«Αυτός είναι ο λόγος που η Κίνα παρεμποδίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημάνει διεθνή συναγερμό για τον κοροναϊό!» (φωτό)

Σοκάρουν οι ειδικοί που ισχυρίζονται ότι οι κινεζικές Αρχές καθυστέρησαν σκόπιμα τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού  

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Μετά την εμφάνισή του (μέχρι στιγμής) στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία αλλά και στη Γαλλία, αυξημένα είναι τα μέτρα ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του κοροναϊού και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το αεροϋγειονομείο, ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, νοσοκομεία αναφοράς, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται για την πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση των πολιτών» παρ’όλο που όπως ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια «μαγικός τρόπος για να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει».

Την ίδια στιγμή, έρχεται στο φως μια νέα διάσταση του θέματος από την πλευρά των ειδικών, οι οποίοι -σύμφωνα με δημοσιεύματα- διερωτώνται για ποιο λόγο οι κινεζικές Αρχές έχουν αναλάβει ξαφνικά δράση για να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, εβδομάδες μετά την αναφορά της πρώτης περίπτωσης εκδήλωσής του(!).

Επίσης, άλλο ένα στοιχείο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απορία: τι κρύβεται άραγε πίσω από την υποψία μιας μερίδας επιστημόνων ότι εξέχοντα πρόσωπα της χώρας ίσως να είναι αυτά που τελικά ευθύνονται για την παρεμπόδιση(!) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (“WHO”) να σημάνει την περασμένη Πέμπτη, συναγερμό για παγκόσμια κρίση στο χώρο της υγείας;

Η διευθύντρια του κινεζικού παραρτήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Sophie Richardson, εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με το κατά πόσο η Κίνα τηρεί τις αρχές της διαφάνειας υπό το πρίσμα της καραντίνας των θυμάτων του ιού και της ευρύτερης ανησυχίας που έχει καταλάβει τους πολίτες σε όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως με τον ιό που εντοπίστηκε σε μια αγορά θαλασσινών στην κεντρική πόλη του Wuhan (Κίνα), και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά της, όπου βρίσκονταν οι πάγκοι που πουλούσαν παράνομα, άγρια ​​ζώα. Σύμφωνα με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνει ότι η επιδημία που προκλήθηκε με τη μετάδοση του κοροναϊού 2019-nCoV, μπορεί να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.

«Έχω πραγματικές ανησυχίες για τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι “εξαπλώνουν φήμες” ότι παρενοχλούνται από τις Αρχές, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες», δηλώνει η Sophie Richardson στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η οποία πιστεύει ότι το κινεζικό κράτος θα μπορούσε να έχει αναγκάσει σκόπιμα τους ειδικούς εμπειρογνώμονες να μην σημάνουν συναγερμό για τον ιό, σταματώντας παράλληλα τη σχετική ιατρική έρευνα(!).

Αυτή η εκδοχή έρχεται να προστεθεί στους διάφορους ισχυρισμούς ότι η θέση της Κίνας στην παγκόσμια «σκακιέρα» ως μείζονος υπερδύναμης μπορεί να έχει ασκήσει πίεση και να έχει επηρεάσει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην ανακηρύξει την εκδήλωση του κοροναϊού ως διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Την περασμένη Πέμπτη, ο οργανισμός δήλωσε ότι ήταν «πολύ νωρίς» για μια τέτοια απόφαση, προσθέτοντας όμως ότι η όλη κατάσταση θα μπορούσε να σημανθεί ως έκτακτη ανάγκη εάν η εστία της μόλυνσης συνεχίσει να εξαπλώνεται, χωρίς ωστόσο αυτό «να σημαίνει ότι όλοι μας δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, στο οποίο δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία», όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του παγκόσμιου Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Όσοι υποστηρίζουν την άποψη ότι η Κίνα έχει μεγάλο ποσοστό ευθύνης στην καθυστέρηση της διαδικασίας να δηλωθεί ο εντοπισμός του κοροναϊού ως παγκόσμιος συναγερμός στο χώρο της υγείας, φέρνουν στο προσκήνιο κάποια αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, που ίσως και να λένε κάτι. Ίσως πάλι όχι. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνέπειες είναι μοιραίες ό,τι  κι αν είναι αυτό που τις έχει προκαλέσει…

Τα σημαντικότερα από αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσαν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των παραπάνω, να είναι τα εξής:

Η αρκετά μεγάλη επιμονή της Κίνας στο παρελθόν, οδήγησε στο να συμπεριληφθεί  από τον “WHO” (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), η παραδοσιακή κινεζική ιατρική δίπλα στα προγράμματα δράσης της κλασικής ιατρικής. Επίσης -όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα- υπό την πίεση της ίδιας χώρας, αποκλείστηκε η Ταϊβάν τα τελευταία τρία χρόνια από τη λήψη παγκόσμιων συμβουλών υγείας.

Συνυπολογίζοντας αυτά τα δύο περιστατικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την άποψη ότι όλες αυτές οι τακτικές οφείλονται στην προσπάθεια της Κίνας να καταφέρει μελλοντικά να ανέλθει στις υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία των μεγάλων διεθνών οργανισμών.

Ο Frances Eve, ένας αναπληρωτής διευθυντής από την τάξη των Κινέζων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε: «Η Κίνα έχει στρατηγική να αναλάβει σημαντικότερους ρόλους σε διακυβερνητικές οργανώσεις, τους οποίους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ακόμη πιο πιεστικά για την προώθηση των κινεζικών συμφερόντων».

Με τον αριθμό των νεκρών από τον θανατηφόρο κοροναϊό να αυξάνεται όλο και περισσότερο κάθε λεπτό που περνάει, και με έναν ολόκληρο πλανήτη να τρέμει μην τυχόν και θρηνήσει κι άλλα θύματα, τόσο η Κίνα, όσο και κάθε άλλη χώρα θα έπρεπε να αναρωτηθεί αν τα όποια συμφέροντα αξίζουν περισσότερο από το πολυτιμότερο όλων.

Την ίδια τη ζωή

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα