Αγγελική Κανελλοπούλου.

Η Εθνική ομάδα πόλο που το καλοκαίρι ήρθε δεύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατάφερε να συγκινήσει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες έχει σαφώς ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των φιλάθλων.

Ο Greek Freak

Αν η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας θα μπορούσε να είχε ένα όνομα, αυτό θα ήταν του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο μετά από μισό αιώνα.

Ο αστέρας των Milwakee Bucks έγραψε ιστορία το 2021, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου της, μετά από μισό αιώνα.

Πενήντα χρόνια μετά, και πετυχαίνοντας 50 πόντους στον έκτο τελικό κόντρα στους Phoenix Suns, o Έλληνας αθλητής οδήγησε τα «Ελάφια» στο τρόπαιο με 4-2 νίκες.

« Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Δυσκολευόμασταν, περάσαμε δύσκολες καταστάσεις ως παιδιά. Δεν πίστευα ποτέ πως θα είμαι 26 ετών και απλά θα παίζω στους τελικούς του ΝΒΑ» τόνισε ο Giannis και πρόσθεσε:

 

Αυτή η επιτυχία πρέπει να κάνει τους πάντες να πιστέψουν στα όνειρά τους. Όταν δεν νιώθετε καλά, να πιστεύετε αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε να δουλεύετε. Εμένα μου λένε ότι δεν μπορώ να βάλω βολές, αλλά απόψε τις έβαλα και είμαι ο πρωταθλητής. Τις έβαλα όταν έπρεπε. Κάνω πλάκα. Ή και όχι… Πιστέψτε. Ελπίζω πως δίνω στα παιδιά ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Πριν από 8,5 χρόνια δεν ήξερα την επόμενη κίνησή μου. Η μαμά μου πουλούσε πράγματα στους δρόμους. Τώρα είμαι στην κορυφή, είμαι ευλογημένος»

Ολυμπιακοί Αγώνες

Δέκα επτά χρυσά μετάλλια και 46 στο σύνολο κόσμησαν τα στήθη αθλητών και αθλητριών της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τού Τόκιο.

Στην 36η θέση της σχετικής λίστας των μεταλλίων τερμάτισε η Ελλάδα, κατακτώντας δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Τα δύο χρυσά μετάλλια χάρισαν στη «γαλανόλευκη» ο Στέφανος Ντούσκος στην κωπηλασία και ο Μιλτιάδης Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, με το μετάλλιο αυτό να είναι το πρώτο χρυσό που κατακτά Έλληνας αθλητής στο συγκεκριμένο άθλημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου ανέφερε πως η τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίδοσή του.

Η Κύπρος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να διακριθεί.

Εν αντιθέσει, οι κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων συνεχίστηκαν για την Αυστραλία και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με την Μάντισον ντε Ροζάριο να κερδίζει δύο από τα 21 χρυσά της χώρας.

 

Ο Τσιτσιπάς

Στο τένις  ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε τη χρονιά όπως αρκετές φορές στο παρελθόν,  κερδίζοντας το Αυστραλιανό Όπεν.

Αυτή ήταν η 9η φορά στην καριέρα του και, μαζί με το grand slam στο Γουίμπλεντον, ισοφάρισε το ρεκόρ των Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ στη λίστα των περισσοτέρων τροπαίων, όλων των εποχών.

Ιστορία στο ίδιο τουρνουά έγραψε και μία Αυστραλή.

Η Ας Μπάρτι έγινε η πρώτη Αυστραλή μετά την Evonne Goolagong Cawley το 1980, που στέφθηκε πρωταθλήτρια γυναικών στο Γουίμπλεντον.

Ο Ντίλαν Άλκοτ θριάμβευσε επίσης στο Γουίμπλεντον, ενώ ακολούθησε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ένας τίτλος στο Αμερικανικό Όπεν, χαρίζοντάς του το χρυσό σλαμ και κάνοντάς τον τον πρώτο άνδρα τενίστα που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που ο Άλκοτ, όπως είπε, δεν είχε ονειρευτεί ποτέ.

Στο ελληνικό τένις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά του Μόντε Κάρλο κι έγινε ο πρώτος Έλληνας με τίτλο Μάστερς.

Στην αρχή του έτους είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του και μάλιστα με ανατροπή 3-2 επί του Ραφαέλ Ναδάλ στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν.

Στον ημιτελικό ωστόσο ηττήθηκε από τον Ρώσο Μεντβέντεφ.

 Η ονειρική Σάκκαρη

Το ίδιο συναρπαστική ήταν η χρονιά και για τη Μαρία Σάκκαρη, καθώς έγινε η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που κατάφερε να προκριθεί στην ημιτελική φάση του γαλλικού Open τον Ιούνιο.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που αγωνίζεται στην τελική φάση του αμερικανικού Grand Slam, ενώ η συμμετοχή της στο τουρνουά του Μεξικού με τις 8 καλύτερες τενίστριες του κόσμου επισφράγισε μια ονειρεμένη χρονιά.

Στο ποδόσφαιρο η Αγγλία έφτασε σε απόσταση αναπνοής να ξορκίσει την κατάρα που τη θέλει να μην κατακτά τίτλο σε επίπεδο αδρών τα τελευταία 55 χρόνια.

Το όνειρο για διάκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Γουέμπλεϊ έγινε εφιάλτης, με την Ιταλία να κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο επικρατώντας με 3-2 στα πέναλτι, και την Αγγλία να μένει με τις αναμνήσεις από τον κερδισμένο τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

Στην Ελλάδα ένα ακόμη πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα», με τον Ολυμπιακό να φτάνει στην κατάκτηση του 46ου τίτλου της ιστορίας του.

Στη διοργάνωση του Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 2-1 τον Ολυμπιακό, κατακτώντας για 4η φορά τα 5 τελευταία χρόνια το Κύπελλο Ελλάδας.

Στην Κύπρο η Ομόνοια Λευκωσίας στέφθηκε πρωταθλήτρια και η Ανόρθωση Κυπελλούχος, ενώ στην Αυστραλία η Μέλμπουρν Σίτι έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή της Α-Λιγκ.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά από 22 εκτελέσεις πέναλτι, η Βιγιαρεάλ κατέκτησε το Europa League, επικρατώντας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 11-10 (1-1 κ.α. και παράταση).

Η Τσέλσι νίκησε με 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Ντραγκάο» και κατέκτησε το 2ο Champions League στην ιστορία της.

Το αντίο του Σπανούλη

Στο μπάσκετ το 40ο πρωτάθλημα στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας με 3-1 του Λαυρίου στους τελικούς. Η ίδια ομάδα κέρδισε και το Κύπελλο Ελλάδας.

Για τον χώρο του μπάσκετ η χρονιά που φεύγει αποτελεί εκείνη που είπε το «αντίο» του ο Βασίλης Σπανούλης, ανακοινώνοντας στα 39 του χρόνια την αποχώρησή του από την ενεργό δράση τερματίζοντας μια τεράστια καριέρα.

Λίγες μέρες μετά, τον ακολούθησε και ο Νίκος Ζήσης, ενώ ένας σπουδαίος προπονητής, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, άφησε τα εγκόσμια.

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η χρονιά που φεύγει ήταν συναρπαστική για τους άνδρες της Ελλάδας στο πόλο.

Η χώρα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο World League για να ακολουθήσει η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπό την καθοδήγηση του Θοδωρή Βλάχου.

Μάλιστα, οι διακρίσεις αυτές υπογράφουν τη διαχρονικότητα μιας ομάδας που μετρά 13 μετάλλια, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρυσό στη συλλογή της.

«Γράψαμε ιστορία, κάναμε νέους φίλους της υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα. Οι στιγμές αυτές είναι ανεπανάληπτες και θα μας γυρνούν πάντα στη μνήμη μας. Η απονομή θα μας μείνει. Το να ανεβαίνεις στο βάθρο είναι υπέρτατη τιμή. Είναι τα παιδιά μου, θέλω να τα καμαρώσω στο βάθρο. Η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον. Θα έρθουν κι άλλες μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον» έλεγε μετά τον θρίαμβο της δεύτερης θέσης ο Θ.Βλάχος.

Ο συγκλονιστικός Πετρούνιας

Σπουδαία πράγματα επεφύλασσε το 2021 για το πόλο και σε συλλογικό επίπεδο με την ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά, κερδίζοντας στον τελικό της Ευρωλίγκα την ουγγρική Ντουναϊσβάρος με 7-6.

Ιστορία έγραψε και ο Λευτέρης Πετρούνιας, κατακτώντας για 5η φορά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να περιορίζεται στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Κι ας μην έδειξε η ΕΡΤ σε απευθείας σύνδεση την προσπάθειά του για πρόκριση στον τελικό…

Εντός των τειχών ο τελικός του AFL, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Περθ εξαιτίας της έξαρσης του νέου κορωνοϊού στην πόλη της Μελβούρνης, ήταν μια αμιγώς υπόθεση της Βικτώριας, με τους Melbourne Demons να επικρατούν των Western Bulldogs – πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα για πρώτη από το 1964.

Όμως δεν υπήρχε καλύτερο αποκορύφωμα σε μια σεζόν από ό,τι στη Φόρμουλα 1.

Ο Μαξ Φερστάπεν προσπέρασε τον Λιούις Χάμιλτον στον τελευταίο γύρο του Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι, κατακτώντας το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του.

Το 2022, χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, αναμένεται να είναι εξίσου συναρπαστικό με το έτος που αποχαιρετούμε σε λίγες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα