Αυτοί θα είναι οι εκλεκτοί των κομμάτων στις 13 περιφέρειες

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην τελική ευθεία για την επιλογή των προσώπων που θα δώσουν τη μάχη για τις Περιφέρειες βρίσκονται τα κόμματα. Ήδη το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται πιο μπροστά έναντι των υπολοίπων, έχει ανακοινώσει τα χρίσματα σε αρκετές περιφέρειες, ενώ η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα 13 πρόσωπα στα οποία θα δοθούν χρίσματα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση προσώπων και ήδη σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία προχωρά σε στήριξη υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ.

Αναμφίβολα μέχρι τον Μάιο υπάρχει πολύς χρόνος και όπως γίνεται κάθε φορά θα υπάρξουν και αντάρτικα ψηφοδέλτια που μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα. Εξάλλου οι εκλογές, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, όπως επιβάλλει ο νόμος Σκουρλέτη, πιο γνωστός ως «Κλεισθένης». Κάτι που σημαίνει ότι πέραν των όποιων ανταρτών είναι πολύ πιθανό να δούμε στα περιφερειακά συμβούλια και συνδυασμούς προερχόμενους από μικρά κόμματα, ή ανεξάρτητους.

Εδώ να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικά του ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Το Ποτάμι έχει ενημερώσει ότι θα στηρίξει όσα από τα μέλη του αποφασίσουν να μετάσχουν σε αυτοδιοικητικά σχήματα, ενώ από την Ένωση Κεντρώων δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό.

 1] ΑΤΤΙΚΗ

Ο μόνος σίγουρος υποψήφιος είναι ο Γιάννης Σγουρός, έχοντας λάβει το χρίσμα από το ΚΙΝΑΛ. Ήδη με συνέντευξή του ο κ. Σγουρός τόνισε πως «έρχομαι για να αποκαταστήσω την κανονικότητα». Προς το παρόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει τίποτα. Η νυν περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, θα ήθελε να είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή, όμως το Μαξίμου την πιέζει και φαίνεται ότι δεν έχει άλλη λύση και θα είναι εκ νέου υποψήφια. Το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας μάλλον θα το πάρει ο Γιώργος Πατούλης, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του την Τρίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου υποστήριξε ότι «θα δώσω μάχη για τη μητροπολιτικότητα της Αθήνας, μέσω της περιφέρειας». Η περίπτωση του δήμαρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, δεν προχώρησε, διότι όπως λένε οι κακές γλώσσες «έπρεπε να βολευτεί ο Πατούλης για να μην είναι αντάρτης στον δήμο Αθήνας», όπου η Ν.Δ. επιθυμεί με τον Κώστα Μπακογιάννη να τον ανακτήσει μετά από εννέα χρόνια. Τελευταία κυκλοφορεί η πληροφορία, ότι σκέφτεται να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα και πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Σπύρος Τζόκας.

 2] ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης μετακομίζει στην    Αθήνα, οπότε ο δρόμος είναι ανοιχτός. Ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους τους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ έχει πείρα από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς στο παρελθόν έχει θητεύσει στον δημαρχιακό θώκο της Χαλκίδας. Από το ΚΙΝΑΛ θα είναι υποψήφια η Κατερίνα Μπατζελή, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Παπανδρέου και πρώην ευρωβουλευτής.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταλήξει σε έναν από τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Μπακογιάννη, τον Φάνη Σπανό, νυν αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, μετά την άρνηση του Σίμου Κεδίκογλου να μετακομίσει από την κεντρική πολιτική. Ως ανεξάρτητος κατέρχεται ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, επί σχεδόν μία δεκαετία συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του Δημήτρη Τσοβόλα. Επίσης, με βάση τις δηλώσεις του αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος και ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος.

 

3] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές είχε δύο υποψήφιους. Τον επίσημο Γιάννη Ιωαννίδη και τον αντάρτη Απόστολο Τζιτζικώστα. Τώρα ο νυν περιφερειάρχης κατέρχεται με δόξα και τιμή έχοντας το χρίσμα της Ν.Δ. Σίγουρα θα έχει αντίπαλο τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, τον Χρήστο Παπαστεργίου, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Η υποψηφιότητα του κ. Παπαστεργίου δημιούργησε πολλές τριβές, καθώς επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι και δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Άγγελος Τόλκας. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί ένα σωρό ονόματα. Από αυτό του νυν υπουργού Σωκράτη Φάμελου, μέχρι αυτό του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, αλλά και της νυν υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου. Όμως το πιθανότερο να επιλεγεί για μία ακόμη φορά ο Μάρκος Μπόλαρης, νυν υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Μπόλαρης (γέννημα-θρέμμα των Σερρών), εάν τελικά επιλεγεί, θα διεκδικήσει για 3η φορά την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την πρώτη ήταν με το ΠΑΣΟΚ το 2010 και τη δεύτερη με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

 

4] ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη τα πράγματα είναι μάλλον ξεκαθαρισμένα. Εκεί το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ προ καιρού και ο κ. Τσίπρας είχε πει πως και το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη. Όμως στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πάντως, είναι γεγονός ότι πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν το κυβερνών κόμμα να έχει δικό του υποψήφιο. Ο Σταύρος Αρναουτάκης από την πλευρά του επιθυμεί να λάβει και τη στήριξη από τη Ν.Δ., καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Πάντως, όλα είναι ρευστά και ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες ότι δεν είναι απίθανο η Ν.Δ. να επιλέξει τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου και πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουράκη.

 5] ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Η Ν.Δ. επέλεξε τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος αντικατέστησε τον θανόντα Γιώργο Παυλίδη, μεσούσης της θητείας. Πάντως για το χρίσμα της Ν.Δ είχαν ενδιαφερθεί και οι νυν αντιπεριφερειάρχες Κώστας Ζαγναφέρης (Ξάνθης), Θόδωρος Μαρκόπουλος (Καβάλας) και Δημήτρης Πέτροβιτς (Έβρου), όπως επίσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Μέχρι πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι μιλούσαν ότι θα επιλεγεί ο βουλευτής Καβάλας, Κώστας Μορφίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης και το 2014. Όμως τελικά η επιλογή είναι ο αρχιτέκτονας Κώστας Κατσιμάγκας, πρώην εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας επί διοίκησης Άρη Γιαννακίδη. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα επιλεγεί ένας εκ των πρώην υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, δηλαδή ο Γιώργος Πεταλωτής και ο Γιώργος Ντόλιος. Πάντως ενδιαφέρον για να λάβουν το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ έχουν δείξει και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σημιτσής, όπως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Παπακοσμάς.

 

6] ΗΠΕΙΡΟΣ

Αυτόν ξέρουμε, αυτόν εμπιστευόμαστε. Αυτό ισχύει για τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος θα διεκδικήσει 3η θητεία με τη σημαία της Ν.Δ. στην περιφέρεια Ηπείρου. Σίγουρα υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ θα είναι ο καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο, Δημήτρης Δημητρίου, και από εκεί και πέρα γίνεται το «έλα να δεις». Το χρίσμα τού ΚΙΝΑΛ διεκδικούσαν και ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Οικονόμου, αλλά και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Ζάψας. Και οι δύο ήταν υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου όπως έλεγαν να κερδίσουν την περιφέρεια. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποψήφιο, καθώς στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ούτε καν το συζητά να είναι πάλι υποψήφια. Έτσι είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στη λύση Ζάψα. Όμως στα Ιωάννινα ακούγεται εντόνως ότι είναι πολύ πιθανό να κατέλθει ως αντάρτης της Ν.Δ. ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος.

 

7] ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Εδώ στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το «ανάγκα και θεοί πείθονται». Παρά το γεγονός ότι ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος λοξοκοιτάζει προς τη ΛΑΕ, εν τούτοις θα τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Δημοκρατία έγινε η έκπληξη. Εκεί όπου όλοι ανέμεναν ότι θα επιλεγεί ένας εκ των Κώστα Καρβούνη (γεωπόνος) και του πρώην περιφερειάρχη Σπυρίδωνα Σπύρου, προέκυψε η Ροδούλα Κράτσα. Η πρώην ευρωβουλευτής έλαβε το χρίσμα. Στο ΚΙΝΑΛ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη (στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου του κόμματος). Ακούγονται τα ονόματα της Ισμήνης Μώρου, η οποία προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., και του πρώην νομάρχη Κέρκυρας, Ανδρέα Παγκράτη.

 

8] ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρα. Η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου θα διεκδικήσει την επανεκλογή της έχοντας ως βασικό αντίπαλο τον Σταμάτη Μαλέλη από το ΚΙΝΑΛ. Αναμφίβολα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα παίξει σημαντικό ρόλο το μεταναστευτικό. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα και ήδη στο εσωτερικό του διεξάγεται ένα ιδιότυπος εμφύλιος για το ποιος θα λάβει το χρίσμα της Κουμουνδούρου. Βασικοί αντίπαλοι είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του του υπουργείου Ανάπτυξης, Στρατής Ζαφείρης, και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, που ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜ.ΑΡ. το 2014. Κάποια τοπικά ΠΑΣΟΚγενή στελέχη για να εκτονώσουν το κλίμα πρότειναν για υποψήφιο και τον επίσης καθηγητή του πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαο Ζούρο, ο οποίος είναι διευθυντής του γεωπάρκου Λέσβου.

 

9] ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Άλλη μία περιφέρεια όπου γίνεται ο κακός χαμός. Ο μόνος που θεωρείται σίγουρος είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος θα λάβει με κάθε επισημότητα το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα αναζητούνται υποψήφιοι που μπορεί να κοντράρουν τον κ. Νίκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στον συνεργάτη του Χρήστου Σπίρτζη, τον Γιώργο Δέδε, ο οποίος ήταν αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου με το ψηφοδέλτιο του Τατούλη το 2010 και είχε κατέβει με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ατύπως με το ΠΑΣΟΚ το 2014. Τώρα μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΚΙΝΑΛ έχουν χωριστεί στα δύο. Πολλά τοπικά στελέχη τονίζουν πως πρέπει να υποστηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ άλλα ζητούν αυτόνομη κάθοδο. Μάλιστα, ακούστηκαν τα ονόματα των Δημήτρη Ρέππα και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με τον πρώην υπουργό να διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται.

Τέλος, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τι θα πράξει ο Πέτρος Τατούλης, που το 2010 εξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και το 2014 με αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

 10] ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη Ροδίων αναμένεται σε αυτή την περιφέρεια. Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος θα έχει το χρίσμα της Ν.Δ. και θα αντιμετωπίσει τον οδοντίατρο Μανώλη Γλυνό από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος για 10 χρόνια ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό (εκλέγεται στις Κυκλάδες), ενώ ως εναλλακτική λύση ακούγεται ο επίσης βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος. Εδώ να σημειωθεί ότι λόγω πληθυσμιακής διαφοράς οι υποψήφιοι που προέρχονται από τα Δωδεκάνησα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από αυτούς των Κυκλάδων.

 

11] ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Αντίπαλοι θα τεθούν εκ νέου ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ (προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ.) και αναμένεται να στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνών κόμμα αδυνατεί να βρει έναν υποψήφιο στη συγκεκριμένη περιφέρεια που να ξεφύγει από το 4-5%. Ειδικά από τη στιγμή που ουδείς βουλευτής εκ των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας (Λάρισας-Βόλου-Καρδίτσας-Τρικάλων) δείχνει πρόθυμος να θυσιαστεί.

 

12] ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μία περιφέρεια που κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει γκελ στην τοπική κοινωνία. Θα αναγκαστεί να στηρίξει κι εδώ τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, νυν περιφερειάρχη και πρώην υπουργό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τον Απόστολο Κατσιφάρα, ανιψιό του αείμνηστου Γιώργου (εκ των στενών συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου). Πάντως τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι το κόμμα πρέπει να πάει σε άλλη λύση και προτείνουν τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινό, που το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων. Αλλά και τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν αντιρρήσεις με το φλερτ του Κατσιφάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην αχαϊκή πρωτεύουσα ακούγεται εντόνως ότι θα υπάρξει αντάρτικο ψηφοδέλτιο, ίσως και με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλο. Στη Ν.Δ. αν και είχε γίνει πρόταση στον υιό του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, Ηλία, εν τούτοις η υποψηφιότητα του δεν προχώρησε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει το Νεκτάριο Φαρμάκη, δικηγόρο από το Αγρίνιο.

13] ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντί του θα βρει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου από το ΚΙΝΑΛ. Στη Ν.Δ. υπήρξε μία δυστοκία, λόγω του ότι παρουσιαζόταν αναποφάσιστος ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης. Τελικά πείστηκε και θα είναι υποψήφιος έχοντας το χρίσμα της γαλάζιας παράταξης. Για την εν λόγω περιφέρεια είχαν δείξει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι ο επιχειρηματίας Κώστας Τόττης, οι πρώην δήμαρχοι Παρασκευή Βρυζίδου (Εορδαία), Μάκης Ιωσηφίδης (Αμύνταιο), Δημοσθένης Κουπτσίδης (Γρεβενά), και Γρηγόρης Τσιουμάρης (Πτολεμαΐδα), καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Κιοσές. Όσο για τον πρώην περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στον νομό Κοζάνης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα